S5/TK-011 Srednja gora

Moderator: s58r

s57onw

S5/TK-011 Srednja gora

Odgovor Napisal/-a s57onw »

Danes v soboto 14.02.2009 bi bil gresni dan, ce bi ostal doma.

Meni nic, tebi nic sem pograbil postajo, nahbrtnik, blokec in portable yagico ter odsel od doma.
Avtomobil sem sem pustil v Podkraju ter se podal na pot proti Strelicam.
Srednja gora 1275m S5/TK-011
Srednja gora 1275m S5/TK-011
DSCN0353.jpg (56.04 KiB) Pogledano 6016 krat
To je travnata povrsina v vznozju obeh hribov; Srednje gore ter Streliskega vrha. Slednji hrib zal ni na SOTA seznamu zaradi neizpolnjenega kriterija 150m. Ali je sedlo med obema hriboma previsoko za 10m ali je Sreliski vrh prenizek za 10m pa presodite sami :)
pr' zelezn kap' (po podkrajsko :))
pr' zelezn kap' (po podkrajsko :))
DSCN0358.jpg (50.98 KiB) Pogledano 5990 krat
Pot vzpona bi lahko poimenoval "diretissima". Pasnik je veliko bolj slikovit poleti kot pozimi. Tu se pase živina, cvetijo 1001 rozica. Mogoce me vezejo prelepi spomini, ko sem se kot otrok pomagal pri opravilih kosnje ;) .
Tik preden se zacne gozd je tudi pes pot proti zahodu, ki vodi do podruznicne cerkvice Sv. Duha. Zelezna kapa je ostanke vojne na tem obmocju.
Od tu naprej se pot zacne strmo vzpenjati. Hrib je poln jesenskega listja in trave,in v kombinaciji s snegom je zelo zoprno stopat.
desno od zastavice, "osmoljenec Streliski vrh"
desno od zastavice, "osmoljenec Streliski vrh"
DSCN0366.jpg (59.93 KiB) Pogledano 6012 krat
A na vrh sem vendarle prisel. Dejaven sem bil cca 40min na 2m in 70cm frek. pasu. Sestavil anteno ter zacel z delom. Poleg nekaj "normalnih" zvez sem naredil se nekaj S2S zvez. Ko je postala koza na prstih rozasta, sem se odlocil za sestop v dolino na struklje :D.
Uporabniški avatar
s53x
Kontakt:

Re: S5/TK-011 Srednja gora

Odgovor Napisal/-a s53x »

Po zadnji sliki sodeč te moram razočarat, saj je pravi vrh 300m severneje in je za okoli 20m višji od te točke kjer je narejen posnetek.
Mislim, da lahko isto potrdi tudi s54q.
Žal!
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !
s57onw

Tako je - vrh je oddaljen cca 50m hoje ampak je zarascen. Zato sem sestopu proti soncu. Tu sem se martinckal :D
s54q
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a s54q »

Še moje razmišljanje. Anteno si imel postavljeno na gozdni meji. Od tam do vrha Srednje Gore imaš do vrha hriba še pol poti. Manjka ti cel vzpon po gozdu. Na videz se mogoče zdi, da je vrh tik pred nami. Vendar od tam do vrha ni 50m ampak vsaj 10-15 minut hoje. In to v lepih razmerah. Jaz sem šel gor v nemogočih razmerah in sem rabil skoraj dve uri od tam.

gor sem bil letos. Na vrhu sem postavil anteno za 40m. In potem? Nič! sem spokal in z praznim dnevnikom in se z pomrznjenimi prsti dobesedno odplazil v dolino.
Link do neuspele aktivacije je tukaj..

Po mojem ti je do vrha manjkalo še cca 350m.

lp Boris S54Q
s57onw

s54q napisal/-a:Še moje razmišljanje. Anteno si imel postavljeno na gozdni meji. Od tam do vrha Srednje Gore imaš do vrha hriba še pol poti. Manjka ti cel vzpon po gozdu. Na videz se mogoče zdi, da je vrh tik pred nami. Vendar od tam do vrha ni 50m ampak vsaj 10-15 minut hoje. In to v lepih razmerah. Jaz sem šel gor v nemogočih razmerah in sem rabil skoraj dve uri od tam.

gor sem bil letos. Na vrhu sem postavil anteno za 40m. In potem? Nič! sem spokal in z praznim dnevnikom in se z pomrznjenimi prsti dobesedno odplazil v dolino.
Link do neuspele aktivacije je tukaj..

Po mojem ti je do vrha manjkalo še cca 350m.

lp Boris S54Q
Ma kaksna gozna meja?! Gozdna meja je pri zelezni kapi, ki je na 950m MSL. A se "pri gozdni meji" vidiji hribi cez Streliski vrh proti hribovju pod Ljubljano? NE, SE NE VIDIJO!
Fotografija z zastavico je nastala cca. 50-100m hoje do uradnega vrha na visini 1270m po barometrskem visinomerju, juzno od vrha.

Prebral sem ti tud tvoj prispevek.
-1.- Pristopov je veliko in NE samo eden. Od Sv.Duha ni edina steza; ena je se cez snozet in druga je cez sedlo med Srednjo goro in Streliskim vrhom. V tistih krajih sem velikokrat, ker pomagam pri spravilu sena.
-2.- Veliko manj bi se se namatral, ce se ne bi drzal GPSja in bi sel cez sedlo in cez Pucovo rovno (tako se imenuje ravnina pod vrhom) in nadaljeval samo se kakih 100-120m navkreber proti vrhu.

