Kako najenostavneje do zemljevidov?

mape, karte, kažipoti ...

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Kako najenostavneje do zemljevidov?

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Odkar smo začeli s SOTA aktivnostjo zagovarjam dejstvo, da je na vsako odpravo potrebno s seboj vzeti zemljevid – še posebno takrat, ko se odpravimo v kraje, ki jih ne poznamo. Ena možnost, da pridemo do zemljevida, je nakup turističnih ali planinskih kart, ki jih običajno najdemo v merilu 1:50000. Tudi »specialke« v merilu 1:25000 je možno kupiti. Kdor razpolaga z Atlasom Slovenije ga tudi lahko uporabi.

Marsikdo ne jemlje karte s sabo tudi zato, ker je zaradi velikosti ali teže nerodna za uporabo na terenu. V avtu še nekako gre, peš ali na kolesu pa je marsikomu karta prenerodna. Pomagamo si lahko tako, da del karte, ki nam je zanimiv, fotokopiramo, kar pa vedno tudi ni najbolj praktično. Koliko nas pa ima doma fotokopirni stroj?

Najenostavnejši način, da pridemo do karte, ki jo je enostavno nositi in po potrebi zložiti v žep na vetrovki, je uporaba kart, ki jih dobimo na Geopedia.si. Tam lahko izberemo natanko tisti del karte, ki jo potrebujemo :idea:. Če je naša pot daljša, si jo stiskamo po delih na liste formata A4. Pri tem upoštevajmo, da naj se teren na listih prekriva vsaj kakih 10 - 15%.

Tudi sam večkrat uporabim ta način. Karte si tiskam po nekem ustaljenem postopku. Sprva izgleda vse skupaj zapleteno, a verjemite – zgolj izgleda :) .

Pri tiskanju direktno iz spletnega raziskovalca me moti ena zadeva – stiska se tudi kup podatkov, ki samo zasedajo prostor na listu. Zaradi tega z nekaj računalniške telovadbe sliko, ki jo dobim na ekran računalnika, obdelam in pretvorim v obliko, ki mi da najbolj optimalen rezultat izpisa na tiskalnik.

Kaj pri vsej zadevi potrebujem:
- IE, FF ali kak drugi program za raziskovanje spleta;
- Program za osnovno obdelavo bitnih slik, ki ga ponuja že sam operacijski sistem Windows (Paint oz. Slikar);
- Nekoliko zmogljivejši program za obdelavo bitnih slik. Jaz uporabljam brezplačni IrfanView, ker je enostaven za uporabo in omogoča vse kar potrebujem.
- Tiskalnik (črnobeli ali barvni).

Program IrfanView najdete na spletu. Nudi nam vse, kar potrebujemo za obdelavo naših kart ali drugih bitnih slik. Spletni naslov http://www.irfanview.com" onclick="window.open(this.href);return false; nas pripelje na stran, kjer dobimo vse potrebno za namestitev na domačem računalniku.

Slika

Kako se lotiti tiskanja karte? Na Geopedii poiščemo del zemljevida, ki nas zanima. Kot primer sem vzel pohod na Javornik. Pomembno mi je bilo izhodišče (Črni Vrh), poti, ki vodijo v smeri Javornika in vrh sam. Nekako takole je zadeva videti na ekranu:

Slika

Kaj sedaj? S kombinacijo tipk Ctrl+PrintScr shranim pogled. Da sliko lahko uporabimo in jo obdelujemo naprej, jo moramo shraniti v neko datoteko na disku. Pomagam si s programom Paint (mislim, da se v SLO različicah imenuje Slikar). Zaženem program in s kombinacijo tipk Ctrl+V (ali preko ukaznih vrstic Edit->Paste) prilepim sliko. Čaka naš se shranjevanje na disk (File->Save as). Predlagam, da sliko shranite kot *.BMP. Datoteka bo res velika, a jo bomo kasneje lahko pobrisali. Zapustimo program Paint.

Zaženimo IrfanView in naložimo našo *.BMP sliko. Videti bi morali nekaj takega:

Slika

V naslednjem koraku bomo iz slike odrezali vse, kar res ne potrebujemo na karti. Z držanjem leve tipke na miški in potegom izberemo področje, za katerega želimo, da se bo na koncu stiskalo. Pri tem predlagam, da ohranite oznako merila, ki se nahaja na spodnjem levem delu slike (v tem primeru 500m). Na zgornji sliki se delno vidi »kvadrat«, ki nakazuje, kaj smo izbrali.

Sliko obrežemo s pomočjo kombinacij tipk Ctrl+Y, ali pa preko menijev Edit->Crop selection (Obreži izbrano).

Rezultat je nekaj takega:

Slika

Nismo še končali. Slika na računalniškem ekranu ima resolucijo nekje med 72 in 96 točkami na colo (DPI - dots per inch). Za soliden izpis na tiskalnik pa potrebujemo vsaj 300dpi.

Kombinacija tipk Ctrl+R (ali Image->Resize/Resample) nam prikaže sledeče okno:

Slika

V spodnjem levem delu povečajmo vrednost DPI na 300, prav tako pa nastavimo novo velikost slike. Pri tem upoštevajmo, na kako velik format bomo tiskali (verjetno A4). Klik na OK nam pokaže sliko v novi resolucijo po potrebi lahko sliko dodatno izostrimo (Shift+S ali Image->Sharpen). Sliko shranimo. Če jo potrebujemo zgolj za izpis na tiskalnik, je praktično vseeno, v katerem formatu jo shranimo. V primeru, da sliko želite naložiti na forum ali jo pošiljati okoli v elektronski obliki predlagam, da jo shranite kot *.JPG, saj bo velikost datoteke dosti manjša.

Tako, čaka nas le še tiskanje. Opravimo ga kar iz programa IrfanView. Kombinacija Ctrl+P ali File->Print nas postavi sem:

Slika

V zgornjem desnem vogalu imamo predogled izdelka. Glede na postavitev karte (pokončno ali ležeče) izberemo pravo orientacijo lista (zgoraj levo), pametno je imeti označeno možnost »Best fit to page (aspect ratio)«, saj se nam bo slika optimalno »raztegnila« preko našega lista.

Izris na barvni tiskalnik nam prikaže zemljevid, kot ga vidimo malo višje v barvah, na črno belega pa nekaj podobnega, kot vidimo spodaj:

Slika

Mislim, da celotna »telovadba« ni preveč komplicirana in upam, da boste pričeli s sabo jemati karte vsaj takrat, ko se prvič odpravljate v neznane kraje. Se splača :!:, saj je dosedanja praksa pokazala, da planinci žigov in vpisnih knjig ne postavljajo vedno na sam vrh, kar lahko privede do aktivacij, ki niso v skladu s SOTA pravili.
Jure S57XX

Odgovori