Še ena tema, ki bo morda zanimiva za večji krog občinstva. kakšne antene uporabiti kot aktivator?
Jaz sem si iz 0.75mm2 žice naredil dipol za 20/30/40m. Bande menjam tako, da imam v vsakem kraku vmes po dva izolatorja. Žico sklenem in razklenem z uporabo kabelskih čeveljčkov. Menjava banda mi vzame 1-2 minuti. Odvisno koliko segmentov fiberglas palice moram spustiti. Nič ne kompliciram s kakimi baluni, zadevo napajam preko 10m RG59 kabla. Z Velcro trakovi (ježki) fiksiram koaks ob fiberglas na treh višinah tako, da mi taža kabla preveč ne zvija fiberglasa. Na zgornjem delu najdebelejšega dela fiberglas palice sem z RF cevno objemko pritrdil tri ušesa (od verige), na katere pritrdim vrvi za fiksiranje palice. Za vsak slučaj ima s sabo še 13m vrvice, če bi zaradi vetra bilo potrebno palico dodatno privezati tudi pri vrhu - kot dve vrvi pa služita kar kraka antene. Anteno obesim pri dnu najtanjšega segmenta (višina cca 9m) tako, da na vrhu ostane še prostor za SOTA zastavico

Antena s kablom, brez stolpa, ne tehta niti 1 kg. Enostavna zadeva, kjer skoraj ne morete zgrešiti.