Prvi zimski S5 SOTA Activity weekend - S53X/p

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s53x
Prispevkov: 457
Pridružen: 20 Maj 2008, 15:36
Kontakt:

Prvi zimski S5 SOTA Activity weekend - S53X/p

Odgovor Napisal/-a s53x »

Namesto, da bi bil po vikendu spočit, sem sesut kot marela.

Žekanec
Dnevi presinga so se začeli že v četrtek, ko sem mučil bicikel med raziskovanjem novonastalih poti na bližnjem Žekancu. Čeprav ni bilo dežja je bilo blato tako lepljivo, da so se kolesa po nekaj deset metrih odločila, da se ne premaknejo več. Ni mi preostalo drugega kot, da spet podprem lenobo in ga zavihtim na hrbet. Kako sem bil potem usran od rdeče zemlje, se ne da predstavljati.

Trstelj, BR-023 /foto od tu dalje
Dnevi slovenske zimske SOTA aktivnosti so bili določeni za ta vikend. Alora, v petek je bilo treba dan izkoristiti in namesto po službi takoj domov, gasa na Trstelj. Nikjer žive duše, nikjer nobene dežne kapljice, nikjer zavetja pred vetrom z juga. Smer pihanja je napovedovala, da bo dogajanje še pestro ta dan. In ni kaj dosti zgrešilo. Po dveh urah vedrenja zagledam kako se nad morjem temni in še preden uspem pogledat kako izgleda proti Nanosu, že se je usulo. Tako hitro kot ta dan stvari še niso bile pospravljene. No, pospravljene……. zmetane v nahrbtnik in na suhem.
Slika
Za dobro delo tega dne se je izkazalo že drugo iskanje pokrovčka širokokotnega objektiva zapovrstjo. Tega sem izgubil med svojo prvo aktivacijo Trstelja lani junija. In me je počakal vse do danes. Zaril se je med dve skali in tiho klical pogled, da se usmeri proti njemu. Da bi videli veselje, ko sem ga spustil v žep.
Narejeno je bilo 48 QSO, od tega eden na 2m FM, devet na 30m in 37 na 40m obsegu. S2S ni vknjižena nobena, saj se z Radotom S58R nisva slišala. Le po klicanju eu postaj, ki so ga delale sem vedel, da je nekje spodaj...pravzaprav zgoraj, saj je bil 333m višje od mene!

Stari tabor, BR-024 /foto od tu dalje
Drugi dan slovenske SOTE je bil že v soboto. Kljub napovedanim obiskom tašče sem bil čudežno izpuščen in imel na voljo čas vse do zgodnjega popoldneva. Ma ni mi bilo treba dvakrat reči. Ob deveti dopoldan sem na Starem tabru nad Lokvijo že postavil anteno in s prvimi kapljami tudi napel platno, ki me je potem ščitilo naslednjih nekaj ur. Ma kako je bilo lepo. Sc-alo je kot, da ni še nikoli, sam pa sem se zmočil le takrat, ko sem šel sc-at ali pa naredit par fotografij šotorišča. Delo na postaji je bilo dobesedno noro. Pile-up se je umiril šele po natanko uri oglašanja. Od navdušenja sem pozabil, da sem doma obljubil, da »danes bom pa malo prej nazaj«.
Slika
»Dobro delo« tega dne se je zgodilo med iskanjem pozicije za zadnji foto posnetek, ko se mi je starodavno obzidje z grozljivim truščem pod nogami podrlo , mi spodneslo noge in me zapeljalo »na ribico« nekaj metrov proti dolini. Matr ma so bili dolgi ti trenutki. Da bo vse v redu pa mi je bilo jasno takoj, ko sem začuden ugotovil, da se mi pred očmi ni zavrtelo celo življenje. Takrat sem spoznal, da jih bom le dobro »fasal«. Goleni so malo otečene in podrsane, na roki so globoke, lepotne zareze, vejice črnega trna kot ikebana štrlelijo iz prstov in dlani.....vrat me še danes boli. Se mi zdi, da sem na hitro pogledal tja gor ali se mi bo kdo prikazal. Ma se ni, le bolečina je ostala.
Konec dober, vse dobro!
Že dan prej sem nabavil eno 2x3 metrsko platno, ki ima na krajih Al rinke, zjutraj pa je sledil še pred odhodom na hrib skok v kmečko trgovino po nekaj metrov vrvice. Platno ima le enih pol kilograma teže. Z S53X se strinjava, da je to ena najinih boljših investicij v SOTO zadnje čase. Skoraj boljša kot nabava 817 ali ročke. Zdaj sem vsaj suh!
Jureta S57X/p sem čakal, pogledal preko mobita na SOTAwatch in videl, da dela na 2m FM.....kasneje ga ni bilo več spotiranega in vedel sem, da se nekaj dogaja.
Radota S58R/p sem tokrat le slišal in on mene tudi. Signal je bil tam na meji šuma, vendar dovolj močan za uspešno izmenjavo raporta.
Hvala vsem aktivatorjem za S2S zveze, še posebno našim S5 operaterjem.
Ta dan je bilo na bandu dobesedno noro. 119 zvez, od tega 5 na 2mFM, 20 na 30m in 94 na 7 MHz. Zraven se je pririnilo še pet S2S kontaktov.