Tu prilagam se dve fotografiji v dokaz pristopa na vrh. A mar zaradi vas hodim v hribe?!
SlikaSlika

Zdej pa nehajte natovcevat, da nisem bil na vrhu!
Enim policajem je pa zelo tezko zadostit. Najboljs, da policaji razdelijo GPS module za verodostojnost.
Uporabniški avatar
s53x
Kontakt:

Lahko poveš zakaj si na koncu postal nesramen?
s57onw

s53x napisal/-a:Lahko poveš zakaj si na koncu postal nesramen?
Iz splosneg pocutja po kratenju vrha.
Postavi se v mojo kozo.

A smo prisli do te tocke, da bi moral zagovarjat dosezene vrhove kot plezalci prvenstvenih smeri?

Zal mi je, da je do tega prislo, a ocitno je moralo.
Uporabniški avatar
s53x
Kontakt:

Ok. Zdaj pa poskusi tudi ti razumet nas .
Na točki, ki jo imaš ti za vrh sem bil tudi sam. Vendar do samega vrha, ki ga imamo za SOTA TK-011 je še daleč. In ko prideš do njega si močno razočaran, ker namesto razgledov ali vsaj prostora za postavitev antene ne najdeš nič. Po grobi oceni na karti 1:25k je med tema dvema točkama preko 300m.

Pogled na sliko1 pokaže, da daleč naokoli vrha ni nobene jase, še najmanj 50-100m južneje.
Slika
Sodeč po zgornji sliki in po tem kar si napisal (50-100m od vrha) ne morem verjet, da si bil na točki TK-011, ampak na točki, ki je v sredini modrega kroga. Zakaj?
Zato, ker je ta slika:
Slika
lahko nastala samo od tukaj:
Slika

in nikakor iz bližine TK-011, sicer bi bil pogled na Streliški vrh pod drugačnim kotom:
Slika

Na prvi sliki omenjaš pogled na Srednjo goro:
Slika
ki je nastal med vzponom nekje pri pašnikih. Niti iz ene točke na tej čistini ni mogoče videti vrha Srednje gore. Lahko vidiš le točko iz katere si oddajal, to je na vrhnjem robu manjše čistine, kjer je nekaj podobno klopci.
Slika

Nobeden ti ne krati pravice ne, da hodiš v hribe, ne da delaš karkoli hočeš. Razumi pa, da bi tudi sam v megli in dežju raje delal iz čistine, kot pa iz zaraščenega gozda v katerem ti kaplja za vrat, anteno pa postavil tako, da se ne bi dotikala vej in dreves. Si pa zaradi tega vzamem pravico, da podvomim v verodostojnost kraja od koder se je izvedla aktivacija, če vem, da je ta oddaljen več kot je dovoljeno v pravilih. Ponavljam: ne dvomim v tvoje poštenje, le v zmoto, da nisi delal iz pravega vrha.

Vrh hriba je tule:
Slika
kar pa je daleč proč od lokacije iz katere je posnetek Streliškega vrha.

Slika
s57onw

Pozdrav!

No, zdej je pa veliko reci jasnejsih. Ce bi blo prej tako jasno, bi marsikatero besedo zadrazal zase oz. vzel nazaj. Ampak tega se ne da.

Na googlovi skici si pravilno oznacil moj polozaj oddajanja. Ne oporekam! Res je, da je vrh neatraktiven. Res je, da se vrha ne vidi z doline oz. nizjih leg.
Na vrh sem pristopil cez sedlo in Pucovo rovno, ki je na sliki vidna severneje od vrha. In na vrhu pot nadaljeval "proti svetlobi". Moja ocena je, da sem se s vrha oddalji za ne vec kot 100m in moj visinomer je izkazoval visino nekoliko nizjo od uradne, cemur sem presodil napako zaradi spremembe vremena in kalibracije. Naj povdarim, da nimam meritev, ampak oceno. Tako, da o natancosti na meter natancno na "piko" natancno zal ne morem podati.

Ce sem v zmoti, se opravicujem.
Uporabniški avatar
s53x
Kontakt:

Pravila so napisana zato, da jih beremo, se jih držimo in da so za vse enaka. V njih je zapisano tudi sledeče:
Točka oddajanja:
Natančna lokacija oddajnika, ki jo je Aktivator uporabil ob aktiviranju Vrha.

Zahteve za delo:
Dovoljena vertikalna razdalja je 25m za vrhove nižje od
1000m in 50m za vrhove višine 1000m ali vec. Najvecji
dovoljeni horizontalni odmik od vrha je 100m.

Tvoja točka oddajanja je od SOTA vrha S5/TK-011 oddaljena natanko 240m.
Za to pot se porabi 3 minute in pol hoje, oziroma 320 korakov.
Preverjeno danes, v obe smeri.
To pa je precej več kot deklariranih "ne več kot 100m".
Zgornji podatki so natančni "na piko".

Kdo hodi "manj kot 100m " tri minute in pol, ter medtem naredi preko 300 korakov in je prepričan, da ni naredil niti 100m ?
Zame in za vsakega, ki je bil kdaj na tem vrhu in pozna situacijo na terenu je zadeva jasna!

Najprej sem pomislil, da si se morda uštel, vendar po današnjem ogledu si o vsem skupaj mislim popolnoma nekaj drugega.
Škoda!
S tem sem o tej temi končal in ne mislim o njej več razmišljat!
Odgovori