S5/BI-021 Tolsti vrh

Moderator: s58r

Odgovori
S57S
Prispevkov: 54
Pridružen: 03 Jul 2021, 00:19

S5/BI-021 Tolsti vrh

Odgovor Napisal/-a S57S »

Uvod
Tolsti vrh nad Celjsko kočo je vrh, ki se ga da lepo kombinirati z družinskim izletom. Če imate majhne otroke, bo ta SOTA za njih ''THE BEST'', saj imajo progo za otroke in tiste malo večje otroke, na katero vrh vas v majhnem vozičku, školjkaste oblike, z jekleno vrvjo potegnejo, nato pa gravitacija opravi svoje, otroško radostno delo navzdol. Medtem, ko se bomo sprehodili ob tej progi proti našemu SOTA cilju, bomo lahko opazovali svoj naraščaj, kako uživa ob vožnji navzgor in navzdol po tej progi. Zelo dobra turistična popestritev v poletnih mesecih.

Parking koordinate
Parkiranje je zaenkrat zastonj. Parkiramo pod hotelom, na velikem peščenem parkirišču, ki se nahaja na teh koordinatah:
46.19513, 15.27566

Opis poti do parkinga-izhodišča
V GMAPS navigacijo vnesite Celjska koča ali omenjene koordinate in se prepustite tehnologiji.

Opis poti od parkinga-izhodišča do vrha
Iz parkirišča poglejte proti omenjeni ''bob stezi'' in se odpravite v tej smeri. Ko boste prišli do mesta, kjer prodajajo karte in vkrcujejo otročad, vse skupaj desno obidite. Še malo naprej se bo začel gozd in opazili boste napise za botanično pot na naš SOTA hrib. Tu se začne vzpon v ne preveč strm klanec. Višje zgoraj je morda bolj pametno stopiti iz gozda, saj je pot (28. maj 2023) zelo poraščena in bi rabila kakšno striženje. Stopimo levo iz gozdne poti in se po desni strani ''bob steze'' po kolovozni ''cesti'' povzpnimo do vrha te proge. Od tam naprej pa spet nazaj v gozd.

Vrh
Vrh je zelo poraščen z listnatim drevjem, a bi se z nekaj truda lahko postavilo tudi kakšen Inverteed Vee ali vrgla Endfedka v kakšno krošnjo. Pogled navzgor v vso to listje ne obeta nič dobrega, če imate 10m dolgo vertikalko. Zato sem raje uporabil kar KX2/AX2 kombinacijo ''iz roke''. Poleg tega sva bila na aktivaciji v popoldanskih urah, v planu pa sem imel še skok na S5/BI-009, Malič. Hitreje aktivirati KV, kot z KX2/AX2 ne gre. Prav tako je to preprosta rešitev za vse ''kosmate'' hribe. Tu Elecraft zažari v vsej svoji majhnosti. Pa mu tokrat vsaj malo oprostimo visoko ceno.
Glede motenj: motenj na VHF/UHF ali KV ni.

Zaključek

Tolsti vrh je simpatičen SOTA vrh, ki preseneča s pravo vrtačo (jamo) čisto na vrhu samem. Kaj podobnega sam še nisem nikjer srečal. Pot je nezahtevna in primerna za vsakogar z malo kondicije. Šlo bo tudi brez. Od parkirišča do vrha boste porabili dobre pol ure zmerne hoje, ob branju zanimivih tabel ob raznih drevesih, vseskozi v prijetni senci. Po opravljeni aktivaciji pa se lahko posvetite tudi kakšnemu napitku ali hrani na vrtu restavracije hotela na Celjski koči, le korak dva od mesta, kjer ste parkirali. Skratka, prava družinska SOTA.

Vpisna knjiga na vrhu
TOLSTI_VRH_CELJSKA_VPISNA_800.jpg
TOLSTI_VRH_CELJSKA_VPISNA_800.jpg (217.91 KiB) Pogledano 66 krat
Zelo bujno poraščen vrh
TOLSTI_VRH_CELJSKA_NA_VRHU_800.jpg
TOLSTI_VRH_CELJSKA_NA_VRHU_800.jpg (214.75 KiB) Pogledano 66 krat
Palčkova jama na Tolstem vrhu nad Celjsko kočo
TOLSTI_VRH_CELJSKA_BREZNO_800.jpg
TOLSTI_VRH_CELJSKA_BREZNO_800.jpg (125.72 KiB) Pogledano 66 krat

Odgovori