Za letošnji dopust na Krku sem se odločil, da s seboj vzamem radijsko opremo in aktiviram nekaj SOTA vrhov na otoku. Na Krku so trije vrhovi, ki ustrezajo kriterijem za SOTA vrh, med njimi tudi najvišji – Obzova (569 m). Ta se nahaja blizu mesta Punat, kjer sem imel tudi nastanitev.
Do vrha vodi več poti, ena celo neposredno iz Punata, vendar se mi je ta po pregledu zemljevidov zdela precej zahtevna, predvsem zaradi pričakovane poletne vročine, ki je lahko največja ovira pri aktivaciji. Zato sem izbral priporočeno pot s prelaza Mali Treskavac, ki povezuje mesti Krk in Baška.
Z avtom sem se odpeljal do prelaza, kjer sem ob glavni cesti parkiral, nato pa nadaljeval s kolesom po deloma makadamski, deloma asfaltirani poti. Tako sem si prihranil približno četrtino hoje. Pot se nato spremeni v kamnito stezo, ki za kolesarjenje ni primerna, zato sem kolo pustil skrito v bližnjem grmovju.
Po približno 30 minutah hoje sem dosegel Veli vrh, s katerega se že lepo vidi cilj – Obzova, oddaljena še dodatnih 30 minut hoje. Tehnično je pot nezahtevna, podobna sprehodu na domači hrib. Vročina in sonce pa zahtevata svoje – brez zaščitne kreme in vsaj 2 litrov vode se ne gre na pot.
Sama pot je na mestih označena, vendar se mi je večkrat zgodilo, da sem oznake zgrešil. V takih primerih sem nadaljeval po intuiciji v smeri cilja in hitro spet ujel pravo pot. Pokrajina je večinoma travnata, brez dreves in sence, le tu in tam kak grm.
Kljub vrhuncu turistične sezone sem bil na poti večinoma sam. Srečal sem le dva pohodnika (oba Slovenca) – in še to samo na Velem vrhu. Od tam do Obzove pa popoln mir. Nobene živine, le nekaj kuščarjev in milijon muh. Kač na srečo ni bilo – čeprav bi se jih lahko nadejal.
Pot me je nagradila s čudovitimi razgledi na kristalno čisto morje, otoka Cres in Lošinj v daljavi ter neokrnjeno naravo Krka.
Na vrhu Obzove je ogromno prostora za postavitev antene. Brez težav sem postavil vertikalno anteno za 14 MHz in opravil lepo število zvez. Signali so bili, v primerjavi z drugimi aktivacijami, celo nekoliko močnejši – morda zaradi ugodnega vpliva morja?
Svet tišine, razgledov in radijskega užitka.
Toplo priporočam!
9A/PH-036 Obzova
Moderator: s58r
Pojdi na
- PRAVILA
- INTERNATIONAL USERS
- SOTA - S5
- ↳ SOTA S5
- ↳ SOTA točke
- ↳ Predlogi in spremembe ARM
- ↳ Arhiv ARM predlogov in sprememb
- ↳ Arhiv