OE/KT-001 Großglockner (Veliki Klek)

Moderator: s58r

Odgovori
s53xx
Prispevkov: 378
Pridružen: 16 Jun 2008, 12:26

OE/KT-001 Großglockner (Veliki Klek)

Odgovor Napisal/-a s53xx »

Čisto spontano, brez najmanjšega plana je prišel na vrsto Großglockner oz. po naše Veliki Klek. Izkoristil sem povabilo padalskega kolega in se pridružil bolj ali manj mlajši generaciji plezalcev iz različnih AO.
Odpravimo se okoli opoldneva v petek in krenemo direktno proti parkirišču v nacionalnem parku Hohe Tauern Kodnitztal. Od tu nadaljujemo peš proti Erhrzog-Johan Hutte na višini 3450m, kjer prespimo. Hodili smo 4 ure in pol in pot je bolj ali manj dokaj položna, razen v zadnjem delu pod kočo, kjer nas pričakajo tudi prve jeklenice.

Slika
V začetnem delu poti

Slika

Slika
Ledenik se nenormalno topi, zato je nastalo že kar veliko jezero tik pod njim.

Slika
Lepa razpoka

Slika
Pod kočo nas ujame slabo vreme. Foto:Robi

Vreme je sodelovalo vse do zadnjih 100 višinskih metrov pod kočo, kjer nas dobi tudi nekaj sodre a ni bilo sile. Kasneje je padlo še malo snega, ravno toliko, da je bilo zjutraj poledenelo. Vstanemo v res čudovit dan, pomalicamo in se takoj odpravimo v hrib.

Slika
Čudovito jutro

Naprej čez ledenik potem pa po klasiki preko skal na vrh. Od koče do vrha smo potrebovali nekako dve uri. Veliko je bilo namreč umikanj drugim navezam, ki pa pobere veliko časa.

Slika
Vstop v skale. Foto:Robi

Slika
Na vrhu je postavljen križ.

Slika
Res čudoviti razgledi iz vrha.

Prostora je zelo malo, zato se umaknem na zahodni rob in takoj začnem postavljati opremo. Stegnjena palica pritegne kar nekaj pozornosti in pa seveda nasmehov. Kaj človek vse ne vlači s seboj v hribe :shock:
Radiali so bili večinoma kar vrženi čez skale in so bili bolj vertikalno kot pa horizontalno.
Uspem aktivirati 40, 30 in pa 2m. Na 20m nisem mogel poglasiti antene, na 2 metrih pa naredim samo 4 zveze in to v večini DL postaje. Škoda, da nisem uspel slišati nobenega S5, je pa res, da sem delal na 500 in ne na 550, saj je na tej frekvenci motnja oz. nek repetitor. No sem pa naredil kakega na KV-ju.

Slika
Foto:Robi

Slika
Foto:Robi

Veter, mraz in pa seveda solidarnost do kolega, ki me je počakal za navezo, me prisilijo, da zaključim malo hitreje.
Sledil je spust do koče oz. malo nižje, kjer z Robijem razgrneva padala. Sledil je let do kombija, kjer v prijetni senci in ob kozarcu piva počakava še ostale, da sestopijo.

Slika
Po pristanku. V sredini v ozadju Veliki Klek.

Čudovit dvodnevni izlet. Priporočam.
Hvala Robiju za povabilo in celotno organizacijo.

Odgovori