Li-po akumulatorji za HAM namene

Moderator: s58r

Uporabniški avatar
S57LU
Prispevkov: 67
Pridružen: 16 Avg 2008, 20:05

Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a S57LU »

Pozdravljeni,

ker se sam ukvarjam tudi z modelarstvom in zgoraj omenjene akumulatorje uporabljam že kar nekaj časa, sem se odločil, da o tem kaj napišem na našem SOTA forumu.
Kratica Li-po pomeni lithium polymer, se pravi substanco iz katere so celice. Lipo packi so sestavljeni iz več celic, ena celica pa ima nazivno napetost 3.7V v stanju ko pa je polna pa 4,2 V. Za naše Ham namene pride v poštev pack z tremi celicami, katerih vsota napetosti ob polnem packu znaša 12,60 V.

Kakšne so lastnosti Lipo akumulatorjev?

- prenesejo zelo velike impulzne praznilne tokove, tudi do 30-40C, kar pomeni, če je akumulatorski pack kapacitete 2400 mAh, ga lahko v kratkih impulzih(do 15 sekund) obremenimo tudi do 72 A. Priznan proizvajalec KOKAM pa dopušča impulzno izpraznitev tudi do 120 A. Za ham to sicer ni bistvenega pomena, saj FT-817 pri petih vatih na Fm porabi od 2 do 3 A. Je pa fajn vedeti.

- imajo nizko samospraznilno vrednost, kar pomeni, če boste Lipo napolnili in ga uporabili šele če dva meseca, bosta
kapaciteta in napetost ostala ista, kot takrat ko ste ga napolnili.Sigurno se nakaj zgubi, ampak proti Nimh minornega
pomena.

- imajo zelo malo maso in volumen napram drugim akumulatorjem.To je zame bistvenega pomena za SOTA delo, kajti zamenjaš lahko postajo, anteno in ostalo opremo, ne moreš pa zamenjati kolen, če začnejo nagajati in takrat je konec
z SOTA?? Sam uporabljam akumulator kapacitete 4000 mAH, ki tehta 295 g. Če na aktivaciji z njim delam eno uro
na FM na 5W, spravim v njega ob ponovnem polnjenju približno 1000 mAh ali 1A , kar pomeni, da bi lahko uporabljal še
manjšo kapaciteto, ki tehta še manj.
DSC03496.JPG
DSC03496.JPG (65.82 KiB) Pogledano 16450 krat
Kaj moramo vedeti o polnjenju, praznjenju in kakšne polnilce uporablajamo

Ker je akumulatorski pack sestavljen iz treh celic, morajo vse tri celice imeti enako napetost. Za to skrbi balanser ali equaliser.Odstopanja ne smejo presegati 0.1 V. Zato ima vsak pack servisni priključek, kjer je skupen minus in trije plusi za vsako celico posebej in na ta način se kontrolirajo napetosti posameznih celic. Ča bi prišlo do bilo kakšne razlike, pri praznjenju ali polnjenju, jih balanser v končni fazi polnjenje tudi izenači, nekateri polnilci pa že imajo samostojno funkcijo izenačevanja.Vsak pack pa ima seveda tudi normalen priključek, ki ga uporablja uporabnik, v našem primeru radijska postaja.Pri polnjenju morata biti priključena oba priključka, tako servisni, kot tudi napetostni priključek.
DSC03503.JPG
DSC03503.JPG (83.96 KiB) Pogledano 16447 krat
Zelo važno je vedeti da, akumulatorja ne smemo sprazniti pod 3,2 V po celici, eni podatki pravijo sicer 3V, ampak jaz imam tukaj spodnjo mejo 3,2 oziroma, če hočete podaljšati življensko dobo celic naj bo spodnja meja 3,5V po celici.
Pri polnjenju pa je zgornja meja 4.2 V ampak tu ni krize, ker polnilec na tej napetosti sam vrže ven.
Prednost pri tem načinu polnjenja z temi polnilci je, da imamo zmiraj kontrolo nad praznjenjem ali polnjenjem, zmiraj vemo koliko smo izpraznili in koliko napolnili. Dosti se je govorilo o nevarnostih, ki ji h prinašajo Lipo akumulatorji, da se vžgejo sami od seba, da jih raznese itd.Meni se od tega nič ni zgodilo, pa jih uporabljam že dve leti. Tehnologija je šla tako naprej, da ne poznam primera, da bi se to komu od modelarjev zadnje leto to zgodilo.Še več, pred parimi meseci sem imel z modelom kar dober "kreš" Lipoti so bili totalno zmečkani ampak, nobeden ni explodiral ali se vnel.Res pa je, da moramo paziti na mehanske poškodbe.

