S5/KS-064 Veliki vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s53xx
Prispevkov: 372
Pridružen: 16 Jun 2008, 12:26

S5/KS-064 Veliki vrh

Odgovor Napisal/-a s53xx »

Velikih vrhov in da so to SOTA vrhovi je veliko. Celih 17 z imenom Veliki vrh od tega štirje v S5. Seveda pa so potem še druga imena katerim je veliki vrh kot dodatno ime kot na primer naša Begunjščica (Veliki vrh), kjer je veliki mišljen bolj z malo kot pa z veliko začetnico.
Iz aktivacije Jesenika se odpravim še na aktivacijo tega vrha. Parkiram pri koči na Pikovem točno pod lepo, gotsko in sicer malo zapuščeno cerkvijo sv. Helene. To izhodišče opisuje že Marjan S51RU v svojem poročilu. On je sicer šel na Jesenik, ki je tudi precej dokaj blizu.
Koča je bila tokrat odprta, zato sem preveril gostinsko ponudbo. Nekako se ne morem izogniti kritike in deliti svoje mnenje, da me je dejansko razočaralo vse razen prijaznega osebja. Na splošno, kar tudi opažam zadnje čase, so koče sicer solidno vzdrževane in polne novosti kot so solarne celice, vrhunska izolacija, moderen dizajn itd., a na drugi strani se vidi pomanjkanje dobrega osebja, normalnih ceh, celo kulinarična ponudba primerna za koče (planinske) šepa. Dobiš lahko ne vem kake palačinke z raznovrstnimi prelivi in poleg različne vrste pijač, kav in napitkov ampak kranjska klobasa je pa že problem, če pa že je, pa je »Bog pomagej« od najcenejšega dobavitelja verjetno nekje, seveda posredno, iz Madžarske. Skratka, sem mnjenja da gre za nekakšen odsev »požrtosti«, ki pa se kaže tudi v tem segmentu turistične ponudbe. No, mogoče sem pa jaz le preveč zahteven gost ali pač.
Nazaj k opisu. 😊 Jaz sem izbral tokrat krožno turo in sicer najprej sem šel na Pikov vrh, potem po grebenu na Veliki vrh in po cesti nazaj do parkirišča. Več pa ob slikah.

Izhodišče. Tukaj pa link za navigacijo
Slika

Najprej na Pikov vrh
Slika

Nekaj razgleda je zgolj iz stolpa na Pikovem vrhu
Slika
Slika

PPS postavim za hiško na tisti strani kjer je klima, ki pa zna biti kar moteča. Solidna bera zvez, nekoliko je bilo tudi motenj od TK
stolpa, ki je tudi na vrhu, predvsem na 2m.

Slika
Slika

Rdeča gor, modra dol. Dejansko se da na vrh tudi pripeljati, seveda takrat ko ni snega.
Slika

Odgovori