Pozdrav,
moj zadnji post je bila antena STLA, ki je še vedno v delu, pred kratkim pa sem popustil in sem si omislil 10m ribiško palico za SOTA stolp in začel čarat z različnimi antenami.
Uporabljam end-fed SOTA tuner od Hendricks kitsa (ki ima vgrajen tudi led swr meter, ki pa mi iz neznanega razloga ne dela!! ...

) vendar bi rad postavil diopol ali vertikalko kot se šika za 10m stolp.
Kaj se lahko tukaj v tej temi zbere točne dimenzije, ki jih uporabljate aktivatorji za žične antene na 10m stolpu.
moj trenutni setup:
Halfwave End-Fed antenna + Tuner
antena: End fed halfwave antenna, pletenica 0,5mm2, l(7MHz)=19,2m, l(14MHz)=9,6m, skoraj vertikalno
radial/counterpoise: bekrena hookup fi 0,7mm, l(7Mhz)=10,6m, l(14)=5,3m, ena žica horizontalno cca 1m nad tlemi, 180°glede na aktivni del antene
balun/unun: balun 1:1 vgrajen v tunerju (se mi zdi)
tuner: SOTA tuner - Hedricks kits + N7VE led swr meter
antenski vod: RG-58, 3m dolžine, med tunerjem in postajo
postaja: QRP - TJ2A, 20/40m, CW/SSB, 4W
tuned VSWR<1,25:1 (merjeno z Alan KW-520 (Diamond SX-600) power metrom)
pritrditev na stolp: h=9m, skoraj vertikalna postavitev pri 20m (tuner je cca 1m od tal, 40m - inverted V (kot cca 90°), žična antena zataknjena od stiku zadnjih dveh elementov stolpa
drugi stolp, (ki še ni uglašen, resonančen...):
inverted V dipole
antena: pletenica 0,5mm2, l(14)=cca 2x9,5m
balun 4:1
tuner: brez
antenski vod: RG-58, 15m, med postajo in balunom
postaja: QRP - TJ2A, 20/40m, CW/SSB, 4W
VSWR<3:1 (merjeno z Alan KW-520 (Diamond SX-600) power metrom)
pritrditev na stolp: h=9m, inverted V (kot cca 90°), center dipola zataknjena od stiku zadnjih dveh elementov stolpa
Kje bi se dalo dobit na sposojo kak Antenna analiser, kot npr. MiniVNA, ki ga Jure omenja? Če ima kdo čas, da mi pomaga uglasit moje antene naj pošlje ZS...
73 de Erik, S57RX
PS: vreme super, vrhovi čakajo, v sredo oglaism z vrha, mogoče z 10m anteno tudi na 20m...