SOTA na 70 Mhz
Re: SOTA na 70 Mhz
(....)
Zadnjič spremenil S57PZ, dne 19 Jun 2010, 07:05, skupaj popravljeno 1 krat.
po s5 band planu je razvidno kje se dela fonija na 70 mhz tko da se nam ni potrebno ozirati na tuje.
73 DE S57GB Antena je važna!
Zdravo!S57D napisal/-a:Tu je nekaj slik opreme, ki jo bomo testirali danes: WOUXUN KG-699E 66-88MHz: ... 73, Miloš S57D
Postajco sem imel s sabo na Krimu in Lubniku. Ker v glavnem delam KV je UKV oprema zame bolj drugotnega pomena. Zato zagotovo nimam namena na "single op" odprave jemati transverterjev in kakih večjih UKV anten. Z veseljem pa vzamem s sabo vokič, kot je tale kitajček.
Vse kar potrebuješ vedeti za običajno SOTA aktivnost lahko našudiraš iz navodil v pol ure. Sicer postajca omogoča kup (po moje za radioamaterja nepotrebnih) zadev, a tiste enostavno odmisliš. Za SOTA aktivacijo boš tako ali tako potreboval največ dva FM kanala in to je to.
Tako na Krimu kot na Lubniku sem delal v bližini RTV oddajnikov. Kakih večjih problemov nisem zaznal - je pa res, da je antena, ki jo dobimo s postajo, bolj umetno breme kot kaj drugega. Dejana, ki bi ga s Krima na Porezen moral skoraj videti, sem komaj slišal, zato ga niti klical nisem. No, na Lubniku je bilo laže.
Antena je v tem trenutku edina velika zamera tej postaji. Vse ostalo je čisto v redu za občasno uporabo, kot jo načrtujem tudi sam. Nekje doma se mi je skrila teleskopska antena, dolga okrog 1m, pa mi je še ni uspelo najti. Že ta zadeva, ali pa 1/4 lambde drata direktno v konektorju, bi morala občutno izboljšati možnosti za delo. Okrog 5W, ki jo postaja lahko da na oddaji pa tudi ni zanemarljivo.
Po mojem skromnem mnenju čisto ponucna zadeva za nekoga, ki se želi oglasiti in narediti par zvez na 70MHz - vsak, ki bi se bolj resno lotil tega banda, si bo pa tako ali tako omislil tudi bolj resno opremo - začenši seveda z anteno.
Jure S57XX