S5/KS-025 Boskovec

Moderator: s58r

Odgovori
s53xx
Prispevkov: 386
Pridružen: 16 Jun 2008, 12:26

S5/KS-025 Boskovec

Odgovor Napisal/-a s53xx »

Končno zopet en prost dan katerega sem v pretežni meri namenil za SOTA aktivnost.
Tokrat se odločim, da obiščem Golte. Hrib oz. bolj planota je večini ljudi poznana po smučišču a vedno bolj v ospredje prihajajo druge aktivnosti kot so pohodništvo, gorsko kolesarjenje, itd.
Cilj za radioamaterja pa je sigurno najvišji vrh te planote - Boskovec. Gre za enega lažje dostopnih SOTA vrhov, saj nas zelo visoko pripelje cesta, poleg tega pa je v njegovi bližini tudi koča, ki je odprta čez vse leto.
Sam se odločim in avto parkiram kar pri spodnji postaji nihalke v vasi Žekovec, kjer je lepo urejeno parkirišče. Od parkirišča naprej nas vodi markirana pot, vendar je del te poti tudi nekaj asfaltnih odsekov (sama cesta ki pelje na Golte), ki zna biti malce neugodna predvsem v vročini.
Slika

Spotoma si lahko ogledate tudi cerkev Sv. Radegunde, kjer sem imel prvi počitek.
Slika
Slika

Do Mozirske koče sem potreboval 1 uro in 45 minut. Pri čisto novi koči sem lepo postrežen s strani prijaznih oskrbnikov.
Slika

Od koče na vrh pa po daljši varianti, ki me vodi preko pašnikov čisto naokoli na vrh. Za ta del sem potreboval dodatno urco hoje. Dejansko sem nameraval direktno na vrh, a sem pri kapeli zgrešil pot. No kljub temu se je izplačalo, saj je bilo kaj za videti.
Slika
Slika

Vrh je prostoren, z ostanki razglednega stolpa, vpisno knjigo, leseno tablo z napisom,…
Slika
Slika
Gre za poraščen vrh ki nam nudi senco, tako, da je idealen za poletne aktivacije.
Na frekvenci ostanem dobro uro in tako naredim lepo število zvez. Na UKV je šlo težje, a so se stari prekaljeni lovci dobro potrudili in me uspešno logirali.
Po pospravljanju se mi na vrhu pridruži domačin Janez, ki je vrhunski poznavalec okolice in mi tako pove marsikatero zanimivost tega področja, hkrati pa me vodi direktno na vzletišče. Ker je bil prijeten sogovornik, na samem vzletišču kjer je lep razgled še malo poklepetava potem pa vsak svojo pot v dolino.
Če bo le možnost, se na Golte še vračam.

Morda še to zakaj so opisi, čeprav jih je več, vedno dobri. Poglejte si prejšnje tri opise Boskovca. Mogoče boste opazili, da sedaj ni več stolpa in da je Mozirska koča čisto nova. :)

Odgovori