Zgodba je zelo preprosta. In statistika na SOTA data tudi ne laže! Odkar sem napel izpod podstrehe dve žici, je moje pohajkovanje po hribih prav klavrno; če že kam grem, mi hamovska mašinerija ne dela družbe. Že res, da ima »klofanje« s hribov poseben čar, a »čez komot« ga (z leti) ni!
Zadnja leta sem precej v Trnovskem gozdu; mala skupinica, raznolika, a zelo prijetna družba, nas raziskuje terene, kjer je bila SVPB Pavla. In kaj ima radioamaterstvo z zgodovino?
To je pa drugi del zgodbe! Vsako leto grem takrat, ko je pohod v spomin na prenos partizanskih ranjencev iz bolnic Franja in Pavla na osvobojeno ozemlje, od koder so večino prepeljali z letali v bolnišnice na jugu Italije, na kratko aktivacijo Planinice, TK-015, ki je v neposredni bližini partizanskega pokopališča na Vojščici. Tu je pokopana tudi večina partizanov, ki so umrli v SVPB Pavla.
In ker smo Primorci ponosni na ta del zgodovine, je Mitja, S55G , v svojem eksplozivnem slogu določil tri POTA točke, ki so v neposredni zvezi z njo!
Zdaj pa še nadaljevanje zgodbe. Mitja je določil celo vrsto imenitnih lokacij (v mislih imam idrijsko ozemlje)! Mednje sodi tudi SI-0537, Geopark Idrija, ki obsega celotno občino. Ne boste verjeli, koliko SOTA, POTA in FF imamo!
In bilo je kot v pravljici: s prijateljem geologom Bojanom ( kot strokovnjak za geoparke veliko potuje po svetu; med drugim je v živo doživel potres v Maroku) sva ob kavici … skratka, zakaj ne bi jeseni na konferenci na Islandiji predstavil, kako lahko tudi radioamaterji promoviramo geoparke?
Ker sodi k promociji tudi kakšna slikica, kratek video posnetek, kjer se sliši celo hamom tako prijetna muzika, smo šli danes na zanimiv Jelenk, dom posebneža idrijskega jegliča (Primula x venusta), ostalin italijanske Vallo Alpino in še česa.
Vrh je lepo pokošen, klopica taka, kot se za vrh prepišnega hriba spodobi. Zdi se mi, da je vrt zraven osamelca, ki je značilen za visoki Kras, malo zrastel. Bojan, izkušen geolog, takoj opazi v bližnjem kamnu fosil rudista. Le kaj počne ta nenavadna žival, ki je živela v toplih, plitvih morjih krede, med zgornje trijasnih dolomitih? Seveda je bil kamen z nenavadno školjko od nekje prinešen! Ne smemo pozabiti, da se je tod naokoli med vojnama na veliko gradilo utrdbe Alpskega zidu.
Po dolgem času se je aktivaciji pridružil tudi brat Ivan, ki je pravzaprav tudi Mountain goat. Z Bojanom sta bila vzorna postavljalca antene! Hitro zložim skupaj škatlovje, priključim IC-706, ta pa škljoc, škljoc itd. Kdor pozna postajo, ve, kaj to pomeni. Pa ja ni nov akumulator čez noč spustil svojo brezmadežno dušico? Pomerim napetost (me je v vseh letih izučilo, zato imam vedno s sabo V meter), napetost je OK. Ponovno spojim žici, RX zadiha, TX tudi, le SWR ni ravno 0/0. Tudi to bomo uredili s prastarim pomagalom. Moti me statika, ko se zapeljem čez band, slišim morje postaj, ki delajo v CWT, kup korespondentov pa ne izbrskam iz močnega škrebljanja. Bo, kakor bo.
Ker čutim, da imam dolg do sponzorja, sem uporabil klubski klicni znak. Žal mi je, vendar nekaterih postaj enostavno nisem »zložil vkup«, opravičil sem se s standardnim SRI QRN, lahko pa mi naprtijo tudi neizkušenost. Rezultat je žal isti.
Hvala Slavko S53XX za zvezo, morda za nekatere nenavadno, saj sva oddajala malo več CW, kot je standardni TU in 73. Hvala tudi za spodbudo in pomoč v preteklosti!
73 es cu, jurij s57x
Sponzor Radiokluba SOTA Slovenija
S5/TK-035 Jelenk
Moderator: s58r
Re: S5/TK-035 Jelenk
Super Jurij in ekipa. Po dolgem času vidim zopet eno "pravo" aktivacijo v smislu več ljudi na lokaciji, zastave, stoli... in pa še opis, ki je vse prej kot instant.
Lepo je bilo delati tudi AAA znak po dolgem času.
Upam, da še kdaj najdete kak čas in se skupaj odpravite kam.
73
Slavc
Lepo je bilo delati tudi AAA znak po dolgem času.
Upam, da še kdaj najdete kak čas in se skupaj odpravite kam.
73
Slavc
Lepo !
(tisti "kupler" je pa nekaj kar ne vidiš pogosto ba aktivacijah )
73 de S58R - Rado
(tisti "kupler" je pa nekaj kar ne vidiš pogosto ba aktivacijah )
73 de S58R - Rado
Ta stara "grdosija" je še iz pred digitalnih časov ! Pred leti sem zgradil ZM-4, da bi lahko po potrebi poslal v anteno kakšen W več. A kaj, ko je kondenzator na strani oddajnika že pri QRP+ šprical. Za take probleme je vedno rešitev Tone, S50NV. No, namesto ustreznega kondenzatorja, mi je dal kar mašino, ki je na sliki. Zakaj bi uničeval zgodovino! Še vedno dnevno služi svojemu namenu, ZM-4 bo pa že počakal na ustrezen kondi.
73 jurij
73 jurij