S5/KS-021 Kržišče

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Kraj: Škofja Loka

S5/KS-021 Kržišče

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Kržišče 1658m je najlažje dostopen izmed treh vrhov v bližini smučišč na Krvavcu (poleg višjih Vrh Korena in Kalški greben). Vrh je nezahteven, primeren tudi za družinski izlet. Dokaj enostavno bi ga bilo osvojiti tudi pozimi - peš ali s smučmi. Vseeno pa je potrebno biti pazljiv, saj se južna pobočja strmo spuščajo proti Ljubljanjski kotlini. Na nevarnost nas opozarja tudi nekaj svečk na samem vrhu.

Za izhodišče sem si izbral Kriško planino. Do tu lahko pridemo z avtom iz smeri Kamnik-Sidraž-Apno-Ravne-Ambroža pod Krvavcem, ali z druge strani (zame krajše a je cesta do konca avgusta zaradi prenove zaprta), ki nas pelje preko Cerkelj proti Ravnam, kjer se obe cesti združita. Na Kriški nisem kaj veliko razmišljal in jo mahnil direktno po trasi dveh vlečnic. Poti sicer ni, je pa teren netežaven za hojo. Ob zgornji postajo vlečnic na levi uzremo vrh, ki je dokaj neizrazit. Na kakšne oznake, žige ali vpisne knjige pozabite. Če je kdaj kaj bilo je sedaj vse zmleto v drobir, s katerim so zravnali smučarske terene.

K sreči je na vrhu nekaj dovolj močnega grmovja, kamor je možno privezati fiberglas. Malce nižje je tudi nekaj višjih borovcev, kamor bi se dala obesiti antena. S klini bi zagotovo bil kar problem, saj je vse precej kamnito. Namestim se s hrbtom proti vetru, ki kar dobro vleče in skrbi, da muhe niso preveč sitne. Položaj pa mi hkrati omogoča, da imam vedno eno oko obrnjeno v smeri Vrha Korena, kjer se nekaj "kuha". V luftu sem nekaj pred napovedano uro in takoj se začne zabava. Na 40m so v večini stari znanci, prehod na 30m da kar precej novih postaj, še več pa kasneje na 20m SSB. Vmes imam dve pavzi, saj mi je močan veter tako zvil fiberglas, da je z vrha ušla žica vertikalke, ki špila ko šus. V dobri uri dejanskega dela na postaji je narejenih nekaj več kot 80 zvez. Ugotavljam, da bom moral zmanjšati škatlo za "ostalo opremo", saj se brez koaksa in sredine za dipol ne napolni več dovolj in se stvari v njej sprehajajo in šklepetajo, kar je pri hoji moteče :D .

Žal se okrog 11.00 ure začnejo s smeri Krvavca valiti megle, zato na hitro prekinem z delom - 14CW in morda še kaj 7SSB zaradi tega odpadeta. Hitro zložim vse skupaj, nato pa še par klicev na 2m FM, kjer pa ni odziva. Nato pa čimhitreje dol z grebena.

Za sestop izberem smer proti Planini Jezerca. Zgornji del sestopa poteka "po azimutu", a je teren prijeten za hojo. V drugi polovici naletim na kolovoz, ki se ga le delno držim - je po travi bolj prijetno. Na koncu se izkaže, da bi bila ta tudi dosti bolj prijetna za vzpon - je sicer daljša, a poteka dosti bolj položno.

Kržišče je še en vrh, ki me bo zagotovo videl. Zanimivo bi se bilo za dva, morda tri dni stacionirati v koči na Krvavcu in "na mah" obdelati vse tri vrhove tam okrog - samo vreme mora sodelovati.

Še karta za boljšo predtavo.

Nekaj slik.

Za konec pa še ena "tehnična". Na osnovi tega, koliko energije mi po končani aktivaciji še ostane v akumulatorjih (praznenje pred ponovnim polnjenjem), sem ugotovil, da ob uporabi 5W postaje za CW (in 10W SSB) potrebujem akumulator z 1Ah za vsako želeno uro dela.
Jure S57XX
s54q
Kontakt:

Re: S5/KS-021 Kržišče

Odgovor Napisal/-a s54q »

Jure odlično. Kar se energije tiče sem ugotovil, da moj 4,2Ah aku. pol prevelik. Ga nisem hotel praznit in polnit pred včerajšnjim odhodom na Korado. Tako, da je zdržal Krn , Korado in še vedno ga je dovolj za naslednji dve aktivaciji. Ma ima samo 1,2Kg tako, da se ne sekiram.
Lp boris
Odgovori