»Pohod« na Veliki Javornik sva v pretežnem delu poti opravila motorizirano. Najina pot je bila takšna: start iz Postojne po stari cesti proti Ljubljani do Ravbarkomande, kjer pri cestni oznaki zavijeva desno pod železniško progo in avtocesto na cesto za Unec. Po malo manj kot kilometru, tik pred (50 m) odcepom desno za Kalič, ob kažipotu »lovska koča« zavijemo desno na makadamsko cesto, ki je gozdna, z opozorilom, da voziš na lastno odgovornost. Cesta je vzdrževana, prevozna z vsakim osebnim avtomobilom, ves čas poteka po lepem mešanem gozdu. Čeprav je na poti več odcepov, ta, ki pelje po južnem bregu Malega in Velikega Javornika po uporabi in vzdrževanju deluje nekako kot "glavna", in sva se držala te smeri, seveda s sprotnim preverjanjem na Garminu in papirni karti. Južno pod vrhom Velikega Javornika je iz te gozdne ceste (na karti kaže, da v tem delu poteka po izohipsi 1200 m) odcep levo proti vrhu. Parkirava ob gozdni cesti, se oprtava z opremo in peš nadaljujeva proti vrhu, ki ga doseževa po cca 15 minutah. Na vrhu jasa, kamnito obeležje vrha in dom radiomaterskega kluba Proteus Postojna, S59DEM. Razgleda zaradi poraščenosti ni, verjetno pa bi bil enkraten že s strehe doma in antenskega stolpa nad streho. Pa nisem preverjal.

Prostora za žično vertikalko je itak hitro dovolj, tu bi se dalo postaviti inv V tudi za 40 m. Po orientaciji, kako bo potovalo sonce, izbereva prostor pod drevesom na robu jase, ki je zagotavljal senco ves čas aktivacije. Anteno za KV (žično vertikalko) sva postavila nekaj metrov od označenega vrha.

Že od prve aktivacije nosim s seboj tudi HB9MTN za 70 cm, ki je še nisem uspel preizkusiti. Ko vidim spot, da na 433 MHz dela Marjan S56IHX/p iz KS-027, jo takoj sestavim, Iztok jo natakne na kos suhe veje (sicer bi morala zložiti palico z že postavljeno vertikalko) in S56IHX/p se mi javi na prvi klic. Evo, 09:44 in moja prva zveza na 70 cm je pod streho. Ker mi Marjan prepusti frekvenco in Miloš spotira, ni časa za postavljanje antene na antensko palico, tako da vlogo antenskega stolpa (premičnega) do zaključka dela na 433 prevzame Iztok. Na cq se odzove še 6 postaj. Pokaže se, kako je lahko pomembna mikrolokacija antene. Samo korak vstran, ko je Iztok poskušal s premikanjem izboljšati slišnost S57GB in Janeza S51ZG nisem uspel več priklicati niti ga nisem slišal več, čeprav sem pred zvezo s S57GB registriral njegov klic za 59. S cq sva poskušala še v vse štiri smeri neba in vmes, Iztok je kolikor je kabel dopuščal, po jasi (in soncu) spreminjal položaj, vendar pozivi niso več obrodili sadov, zato sva s 70 cm zaključila. Nadaljevala sva na 2 m, seveda sedaj tako, da sva najprej spustila vertikalko namestila HB9MTN in dvignila palico, kolikor je kabel dopuščal, šele potem sem prijel mikrofon. Narejenih je bilo 10 zvez.
Ker brez KV ne gre, naredim na 7 MHz eno zvezo in na 10 Mhz 7 zvez. Za zaključek ob 14. uri po lokalnem času še enkrat postaviva anteno za 2 m in narediva ponovne zveze z S57AX/p in S57AJJ/p, ki sta medtem osvojila vrh Pece (KS-009) ter S56VJM/p in S56RPJ/p, ki sta vmes iz RG-001 Goteniški Snežnik, osvojila še Turn RG-003.
Izkupiček 29 QSO. 7 na 70 cm, 14 na 2 m, 1 na 40 m 10 na 30 m. 10 zvez je Sota to Sota.

Hvala vsem z zveze in spot.
73, Sergej S51ZJ
ps
17.6.09 popravljeno - povezava fotografij na slikomat, priponke izbrisane