Kakšne polnilce uporabljamo:

To so polnilci, s katerimi lahko polnimo tudi druge akumulatorje naprimer: Nimh, LiFe, Pb , ... tako da polnilec ni samo namenjen Lipo packom, vendar pa mora imeti polnilec za Lipo vgrajen balanser ali equaliser. Če imate kakšen drug polnilec, ki nima balanserja, se da le ta dokupiti posebej. Polnilci pa imajo tudi druge funkcije, kot so praznjenje, polnjenje(do 5 ciklov)primerno za NimH ko baterije šele uvajamo v funkcijo.
Cena polnilcev je tam okoli 100Eurov, cena Lipo packov pa različna, odvisna od kapacitet in porizvajalca.
Moj 4000 mAh pack je stal okoli 60 Eurov, prav tako 2400 pack od Kokama, ampak kokam je res špica zaradi 40C, kar pa mi ne rabimo.Res, strinjam se z vami, ni poceni, ampak kolena vam bodo hvaležna.
DSC03504.JPG
DSC03504.JPG (84.04 KiB) Pogledano 16440 krat
Dragi prijatelji, upam, da sem vam vsaj malo razjasnil stvari okoli Lipo-tov in polnilcev. Verjamam da bo 95% radioamaterjev še naprej za SOTA-aktivacije uporabljalo svinčene akumulatorje in v tem sploh ni nič slabega, končno so
res zelo poceni, niti ni bil moj namen bilo koga prepričevati naj preide na Lipote.Namen je bil predstaviti tehnologijo
Lipo baterij.Če imate kakšna vprašanja, sem vam na voljo, prosim postavite jih preko foruma, da še drugi vidijo odgovor.

Veliko lepih aktivacij vam želim,

73, Lukas

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Lukas,

hvala za Li-Po informacijo. Tudi sam že nekaj časa razmišljam o vložku v "lažjo" elektrarno. Ustrezen univerzalni polnilec imam, odločiti se bo potrebno le za proizvajalca. Polnilec ima sicer že vgrajen balanser za enega od proizvajalcev (LRP), a glede na to, da ga bom rabil tudi na terenu, ga moram tako ali tako kupiti.

Razpon cen v domači internet ponudbi za isti C in mAh kapaciteto je kar občuten. Ali razlika v ceni odraža dejansko razliko v kvaliteti? Samo preplačaš ime? Moje izkušnje s kakega drugega področja mi govorijo, da najdražja zadeva ni nujno tudi najboljša. Kak predlog, kateri proizvajalec ima nek optimum med ceno in kvaliteto?

Kogar bodo akumulatorji kaj bolj zanimali, bo TUKAJ našel zanimivo internetno knjigo o teh zadevah.
Jure S57XX

Uporabniški avatar
S57LU
Prispevkov: 67
Pridružen: 16 Avg 2008, 20:05

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a S57LU »

Jure hvala za zelo uporaben link, ki si ga posredoval. K temi sedaj dodajam, še nekaj linkov trgovine Lindinger
v Avstriji, ki je kar spodobno založena z Lipo packi in polnilci.
Lipo packi:
http://shop.lindinger.at/index.php?cPat ... =4a&page=2
Polnilci:
http://shop.lindinger.at/index.php?cPath=1335_1356
Vse produkte vam v Slovenijo dostavi firma Primus R. d.o.o, ki iz trgovine lifra dva krat na mesec. Plačate isto ceno kot v Avstriji, + poštnina po Sloveniji.Z njimi imamo zelo dobre izkušnje.
http://www.primusr.com/

73, Lukas

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Še nekaj Li-Po vprašanj.

O "balanserjih" govorijo kot o nujnem dodatku za polnjenje. Kako je pa pri praznjenju akumulatorjev?
Moraš imeti balanser od istega proizvajalca kot akumulator? Je kakšna druga razlika razen različnih konektorjev za priključitev?
Jure S57XX

Uporabniški avatar
S57LU
Prispevkov: 67
Pridružen: 16 Avg 2008, 20:05

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a S57LU »

Jure živ,

jaz sem moje Kokame na terenu polnil tudi brez balanserja, pa jim nič ni bilo, tega sicer ne moreš prakticirati, ampak vseeno.Ne balanser ja lahko bilo kakšen, od bilo kakšne firme, samo, da je za Lipo, za HAM je prednost to, da rabiš balanser samo za tri celice. Vsaka firma ima različen priključek za balanser, potem pač prelotaš ali pa kupiš reducirno lojterco. Pri praznjenju balanseja ne rabiš saj imaš priključen samo, priključek za porabnika(vsota vseh treh celic).
V naslednjih par dneh, bom pripravil cenovno par kompletov polnilcev in Lipo akumolatorjev,da se dobi malo finančna predstava.

