S5/KS-025 Boskovec

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
S56LXN

S5/KS-025 Boskovec

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Za prvo res zimsko aktivacijo s tremi točkami bonusa sem se odločil za 1587m visok Boskovec na Golteh. Zimsko opremljen z novimi gumami, ter verigami in turnimi smučmi v prtljažniku sem se odpeljal z avtom čez Črnivec, skozi Gornji grad v Mozirje. V Žekovcu, kjer je spodnja postaja gondole za Golte, mi ni uspelo priti nanjo, ker so tovorili pohištvo za nov hotel ob zgornji postaji gondole. Zato pa je bila splužena in posuta asfaltirana cesta do zadnjega ovinka pod gondolo. Temu delu se reče Okence. Na parkirišču, ter ob cesti navzgor in navzdol je bilo polno avtov in poltovornjakov, ker delavci končujejo hotel. Ta bo odprt 15. decembra, ko bodo tudi pognali smučarske naprave. Avto sem pustil nižje ob cesti na višini 1350m.
Prijazni voznik ratraka, ki je tudi turni smučar, mi je svetoval pot proti severu po vzhodnem pobočju hribov Smrekovec in Ojstri vrh. Celo vedel je, da je Boskovec zanimiv za radioamaterje – pozna Mirota S52ON-a.
Nataknil sem turne smuči in oddrsal po »špuri« motornih sani.

Slika

Okence od zgoraj

Slika

Na razcepu dveh zasneženih gozdnih cest sem zavil desno in od tu gazil v nedotaknjen sneg. Pod smučmi se mi je udiralo 10-20cm.

Slika

Po dobre pol ure položnega vzpenjanja, ter vmes malo spusta sem zavil desno proti vzhodu po strmi jasi. Tik pred vrhom sem spet pogledal na Garmina in videl, da to ni pravi vrh. Ta je bil na JV, vmes pa kar strma dolinica. Nekako sem se prebil čez podrta drevesa na sosednji breg.
Snega je bilo čedalje več, pa v gozdu je bil bolj pršič, da se mi je nekje vdiralo s smučmi do pol metra. Vsaj smer sem imel sedaj pravo. Markacije se v snegu ne vidijo prav dobro: zasnežena debla dreves, vse markacije na skalah v glavnem pod snegom.
Pod samim vrhom je bilo kup smerokazov, a za sam vrh Boskovca nobenega.

Slika

V avtu nad Šmihelom je sijalo sonce, višje pa je bilo oblačno in malo megleno. Mislil sem, da bom sonca še kaj deležen, a je pod vrhom začelo snežiti. Malo bel sem le prilezel na vrh, saj mi je na strmini poleg vdiranja tudi drselo nazaj. Na vrhu je razgledni stolp s streho. Zlezel sem gor, da bom zaščiten pred snegom, a je sneg neslo postrani. Sestavil sem HB9MTN za 2m, jo pritrdil na smučarsko palico, a te nisem mogel privezati na meter visok parapet. Tako sem palico z anteno v glavnem držal z eno roko, z drugo pa izmenoma mikrofon in podlogo za pisanje.

Slika

Slika

Najprej se mi je na 2m oglasil Beno S56KZ, nato pa sva naredila še zvezo na 4m. Za obe zvezi mi je napisal spot, hvala mu. Naredil sem še 11 zvez na 2m, pospravil anteno z mrzlimi rokami in splezal s stolpa. Zgoraj je primerno le za klicanje z gumico. Z mojo anteno sem se zgoraj že zatikal v ostrešje, da sem si klatil ivje za vrat. Vse večje antene je potrebno postaviti ob stolpu.

Zgornji del sem po skalnati poti bolj abručal, spodjni del pa odsmučal oziroma sem se moral bolj porivati s palicami. Zdelo se mi je, da je najbolj snežilo, ko sem pospravljal opremo v avto. Zapadlo je par cm snega, tako da je bila cesta bela. Nove gume so se dobro obnesle, navzdol sem prehitel vse počasnete. Pod Črnivcem me je še počasen plug spustil naprej. Yes!

Lep zimski pozdrav vsem SOTA-šem
Bojan
Zadnjič spremenil S56LXN, dne 05 Dec 2010, 07:59, skupaj popravljeno 1 krat.
S51JS

Re: S5/KS-025 Boskovec

Odgovor Napisal/-a S51JS »

Bojan, lepo poročilo!
Naj te samo opozorim, da vas kjer je spodna postaja gondole ni Ženiklovec ampa Žekovec ;)

Sicer pa še enkrat čestitke za lepo poročilo in hvala za vezo v dolnino pod Golte ;)
Uporabniški avatar
S56LXN

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Jaka, hvala za opozorilo. Malo zamešal, že popravil.
Lp Bojan
Uporabniški avatar
s57xx
Kraj: Škofja Loka

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Še malo sonca, pa bi bilo idealno :D ...
Jure S57XX
Odgovori