S5/RG-007 Mošnjevec

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-007 Mošnjevec

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Greben, ki se razteza ob zahodni strani ceste Travnik – Pospreska je na vseh kartah označen kot Mošnevec (brez j). Eden od vrhov (978 m) ima enako ime (Mošnevec), naš SOTA vrh, ki je s 1150 m najvišji vrh tega grebena, pa je Mošnjevec, z oznako S5/RG-007.

Slika
Modro: avto, rdeče: gor, rumeno: dol

Iztok S53IZ je v avto prisedel na Uncu in od tam sva nadaljevala skozi Cerknico, Grahovo, Bloško polico in Novo vas. Kakšen kilometer za Novo vasjo zavijeva ob smerokazu desno na odcep za Studenec in Hrib-Loški Potok. V Loškem Potoku peljemo naravnost (navzdol) za smer Travnik in še pred koncem vasi nas smerokaz usmeri levo navzgor proti vasi Bela Voda. Tik pred prvo hišo v tej vasi na desni strani ceste, zavijeva desno, za hišo se takoj prične gozdna cesta, pred tem pa je še velik prostor za manipulacijo s hlodovino. Vse je zasneženo, tako da avto stisnem ob rob tega prostora na začetku gozdne ceste; ker je nedelja in še Božič, hlodov ta dan verjetno ne bo nihče premetaval. Po tej gozdni cesti nadaljujeva peš, čeprav bi bila verjetno brez snega normalno prevozna tudi za osebna vozila.

Slika
Razcep gozdne ceste

Slika
Lrevi krak ceste navzgor

Prispeva do razcepa te gozdne poti, ki je, kakor je razvidno iz karte, krožna. Levi krak gre navzgor, desni naravnost oz. nekoliko navzdol. V razcepu je na deblu planinska označba s puščico za smer desno. Edina planinska oznaka, ki sva jo videla. Ker Geopedija ni prikazala, da bi na vrh vodila kakšna planinska pot, sva zavila na levi krak navzgor, ker sva se namenila poiskati pot ali ulako, ki je označena na karti in vodi proti vrhu. Ugotovila sva, da je ulak in poti veliko, vse pa je v nekaterih delih predvsem v prvi tretjini, ko sva zapustila cesto, zaradi zasneženosti nerazpoznavno, tako da sva sledila ulakam dokler je šlo, ko so se pod snegom izgubile, pa sva si pomagala z Garminom.

Slika
Mimo lovske preže

Pot pripelje pod vrh in nanj se je potrebo povzpeti preko zasneženega skalovja, midva sva to storila iz zahodne strani. Od avta do vrha sva hodila 1uro in 40 minut.

Slika
Zadnji vzpon proti vrhu

Slika
S53IZ na vrhu

Na vrhu sva v snegu našla kamen z rdečo označbo (ki sem jo videl na fotografiji S56LXN ), naredila eno fotko in se takoj skrila nekaj metrov pod rob na zahodno stran, saj je preko vrha pihal kar konkretno mrzel veter.

Pod robom sva si uredila tudi dva pps. Enega za UKV in enega za KV. Med drevjem je bilo ravno dovolj prostora za polno iztegnjeno žično vertikalko za 40 m band, tudi zato, ker ni nobenega listja, sicer bi bilo več problemov z vejami.

Slika
Oba pps-a

Najprej sem 40 minut delal na 7 MHz/cw, Iztok pa na 145 in 433 MHz/fm, nato se je Iztok trudil na 7 in 14 MHz/ssb, kjer je po pol ure uspel priklicati in narediti eno zvezo z ON, na CQ SOTA pa se mu ni oglasil nihče.

Slika
S53IZ/p na 14 MHz/ssb

Čeprav je skozi drevje vseskozi sijalo sonce, sta veter in sneg po uri in pol pripomogla k odločitvi, da zaključiva z aktivacijo in pričneva s pospravljanjem.
Zgornji del sva se vračala po isti poti, v spodnjem delu pa sva zavila na kar široko vlako, ki naju je, kakor sva predvidevala, pripeljala na zgoraj opisani desni krak gozdne ceste, nekaj sto metrov od razcepa.

Narejene QSO: 1- 14 MHz/ssb, 24 -7 MHz/cw, 18 – 145/FM. Tri zveze na 2m so bile S2S in ena takšna na 7MHz/cw.

Hvala vsem za zveze in spote. Se slišimo.

73,
Sergej S51ZJ in Iztok S53IZ

Odgovori