Li-po akumulatorji za HAM namene

Moderator: s58r

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Jaz sem precej časa uporabljal dvo celični lipo za ročnega IC-oma, kar je bilo povsem dovolj. Poizkušal sem tudi z nekoliko izpraznjenem 3 celičnim, pa se je postaja kljub zagotovilom, da dela tudi na 13V precej grela.
Jure S57XX

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Mineva dve leti, odkar za napajanje postaje uporabljam 3-celične LiPo akumulatorje. Imam manjšega (2.2Ah) in nekoliko večjega (3.3Ah). Oba sta RayLiPO, 25C. Hotel sem preveriti, koliko mi po dveh letih zadeva še "zdrži". Z večjim akumulatorjem in postajo Elecraft K2 sem opravil 3 aktivacije, brez vmesnega dopolnjevanja (TK-033 skupaj z S57X, BR-004 z S54Q in RG-051). Postaja na sprejemu vleče okoli 200mA, na oddaji pa tja nekje do 2A. V glavnem se je delalo CW, nekaj tudi SSB. Postaja deluje normalno do 9V napajalne napetosti.

Po zadnji aktivaciji sem na polnilcu kontrolirano izcuzal iz 3.3Ah akumulatorja še tisto, kar je v njem ostalo - tega pa po treh aktivacijah niti ni bilo tako malo - akumulator je imel še 1/3 kapacitete. Zadevo kontrolirano napolnim in z veseljem ugotovim, da se mu uporaba nič ne pozna - še vedno ima polno kapaciteto.

Še glede polnjenja. Uporabljam namenski polnilec z balanserjem in nikoli n epresegam dopustnih polnilnih ali praznilnih tokov. Pri dopolnjevanju običajno uporabljam nižje tokove, od dopustnih (1.1A namesto 3.3) - se mi nikamor ne mudi.

Skratka, zelo zadovoljen - investicija se vsekakor izplača.
Jure S57XX

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Živ!

Mineva tri leta in pol od pričetka uporabe LiPo akumulatorjev za napajanje KV QRP postaj na SOTA aktivacijah. Manjši (11.1V /2.2Ah), ki sem ga tudi bolj matral, je pričel odpovedovati v začetku tega leta. Večji (11.1V/3.3Ah) se še vedno dobro drži. Izgubil je sicer 10% na kapaciteti, a bo očitno še kar nekaj časa v pogonu. Testiral sem ga na štirih aktivacijah brez dodatnega dopolnjevanja. Resnici na ljubo, so bile vse štiri bolj v "turbo" stilu, a je KV postaja bila vseeno priključena nanj skupno nekaj več kot 4 ure, narejenih je bilo okoli 260 zvez. Kar nekaj klicanja je bilo tudi v prazno. Po štirih aktivacijah mi je merilec pokazal, da je še vedno ostalo približno 2/3 neporabljene energije. Skratka - več kot zadovoljen s temi akumulatorčki 8-) ...
Jure S57XX

S57PNX
Prispevkov: 7
Pridružen: 16 Okt 2011, 13:28

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a S57PNX »

Ker mi je prejšnjič na terenu NiMH baterija hitro pokazala svoj pravi obraz in me pustila na hladnem, sem se odločil za zamenjavo. Pri mojih najljubših hongkonžanih sem našel tole baterijo (z dostavo vred slabih 17€!), ki paše v bateriji namenjen predalček v FT-817 "ko tata na mamo". Kapaciteta je skoraj dvakratna originalni (2500mAh proti 1500mAh) in je 50 gramov lažja (150g proti 202g). Specifikacija pravi, da zdrži konstantnih 12A, tako da se za tokovno zmogljivost ni bati, čeprav je prvotno namenjena za modelarske sprejemnike, ne pogon. Konektor sem si izposodil na originalnemu nosilcu za AA baterije, saj jih nimam namena kdajkoli uporabljati.

