Splošna pravila SOTA programa

Pravila delovanja foruma

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Splošna pravila SOTA programa

Odgovor Napisal/-a s57xx »

S 1. 8. 2010 so pričela veljati dopolnjena Splošna pravila, po katerih deluje SOTA program. Računam, da bodo v kratkem posodobljene povezave pod temo "Pravila" - tako na forumu, kot na www.sota.si. Do takrat pa priponka ...
Priponke
SOTA S0_1 Splošna pravila 1.16.zip
(249.89 KiB) Prenešeno 1482 krat
Jure S57XX

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Splošna pravila SOTA programa

Odgovor Napisal/-a s57xx »

SOTA MT je na uradni SOTA strani konec marca objavil nova Splošna pravila, po katerem mora delovati SOTA program v bodoče. Prevoda še ni, bomo videli, če sploh bo.

Nova pravila so posledica različnega razumevanja nekaterih določb okoli prominence nekje do leta 2012. Podrobneje je definiran način za določanje P150. Za nas ima to posledico pri nekaterih vrhovih na meji, kjer smo do sedaj iskali ustrezen P150 le na naši strani. Po novem je potrebno upoštevati tudi teren preko meje. To zadevo smo nekako pričakovali, saj se je napovedovala že dolgo.

Druga zadeva, ki pa nas je prersenetila, je dosti bolj boleča! Pravila prinašajo veliko spremembo pri delu z vrhov, ki so imeli dvojno referenco - pri nas je to proti OE in I. Začetniki SOTA aktivnosti se spomnimo, da je bila prvotna zahteva za aktiviranje vrha na meji ta, da mora miniti vsaj 24 ur med aktivacijo ene in druge reference (z istim znakom seveda). Kasneje so to zahtevo ukinili. Le kdo je imel interes za kaj takega in je SOTA MT prepričal v tako neumnost? Veliko aktivatorjev je začelo to izkoriščati. Utaborili so se na eni strani meje in delali nekaj časa iz S5, pa malce iz OE, pa nekomu hkrati S5 in OE točke in tako naprej. Nekaj časa smo na delo, ki ni v skladu s SOTA pravili, opozarjali, nato smo obupali. Balkanskih navad se očitno nekateri še zelo dolgo ne bodo znebili.

Po novem bo mejni vrh lahko imel le eno referenco. O temu, komu referenca pripada, bo odločala površina zemljišča, primernega za aktivacjijo. Merodajna je izohipsa 25 metrov pod vrhom - vrh bo pripadel tistemu združenju, ki bo imel znotraj te izohipse več prostora za aktivacijo. Managerja dveh sosednih držav se lahko domenita tudi drugače. Če ne bo dogovora bo odločil SOTA MT.

Popravke našega ARM-a v skladu z zahtevami iz novih Splošnih pravil je potrebno uskladiti v roku enega leta. Združenju, ki se zahtevi ne bo uklonilo, se bodo vrhovi, ki jih SOTA MT (iz Anglije) označi kot "sumljive" v bazi točkovali z 0 točkami. Na seznamu bodo ostali, točk pa ne bodo prinašali.

Zelo zavito v celofan so v novih pravilih povedali tudi to: SOTA program ni klub, kjer bi se dalo demokratično razpravljati o predlogih in odločitvah vodstva. Pravila določa SOTA MT. V program se lahko vklučiš z upoštevanjem teh pravil ali se pa ukvarjaj s čem drugim. Zavarovali so se tudi za primer, da jih pričnemo kritizirati na SOTAwatch forumu ali kej drugje. To bodo šteli za žalitev in te bodo izključili iz programa.

Skratka - najlepša hvala vsem tistim :x :x :x :evil: :evil: :evil: , ki ste s svojim nekorektnim delom poskrbeli, da so se Angleži odločili tako, kot so se.
Jure S57XX

Odgovori