Zanimivosti iz SOTA Italija
Zanimivosti iz SOTA Italija
Večkrat se sprašujemo le kdaj bodo tudi Italijani pristopili v SOTA saj so še edina Alpska dežela, ki ni vključena v program.
Verjetno, da ne prav kmalu! Zakaj? Zato, ker so že meseca julija 2002 imeli vse pripravljeno vendar se v nekaterih zadevah niso ujeli z MT in zaradi nepopustljivosti je cel program ostal le na nacionalni ravni. Fantje hodijo na svoje hribe, delijo SOTA Italija točke, na podlagi tega izdajajo diplome in opisujejo svoje ture, fotografirajo in snemajo. Na nek način SOTA živi.
Pri hitrem pregledu ARMa je zaznati bistvene razlike, ki so verjetno bile kamen spotike in posledično privedle do tega, da Italije ni v mednarodni SOTI.
Poglejmo:
Razlike in zakaj Italijani niso v SOTA programu kot ga narekujejo mednarodna SOTA pravila..
Poleg ostalih splošnih pravil se pravilno izvedena aktivacija smatra takrat, ko so izpolnjeni tudi naslednji pogoji:
a) Pot v smeri proti vrhu ne sme biti krajša od 45 minut peš ali z drugimi sredstvi, ki jih za premikanje uporabljajo ljudje (op.s53x: smuči, kolo, skirca, rolerji, kotalke…) ne glede na to kolikšna je višina ali višinska razlika, da pridete do vrha.
b) V navzočnosti planinskih koč ali drugih stalnih zavetišč velja enako pravilo za 45 minut glede na pot, ki jo prehodimo od vozila, dvigala, žičnice do koče ali zavetišča in od tam na vrh .
c) V primeru prenočitve ali nastanitve v bližini pribežališča, tudi če je na vrhu se upošteva isto pravilo celotnega potovanja.
d) Prisotnost smučarske vlečnice, ki je odprta celo leto in vodi do vrha in je hoje manj kot 45 minut, je razlog za izključitev vrha iz seznama. V primeru, da so žičnice odprte sezonsko področni SOTA vodja predpiše od kdaj je vrh veljaven za SOTA aktivacijo.
Bonus Meteo:
-Bonus METEO DA = 3 točke
Pogoji za Meteo bonus:
-Veter močnejši od 60 km/h
-Relativna vlažnost 85 %
-Temperature pod 0 stopinjami celzija, nad 1000 m nmv
Perioda Bonusa: November / December / Januar / Februar
Bonus NEW ONE:
DA = 3 točke
Pogoji za bonus New One:
-Prvo aktiviranje vrha iz SOTA programa nasploh.
Če najdem še drugo, pripišem tu.
Verjetno, da ne prav kmalu! Zakaj? Zato, ker so že meseca julija 2002 imeli vse pripravljeno vendar se v nekaterih zadevah niso ujeli z MT in zaradi nepopustljivosti je cel program ostal le na nacionalni ravni. Fantje hodijo na svoje hribe, delijo SOTA Italija točke, na podlagi tega izdajajo diplome in opisujejo svoje ture, fotografirajo in snemajo. Na nek način SOTA živi.
Pri hitrem pregledu ARMa je zaznati bistvene razlike, ki so verjetno bile kamen spotike in posledično privedle do tega, da Italije ni v mednarodni SOTI.
Poglejmo:
Razlike in zakaj Italijani niso v SOTA programu kot ga narekujejo mednarodna SOTA pravila..
Poleg ostalih splošnih pravil se pravilno izvedena aktivacija smatra takrat, ko so izpolnjeni tudi naslednji pogoji:
a) Pot v smeri proti vrhu ne sme biti krajša od 45 minut peš ali z drugimi sredstvi, ki jih za premikanje uporabljajo ljudje (op.s53x: smuči, kolo, skirca, rolerji, kotalke…) ne glede na to kolikšna je višina ali višinska razlika, da pridete do vrha.
b) V navzočnosti planinskih koč ali drugih stalnih zavetišč velja enako pravilo za 45 minut glede na pot, ki jo prehodimo od vozila, dvigala, žičnice do koče ali zavetišča in od tam na vrh .
c) V primeru prenočitve ali nastanitve v bližini pribežališča, tudi če je na vrhu se upošteva isto pravilo celotnega potovanja.
d) Prisotnost smučarske vlečnice, ki je odprta celo leto in vodi do vrha in je hoje manj kot 45 minut, je razlog za izključitev vrha iz seznama. V primeru, da so žičnice odprte sezonsko področni SOTA vodja predpiše od kdaj je vrh veljaven za SOTA aktivacijo.
Bonus Meteo:
-Bonus METEO DA = 3 točke
Pogoji za Meteo bonus:
-Veter močnejši od 60 km/h
-Relativna vlažnost 85 %
-Temperature pod 0 stopinjami celzija, nad 1000 m nmv
Perioda Bonusa: November / December / Januar / Februar
Bonus NEW ONE:
DA = 3 točke
Pogoji za bonus New One:
-Prvo aktiviranje vrha iz SOTA programa nasploh.
Če najdem še drugo, pripišem tu.
Re: Zanimivosti iz SOTA Italija
Samo sanjam: si predstavljate, kakšna bi bila šele naša (nacionalna)? Boris bi zagovarjal bonus točke (med drugim), ko bi bila jakost vetra min. - vejtrč
73 Jurij, s57x

