Za dostop je možnih več poti in mimo Kranjske koče na ledinah in potem preko Rudijeve vertikale direktno na sedlo pod Babo ali pa preko Jezerskega sedla in po OE strani. No, ker je povsod pisalo da je Rudijeva vertikala trenutno zaprta, se odločim in pristopam po levi strani - preko sedla pod Golim vrhom in potem po grebenu čez Malo babo na vrh. Pot je lepa, mogoče tudi malenkost izpostavljena, markacije so zelo zbledele, varoval ni.
Vrh ima dva vrhova. Ja, mogoče se čudno sliši ampak gledano iz SOTA perspektive. Vrhova sta oba izrazita, kot dve joški in oba precej podobne oblike.
Zanimivo je, da pa oba veljata za soto tudi po OE pravilih, ki povzema 25m pravilo. Druga zanimivost pa je, da je podlaga na Sotlasu taka, da vrh zajema kot eden, aktivatorska cona pa je postavljena celo izven koordinat SOTA točke.
Skratka po SOTA OE ARM-u sta oba vrhova možna za aktivacijo in nimate nobenih skrbi. Jaz sem delal na najvišjem, tam kjer je uradna SOTA točka in kjer je skrinjica trenutno brez vpisne knjige.
Vrh ima malo aktivacij zato se zadržim malo dlje. Prostora za antene ni ravno na pretek. Ker gre za dokaj visok vrh in težav za zveze ni tudi na 2m ni.
Vračam se proti Jezerskemu sedlu in naprej preko Kranjske koče, ter tako naredim lepo krožno turo. Na Babo oz. Veliko Babo se še vračam, zanimam me namreč Rudijeva vertikala.