S5/JA-045 Kotel

Moderator: s58r

Odgovori
s53xx

S5/JA-045 Kotel

Odgovor Napisal/-a s53xx »

Še moj opis Kotla...

Parkiram v Temljinah še kakih 30m od zadnje hiše. Prej sem si na na Sotlasu ogledal slike od Igorja in prebral še star opis Bojana-S56LXN, zato se odločim da dostopam po klasični desni poti po ovinkasti gozni cesti. Ta cesta je sedaj obnovljena, saj so jo morali urediti zaradi velike polomije avgusta lansko leto. Prav ta polomija pa je dejansko presekala in pokrila že ako slabo vidno stezico. Ogromno je plezanja čez podrto drevje in iskanja prave poti. Ta letni čas nikakor ni primeren za obisk Kotla, saj je ponekod listje zelo spolsko in v kombinaciji s strmino ni nič kaj prijetno hoditi.

Vrh je vedno bolj zaraščen vendar še vedno nudi nekaj razgleda. Na vrh sem prinesel padalo, a sem se pod nosom obrisal in ga nesel tudi dol.
SOTA vrh se nahaja južno pri skrinjici, kjer je tudi nekaj smrek za obešanje žic. Tokrat sem namreč doma pozabil polagalko, zato sem vzel drugo postajo in nekaj žice. Na bandih ni bilo pretirane gneče. Za S5 lovce se posebej potrudim in se spravim na 7MHz SSB, saj nisem imel antene za 2m.

Vračam se po drugi poti najprej po grebenu severno in potem levo nazaj proti izhodišču. Predvideval sem, da ta pot zna biti boljša a sem se opekel.
Označena ni nič, ponekod ni nič stezice in v grabnu praktično odnešena. V grabnu še nerodno padem. Grd padec ublaži prav padalo, a še danes imam obtolčen komolec. Vse skozi sem uporabljal GPS, da sem sledil poti, ki je vrisana na Sotlasu.

Ko sem bil nazaj pri avtu sem bil prav vesel. Pot je bila res mučna, neprijetna in nevarna. Tistim, ki boste Kotel napadali v prihodnosti svetujem, da preučite možnosti drugačnega dostopa (mogoče iz Koritnice?), drugače bo potrebno nekaj potrpljenja.

Slika
Cesta je obnovljena in nekaj podrtije je že pospravljeno

Slika
Messtoma je pot solidna in dobro označena

Slika
Tukaj pri utrbi iz 1. sv. vojne krenemo levo

Slika
Na vrhu

Slika
Nekaj razgleda v smeri SZ.

Slika
Pot nazaj, oznaka na drevesu (še na grebenu) je komaj vidna

Slika
Tudi tukaj nekaj od poti

Slika
pot je odrezal hudournik. Tukaj je nabolj nadaljevati po grabnu navzdol in se po cca. 50-ih metrih ponovno priključiti na pot.
Odgovori