Težava predelave FT-817 na vgrajeno Lipo baterijo je v tem, da ob hkratni uporabi z zunanjim virom napajanja postaja konstantno dopolnjuje (trickle charge) vgrajeno baterijo s tokom 10mA, kar Lipo bateriji zagotovo hitro škodi. Še prej pa stvari naredijo bum, če po pomoti pritisneš tipko CHG in sprožiš postopek polnjenja, ki je prav tako prilagojen za NiMH celice in polni s tokom 250mA. Nekateri to rešujejo z vgradnjo dodatnega stikala, ki notranjo baterijo odklaplja (ta rešitev mi ni všeč, ker prej ali slej pozabiš preklopiti to stikalo in škoda je tu) ali z vgraditvijo zaporne diode, ki preprečuje kakršnokoli polnjenje baterije. Ta rešitev ima prednost v tem, da je neodvisna od operaterjeve pozabljivosti, ampak v prevodni smeri je padec na diodi vsaj 0.7V, pri večjih tokovih celo nekoliko več, in ta padec mi ni všeč zaradi izgube izhodne moči.

Rešitev, ki sem jo uporabil, je v skrivnostni in zloglasni zeleni žici, ki postaji pove, da je nanjo priklopljen nosilec alkalnih baterij in naj zato prepreči kakršnokoli polnjenje, tako glavno kot dopolnilno. Delovanje tega signala ni bilo povsem jasno, dokler ni Mike KD9KC oktobra lani eksperimentalno ugotovil, da vsiljena napetost med 2.69V in 8V (morda tudi višja, vendar tega ni poskušal) na zeleni žici postaji pove, naj prepreči polnjenje. Rešitev je zato na dlani, zelena žica konektorja mora biti speljana na plus prve celice, kar nam bo na njej dajalo napetost med 4.2V (polna celica) in 3V (na dolgi rok zdrava napetost prazne celice). Pri meni je to bela žica servisnega konektorja, vendar priporočam kontrolo z voltmetrom.

Moja predelava baterije zato zgleda takole:
Slika

in vgradnja v postajo:
Slika

In kako se obnese zelena žica? Zaenkrat odlično. Pri zunanjem napajanju 13.6V v baterijo tok dopolnjevanja ne teče (0mA na mojem Flukeju, Mike je s točnejšim instrumentom izmeril 178uA) in tudi če ročno sprožim polnjenje s tipko CHG, se to noče zagnati, temveč zapiska napako. Za polnjenje moram seveda baterijo odklopiti od postaje in jo priklopiti na moj kakovostni zunanji polnilec, kar sem itak počel tudi z originalno NiMH baterijo. O rezultatih na dolgi rok bom poročal čez kakšno leto...

Pri vgradnji Lipo baterije moramo seveda biti pozorni, da celic ne izpraznimo pregloboko. FT-817 se izklopi pri 7.5V, kar na celico nanese preglobokih 2.5V. Če se to zgodi enkrat, mogoče še ni konec sveta, zdravo za celice pa zagotovo ni. Sam imam vključen prikaz napetosti in zaključim z delom, ko pade pod 9V. Priporočljivo je tudi vklopiti funkcijo samodejnega izklopa po neaktivnosti (Menu #08, APO TIME) na 1 ali 2 uri, kar pomaga, če postajo pustimo pomotoma vklopljeno.

LP, Mitja

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Evo, odlična ideja za uporabnike 817-ke.

Dobri dve leti je minilo od poročila malo više, kako se mi LiPo akumulatorji obnašajo v praksi po dveh letih. Sedaj minevajo dobra štiri leta, odkar sem jih pričel uporabljati. Počasi se jim leta pričenjajo poznati in bo potrebno razmišljati o menjavi. Kljub temu, da sta izgubila cca 20% maximalne kapacitete, sta še vedno uporabna vsak za dve aktivaciji, a počasi bosta postala nezanesljiva ...
Jure S57XX

Odgovori