Lp

Lukas

Uporabniški avatar
s56ct
Prispevkov: 7
Pridružen: 11 Sep 2008, 10:47
Kraj: Sevnica
Kontakt:

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s56ct »

Pozdravljen Lukas,

Zanima me ali se dobi Li-Po celice, ki bi dimenzijsko ustrezale za vgradnjo v FT-817 ter v tanki battery pack za TH-D7?

Poleg tega me zanima še kako Li-Po reagira na nizko temperaturo okolja?

73 & TNX, Tilen

Uporabniški avatar
S57LU
Prispevkov: 67
Pridružen: 16 Avg 2008, 20:05

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a S57LU »

Tilen pozdravljen,

upam, da se nam pridružiš v SOTA "mafiji". Na to sem že tudi sam pomislil. Vsekakor gotovi pack, sigurno ne gre noben not, vsaj spodobne kapacitete ne, ki bi zadostovala za vsaj dve urno delo.
Trebalo bi kupit posamezne celice in jih skupaj tako zacinit, da bi šle v odprtino, ki je namenjena za Baterije.Kasneje bi bilo potrebno, pustiti nekje odprtino za servisni(balanser)priključek, za potrebe polnjenja.Kakor vsi akumulatorčki,
je seveda tudi Lipo dovzeten na temperaturo v okolju, ampak mnogo manj, kot je to Nimh, Pb, ali drugi acu.Se namreč zelo malo samoizpraznijo in nimajo spominskega efekta, to pomeni, da jih ne rabiš do kraja izpraznit, kot Nimh, za naslednje polnjenje.Ta hudi modelarji imajo za tekme posebne baterijske ogrevalnike, kjer jih zagrejejo tudi do 30 stopinj, ker na startu rabijo tudi do 120A. Ampak to ni tema za nas.Na linku, ki sem ga posredoval, lahko izbereš posamezne Lipo celice, tam imaš tudi dimenzije in težo in ga sestaviš v tebi primern pack.

Upam, da sem zadovoljil tvojim vrašanjem.

73, Lukas

Uporabniški avatar
s56ct
Prispevkov: 7
Pridružen: 11 Sep 2008, 10:47
Kraj: Sevnica
Kontakt:

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s56ct »

Hvala Lukas za hiter odgovor.
Iskal sem namreč že Li-ion celice pa jih nočejo prodati. Nazadnje sem po njih povpraševal na sejmu elektronike.
Bom malo pobrksal za Li-Po celicami primerne velikosti in mogoče najdem kaj za v FT 817, če ne bom pač akumulator transportiral posebej.
SOTA mi je pisana na kožo, a zadnje čase nimam časa niti, da bi se z avtom odpeljal na hrib on poservisiral repetitorje pred zimo. Doma imam namreč 2 meseca starega sina od katerega se zelo težko odtrgam. :D
Počasi se bo tudi to ustalilo in sigurno se vam kmalu pridružim. Če ne drugega plan, katere vrhove aktivirati, že imam.
73, Tilen

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Oj!

Pri enem od SLO ponudnikov sem opazil reklamo za RCM Pelikan Li-po akumulatorje (25C, OK proizvodnja) po zelo konkurenčlnih cenah (tudi v primerjavi s tistimi, iz OE-landa). Ima kdo kaj izkušenj z njimi?
Jure S57XX

s56g
Prispevkov: 5
Pridružen: 21 Dec 2008, 17:13

Re: Li-po akumulatorji za HAM namene

Odgovor Napisal/-a s56g »

hoj,

v rokah sem imel tole škatlico "Prestigio Accessories Power Bank 50", ki ima deklariranih 10Ah v LiPO tehnologiji in tehta slabega pol kilograma.

Slika

več o njej je napisano na http://www.prestigio.com/products/acces ... r-Bank-501" onclick="window.open(this.href);return false;

Dobi se jo že za okrog 85€ pri nas.

Računalniški "vozači" in "pogosti letalci" imajo s temi dodatki dobre izkušnje in prenosniki uspešno delujejo precej več časa. Kaj menite? Je cena na kapaciteto ugodna za SOTA delo?

73 de tom*/s56g

Odgovori