S5/TK-019 Špik

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/TK-019 Špik

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Špik TK-019, je nekaj preko 1000m visok hrib zahodno nad Črnim Vrhom. Na njem sem bil prvič v januarju 2012, ko zima še ni pokazala pravih zob. Zaradi težav z računalnikom sem mislil, da sem izgubil slike in sledi, a sem gradivo za poročilo kasneje našel.

Slika

Dostop sem načrtoval po predhodnih opisih. Vrh se lepo vidi s ceste pred Črnim Vrhom. Vsaj do kapelice se bo dalo priti v vsakem primeru. No, zaradi majhne količine snega sem se po kopni cesti, ki vodi po južnem in JZ pobočju Špika pripeljal vse do sedla Stanišče (vedno dvakrat pogledam, če tam ne manjka »r« :lol:).

Slika

S sedla vodi precej nova vlaka, ki se priključi nekoliko starejši. Pot poteka po severnih pobočjih hriba. Ko se vlaka prične nekoliko spuščati se odločim, da jo mahnem naravnost v hrib po manjšem grebenčku, ki ga na karti ni videti. Nekaj deset višinskih metrov opravim v gostem cik-caku, ki me malo pod vrhom pripelje na naslednjo vlako. Le kje ima izhodišče? Zadnji del vzpona opravim po grebenu, ki se konča na vrhu.

Slika

Poraščen vrh označuje tabla. Drevje je dovolj visoko in redko posejano, tako da s postavitvijo anten ni težav. Band je še kako živ, saj se Špik vpiše na moj seznam 100+ vrhov.

Slika

Vsega luštnega je enkrat konec in potreben bo povratek (zelena sled). Spustim se po brezpotju do prve vlake, ki poteka severno od vrha. Žal po nekaj 100m ugotovim, da se konča. Sledi precej strm spust po brezpotju. K sreči je podlaga suha, tako vsaj hoja ni preveč zahtevna.

Slika

Na cesto »padem« par sto metrov vzhodno od avta, ki ga nato dosežem po cesti.

V bodoče bi bilo zanimivo raziskati, kje ima vlaka, ki pelje severno tik pod vrhom, izhodišče. To bi bil zagotovo najvarnejši dostop, brez potrebe po »izletih« v strma brezpotja.

Hvala za zveze in spote! Nekaj slik v večjem formatu je tukaj.
Jure S57XX

Odgovori