S5/TK-032 Sabotin

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/TK-032 Sabotin

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Sabotin, eden od stebrov obrambe Gorice je padel v roke Italijanov v 6. soški bitki začetek avgusta 1916. Poleg njega je padec Oslavja, Kalvarije in Šmihela zapečatil usodo Gorice, ki so jo Italijani zasedli po dobrem letu krvavih bojev. Kljub delnemu uspehu se je frontna črta pomaknila le malo proti vzhodu. Igrišče za prihodnje ofenzive, ki so jemale vse večji krvni davek, je bilo pripravljeno …

Slika

K uspehu napadalcev je veliko pripomogla odločitev AO vrhovnega poveljstva, da v prvi polovici leta 1916 sproži ofenzivo v zaledju fronte iz smeri Alp, a je vse skupaj pokvarilo vreme in ofenziva Rusov na vzhodni fronti. Hočeš nočeš so morali precejšen del najizkušenejših enot prestaviti na druga bojišča, to pa so Italijani zaradi relativne bližine in možnosti hitrega premika enot izkoristitli. Na sliki so modro pikčasto oznečeni položaji 1. Linije, ki so jih morali branilci zapustiti in se umakniti na 2. linijo. Sabotin – kota 609 je označen nekoliko SV od St. Florian-a (Števerjan).

Slika

Zborno mesto je ponovno Ajdovščina, cilj pa parkirišče pod planinskim domom na Sabotinu. Preseneti nas zelo veliko ljudi in še posebno veliko uniformiranih veteranov osamosvojitvene vojne. Nekateri so ovešeni s kolajnami, kot bi že bili veterani iz časov Velike vojne. No, naša pot nas vodi mimo doma desno na greben, kjer hitro pridemo do želenega cilja. Prostora za dva PPS-a ni ravno v izobilju, a se vseeno primerno namestimo. Kljub vedno preglasnim Italijanom in še bolj glasnim cuckom »na baterije« celotna zadev amine brez mednarodnega incidenta :lol:

Slika

Dogajanje na bandu je več kot slabo. Je krivo tekmovanje ali kaj drugega? Kdo bi vedel. Bo pa ostalo več časa za raziskovanje ostalin. Miloš in Sabina se premakneta proti Skalnivc, ostala ekipa v sestavi Jurij, Ivan, Dominik in moja malenkost pa se poda po delu obnovljenih jarkov in kavern.

Slika

Hitro ugotovimo, da je del kavern zaprt, nad čemer nismo najbolj navdušeni. Prav tako se vidi, da je bilo na mestu obnovljenih jarkov včasih smetišče. Škoda da tisti, ki so jarke obnavljali, niso plast smeti zakrili s kamni. Za ogled je še vedno dostopen precej razvejan sistem kavern, skozi katerega vodi markirana pot iz doline Soče. Nakazane so nekatere barake pred vhodi v kaverne in ostanki žičnice, s pomočjo katere so se oskrbovali branilci.
Nižje, pri informacijski tabli posvečeni »piramidam« odkrijemo napako, ki si jo pri fundaciji Poti miru nebi smeli privoščiti. Medsebojno so zamenjali položaje obeh vojskujočih strani. Upajmo, da bodo to v bodoče popravili.
Ob cesti proti Gonjačam se nahaja še kar nekaj informacijskih tabel, ki opisujejo te kraje in dogajanje pred stoletjem. Za podrobnejši ogled se bo potrebno še kdaj vrniti – po možnosti med tednom, ko je verjetno bolj umirjeno. Za ogled zaprtih delov kavern pa se organizirajo vodeni ogledi ob vikendih in praznikih – med 10 in 16 uro na vsaki dve uri, cena ogleda pa tudi ni pretirana.

Nekaj slik je tudi v galeriji

Marsikaj pa se da najti tudi v arhivih nacionalne knjižnice v Avstriji. Recimo posnetek severnega pobočja Sabotina ...
Jure S57XX

Odgovori