Ter, BR-022 /foto od tu dalje
In kamor je šel štrik naj gre še bik. Ni izvirno, ma tako je rekla moja gospa, ko je izvedela, da ji tudi v nedeljo zgodaj zjutraj zbežim iz tople postelje. Zunaj je bilo slišat kako dežuje in da se slučajno ne bi premislila, sem potihoma spolzel iz spalnice, na hitro spil kafe in kmalu bil na poti na Ter. To je najvišji vrh v naši »Švici«. Med vzponom je kapjalo in curljalo, na vrhu začasno prenehalo in dopustilo, da se postavi antena in začasna platnena streha. Nato se je spet lotilo. In deževat in uživat v radijskih zvezah. Dve uri radosti. Nekajkrat se mi je zasmejalo, ko sem pomislil, kako nekateri buljijo doma skozi okno in se smilijo sami sebi, ker ne morejo zaradi dežja ven. Ma kako, da ne! Kam lepše kot pohajat v dežju. Le sprijaznit se je treba, da če si moker je to zato, ker si sam tako hotel in da je vse drugo ravno zaradi tega posebno, drugačno, neponovljivo in enkratno. Ja in kaj še…….!
Slika
Po včerajšnjih 119 zvezah je danes spet posijalo sonce. Ne sicer na nebu ampak iz zvočnika postaje. Nekaj čez 100 zvez, od tega dve tretjini v začetnem pile-upu. Spet sem bil v "karibih". Mati moja kakšna gužva. In zgodilo se je tako kot je nekoč že Jezus napovedal: "Kdor bo zadnji, bo prvi." Preneseno v današnji SOTA dan-kdor je zadnji oddal pozivni znak, temu sem uspel ujeti zadnjih nekaj črk.
Poleg lokalnega QRM v obliki lomastenja dežja po platnu nad glavo so se danes pojavili še osebki, ki jim gre očitno nekaj v nos. Zdaj ne vem ali jih moti to, da je bila telegrafija prehitra, ali so morda mislili, da delam z veliko močjo( sry,še vedno le 5W), ali pa pridejo na band le sproščat svoje osebne frustracije. Mene to piskanje in uglaševanje na 0 bit ne moti, prej se mi zdi smešno in večkrat mi lepo popestri dan. Uboga pamet!
Pod platno sem spravil 106 QSO, nobenega na 2mFM, le 4 na 30m in 102 na 7 MHz. Zraven sta kapnili še dve S2S zvezi. Ampak gužva na tem delu banda pa je bila res velika. Veliko SOTA aktivacij in veliko klicanja za neki kontest.

Kosilo sem ujel ravno za rep in tudi pomivanje posode mi ni ušlo. Sem si ga rezerviral in se ponosno šopiril z rokami polnimi mehurčkov.

Florijana pa še danes kuha zamero. Vem, da je v resnici jezna sama nase, ker se je odločila, da si je v takem vremenu škoda uničit frizuro in je raje ostala doma!


Fotogalerija: KLIKniMe!
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !

Odgovori