73 Jurij, s57x
Ne vi mene od sapice.
Pravila imajo, roko na srce, zelo dobro in pošteno napisana. tistih 45 min. je zakon in bilo bi bolje za vse nas, če bi veljali tudi pri nas.
Lp Boris
Pravila imajo, roko na srce, zelo dobro in pošteno napisana. tistih 45 min. je zakon in bilo bi bolje za vse nas, če bi veljali tudi pri nas.
Lp Boris
žiu
A je v 45min lahko tud malca?
Jaz se čisto strinjam s tem čeprav moja včerajšnja in današnja aktivacija sploh ne potrjujeta tega
Ko je pa že načeta tema o bonus točkah se pa popolnoma strinjam,da imamo mi tole kiksneno saj nemora vsak travnik na katerega se gremo sončit in je pač nad 1000m in je datum pravi imeti kr bonus točk.
Saj vem da tole nebo komu prav ampak jaz bi takoj dal tiste bonus pike stran če bi se dalo.
In tudu razmišljanje enega od lovcev(povedal ga je kmalu na začetku) o številu zvez in o opremi vidim da je imel popolnoma prav!
no upam da ni preveč iz teme
73
A je v 45min lahko tud malca?

Ko je pa že načeta tema o bonus točkah se pa popolnoma strinjam,da imamo mi tole kiksneno saj nemora vsak travnik na katerega se gremo sončit in je pač nad 1000m in je datum pravi imeti kr bonus točk.
Saj vem da tole nebo komu prav ampak jaz bi takoj dal tiste bonus pike stran če bi se dalo.
In tudu razmišljanje enega od lovcev(povedal ga je kmalu na začetku) o številu zvez in o opremi vidim da je imel popolnoma prav!
no upam da ni preveč iz teme
73
Zbiram tolarje in evre kovance ter bankovce
tako da če ima kdo kaj zame bom zelo vesel

Vprašanje bom posredoval IK2NBU, ki je glavni za to!
Sporočim odgovor.
Sporočim odgovor.
Naša pravila so zapisana v skladu s priporočili, zato smo lahko člani SOTA družine. Vse ostalo so pač želje in ideje posameznikov. Le par vprašanj:
Na osnovi katerega kriterija je določenih 45 minut hoje?
Kako se dokaže hitrost vetra in temperature?
Zakaj nebi imeli bonus pik? OK, tu bi morebiti še razumel (zaradi ljudi, ki rinejo z glavo skozi zid)
O vsem skupaj je že bilo govora in stališče je bilo jasno.
Lahko se gremo SOTA aktivnost v skladu s pravili, ki veljajo.
Lahko se gremo čisto nekaj svojega, ki s SOTA pravili ni usklajeno - tako kot Italiani
Lahko naredimo zmedo, kot so jo Nemci - SOTA pravila za ene vrhove, nekaj lastnega za druge vrhove.
Ideje in predlogi so premalo. Kar skupaj stopit in pripravit zadevo. Tu se pa potem običajno ustavi ...
Ehhh ...
Na osnovi katerega kriterija je določenih 45 minut hoje?
Kako se dokaže hitrost vetra in temperature?
Zakaj nebi imeli bonus pik? OK, tu bi morebiti še razumel (zaradi ljudi, ki rinejo z glavo skozi zid)

O vsem skupaj je že bilo govora in stališče je bilo jasno.
Lahko se gremo SOTA aktivnost v skladu s pravili, ki veljajo.
Lahko se gremo čisto nekaj svojega, ki s SOTA pravili ni usklajeno - tako kot Italiani
Lahko naredimo zmedo, kot so jo Nemci - SOTA pravila za ene vrhove, nekaj lastnega za druge vrhove.
Ideje in predlogi so premalo. Kar skupaj stopit in pripravit zadevo. Tu se pa potem običajno ustavi ...

Ehhh ...

Jure S57XX
.
Zadnjič spremenil S57D, dne 26 Maj 2010, 14:40, skupaj popravljeno 1 krat.
In samo na vzrok zakaj Italijani niso v SOTA Internacionale sem hotel napisat!
Moj odgovor - no ja predvsem vprašanja - je (so) bil(a) tudi mišljen v tej smeri. Kaj bolj natančno razlagajo merila, kako verodostojno in nedvoumno izmeriti parametre, ki jih postavljajo?s53x napisal/-a:In samo na vzrok zakaj Italijani niso v SOTA Internacionale sem hotel napisat!
Jure S57XX
Kdo bi vedel Jure. Po mojem še sami ne vedo točno in se sklicujejo na odločitev področnega vodje. On naj bi odločal o vsaki aktivaciji posebej. Kako in s kakšnimi kriteriji pa je prepuščeno njegovi domišljiji, dobri volji, vplivu žene, otrok in ljubice....oziroma stanju na računu 15. v mesecu. Mislim, da je bil to vzrok nesprejetnja s strani MT , saj ni univerzalnih pravil za določanje kriterijev, ki bi bili za vse enaki.