S5/KS-020 Gradišče (Njivica)

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Po treh vikendih pavze sem že nestrpno čakal nedeljske SOTA aktivacije. Odločil sem se za vrh Velike planine - Gradišče (Njivica) z referenčno oznako S5/KS-020.
Za izhodišče sva z drago izbrala zgornjo postajo nihalke na Veliki planini. Do spodnje postaje se pripelješ mimo Kamnika, v Stahovici pri Calcitu levo proti Kamniški Bistrici. Že od Kamnika naprej cestnih oznak, ki nas usmerjajo proti Veliki Planini oziroma gondoli, ni mogoče zgrešiti, kot tudi ne parkirišča ob spodnji postaji nihalke. Čeprav sem glede na lepo vreme in nedeljo pričakoval, da bo verjetno kakšen obiskovalec več, sem bil že ob spodnji postaji presenečen nad gnečo. Tričetrt ure čakanja, da sva prišla na vrsto in se odpeljala do zgornje postaje. Od tu sem proti vrhu nadaljeval peš, draga pa si je zaradi zdravstvenih težav smela privoščiti prevoz s sedežnico do zgornje postaje. Do vrha sem potreboval cca 45 minut, tu pa je sledilo drugo presenečenje. Na samem vrhu se je trlo obiskovalcev. Najprej sem mislil da gre za kakšno organizirano skupino pa sem kmalu uvidel, da ves čas odhajajo in prihajajo novi obiskovalci. Želja o postavitvi (kakršnekoli) antene na samem vrhu je ob takšnem »prometu« utopija.
Slika Slika

Seveda sem se spomnil na podobne težave, ki jih je opisal Jure S57XX. Ker je bil tudi Juretov vzhodni vrh okupiran, sem si poiskal zatočišče na sosednjem (severno), cca 60 m oddaljenem vrhu. Horizontalno oddaljenost od vrha sem preveril še s koraki in ocenil, da je znotraj dovoljenih 100 m. Na edini skali, ki ni bila popolnoma obrasla z ruševjem sem postavil anteno in si uredil pps. Zaradi gostega ruševja je za postavitev najbolj primerna vertikalna antena.
Slika Slika

Z delom sem pričel okoli 13.00 po našem času z vertikalko na 10 MHz/cw, vendar tokrat s tem bandom nisem imel sreče. Na cq sota se mi ni oglasil nihče, od vseh, ki sem jih slišal in se jim odzval na cq pa me je »pobral« edino en Francoz. Po 40 minutah (ne vem zakaj sem vztrajal tako dolgo) sem vertikalko podaljšal za delo na 7 MHz/cw in – presenečenje. Band čist, signali močni. Ob 11.44 (UTC) pokličem cq sota in takoj se je vsul plaz iz katerega sem lahko pobiral le najmočnejšega ali zadnje klicočega. V 25 minutah je bilo narejenih 20 zvez in takoj, ko interesa za moj cq ni bilo več, sem pohitel še 144/FM, kjer sem naredil 23 zvez. Ob 15 uri po lokalnem času zaključim z delom. V gostišču Zeleni rob si privoščiva enolončnico, nato pa skupaj počasi sestopiva do nihalke. Spet debele tričetrt ure čakanja na prevoz, vendar ne glede na to – lep nedeljski izlet in uspešna aktivacija.

Skupaj narejenih 44 QSO. 1 na 10 MHz/cw, 20 na 7MHz/ cw in 23 na 145 MHz/fm.
Slika

Hvala vsem z zveze in za spot.
73, Sergej S51ZJ
Uporabniški avatar
s57xx
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/KS-020 Gradišče (Njivica)

Odgovor Napisal/-a s57xx »

O, očitno je gondola zalaufala kljub črnogledih napovedih pred časom. Ja, vrh je prav zanimiv - od tu verjetno tudi ime gradišče. Kot bi imel okoli obzidje, v sredini pa ravno njivo. Na hitro spominja tudi na staro vulkansko žrelo :lol: Ampak ljudi je pa toliko, ko na Šmarni gori ... :roll:
Jure S57XX
Odgovori