S5/BR-033 Tinjan

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Kraj: Škofja Loka

S5/BR-033 Tinjan

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Obilna količina snega v zadnjih dneh, napovedano lepo vreme ob obali in druge obveznosti, so me to nedeljo pripeljale na Tinjan. Vrha, ki ga ni bilo v prvotnem naboru SOTA vrhov, ne moreš zgrešiti. Opaziš ga takoj, ko se pripelješ skozi predor Kastelec. Vasica na skrajnem vzhodnem koncu grebena, na samem vrhu pa cerkvica in RTV stolp, ki ga je pred leti odlomila burja, a je sedaj nov. Odločim se za lažji – turbo dostop. Pred Koprom zavijem desno v smeri Ankarana in takoj na staro cesto za Škofije. Žal si tule z zemljevidi ne boste veliko pomagali, saj so vrisane še stare ceste. Bo potrebno slediti kažipotom. Takoj za tablo Škofije zavijemo ostro desno v smeri Tinjana. Dokaj strma, ozka in ovinkasta cesta nas pelje skozi Zgornje Škofije. Za izhodišče določim prostor pred vodo hramom, ki se nahaja v križišču za Slatine in Kolombar. Od tu ni druge kot slaba dva kilometra dolg sprehod po cesti, ki te kmalu pripelje do Tinijana.

Slika

Cesta je kar dobro obraščena, zato se le tu in tam odprejo pogledi v Tržaški zaliv in proti Socerbu. Preden zavijem na lokacijo PPS-a se ozrem še proti jugu – na AC in Krpana globoko spodaj.

Slika

Sam vrh zaseda stolp in RTV objekt. Kljub temu se bo našlo tudi prostor za nezahtevnega SOTA aktivatorja. Vprašanje je, kako bi bil PPS videti poleti, ko se razrase robidovje in druge podobne bodeče rastline in se na cerkvenem zidu sonči kaka hladnokrvna breznoga živalca. Zaradi strahu pred vplivom močnih oddajnikov in enostavnega sprehoda tokrat ponovno vzamem večjo in težjo postajo, tako da s sprejemom nimam nobenih težav.

Slika

Aktivnost je bila slabša, kot sem predvideval. Očitno je RTTY WPX tekmovanje pregnalo večino lovcev. Klicanje na UKV-ju ni obrodilo sadov, motenj od RTV-ja tudi na ročni postaji ne opazim. V smeri proti centrom SOTA UKV aktivnosti nas zastira tudi gost borov gozd. Za uspešno UKV aktivacijo bi bilo potrebno priti z več aluminija in večjimi »kanoni«.

Slika

Kljub sončnemu vremenu je temperatura kar nekaj stopinj pod ničlo, a je zrak povsem nekaj drugega, kot je bil zadnjič na Slivnici ali Pasji. Pozna se vpliv morja. Aktivacija mine brez uporabe rokavic, flis pa nadenem le zaradi boljšega občutka, saj mi RTV stolp dela senco.

Slika

Ker aktivnost mine hitreje, kot sem predvideval, me prešine, da bi lahko šel tudi na Kaštelir, ki se nahaja le par kilometrov proč. Pokličem Staneta in Anko v Izolo in predlagam, da se mi pridružijo pri »martinčalnju« na Kaštelirju. Rečeno storjeno – dobimo se v Škofijah in jo skupaj mahnemo na še en »vršiček« - a to je že druga zgodba.

Slika

Nezahteven izlet, idealen tudi za kolesarje – tudi take, ki so manj utrjeni od našega Miloša S53X. Poleti zna biti tule presneto vroče, zato pa je Tinijan kot naročen za poznojesenski, zimski ali spomladanski obisk.
Jure S57XX
Odgovori