S5/KS-004 Planjava

Moderator: s58r

Odgovori
S57S
Prispevkov: 54
Pridružen: 03 Jul 2021, 00:19

S5/KS-004 Planjava

Odgovor Napisal/-a S57S »

Datum aktivacije
16. julij 2023

Izhodišče
Planina Podvežak

Smer odhoda – ime poti
Planina Podvežak – Planjava (čez Srebrno sedlo)

Porabljen čas za vzpon
4h 50min

Porabljen čas za spust
Približno 3h 30min

Uvod
Planjava je bila na mojem spisku vsaj kakšni dve leti a sem se je, predvsem zaradi oddaljenosti, kar malo izogibal. V bistvu pa se je izkazalo, da dostop do ''uradnega'' vrha Planjave, ki se nahaja na vzhodnem delu in kjer vaš čaka štampiljka in vpisna knjiga, po zahtevnosti bistveno ne odstopa od vzpona na Ojstrico, na kateri sva že bila. Seveda nič tu zgoraj časovno ni blizu. Problem za ne-alpinistično izvežbane pohodnike se pojavi, če se odločijo, da hočejo pot nadaljevati in stopiti še na najvišji, zahodni del, kateri kot vemo šteje tudi za našo SOTA točko. Povsem razumem dilemo, ki se pojavi vsakemu planincu, ki končno, po dobrih štiri urah prileze do ''uradnega'', vzhodnega dela. Zakaj še naprej? Toda, če hočemo opraviti veljavno SOTA aktivacijo ni druge kot pot pod noge in previdnost v glavo. Ker pot od vzhodnega do našega, zahodnega dela ni markirana in ker ni nobenih pomagal v obliki klinov in jeklenic, jo ni tako enostavno premagati. Nekako se nama je izšlo, a trajalo je res precej dolgo in previdno počasi. Vseskozi počasi in z natančnim premislekom, kam postaviti nogo in kje sploh poskusiti. Če boste prvič na tej poti, ko skoraj ne bo šlo več, je potrebno splezati po levi strani. Ostali grebeni med vzhodnim in zahodnim delom niso toliko izpostavljeni. V bistvu je precej izpostavljen in neroden le en del.

Koordinate za parkiranje
46.3309, 14.6713
Parkirišče, kjer se lahko parkira že prej, je bilo tokrat povsem polno, zato sva se zapeljala malo naprej. Navedene koordinate so s tega mesta.

Opis poti do parkinga-izhodišča
Danes, ko to pišem (20 avgust 2023) ne vem, kako je/bo s prevoznostjo cest, saj so letošnje poplave in plazovi na tem koncu Slovenije terjali ogromen davek. Midva sva tisto jutro, ko smo še imeli vse te ceste, izbrala pot skozi Kamnik in naprej preko Kranjskega Raka. Za nazaj pa sva se zaradi utrujenosti raje odpeljala direktno preko Luč proti Celju oziroma avtocesti.

Opis poti od parkinga-izhodišča do vrha
Pot je lepo opisana na hribi.net zato je tu ne bi posebej omenjal. Na kratko, od parkirišča se usmerimo proti pastirski koči na planini Podvežak. Od tam pa naprej do Kocbekovega doma na Korošici. Od Kocbeka nadaljujemo naravnost in v dolino. Sledimo poti. Nato pot zavije desno navzgor in nas popelje po delno varovani poti do vrha vzhodnega dela Planjave. Od tu naprej nadaljujemo proti zahodnemu vrhu, kar nam bo vzelo še približno dodatne pol ure. Pot do tja poteka po grebenu nekajkrat navzdol in spet navzgor. Samo en del je bolj zahteven. Ker nisem alpinist se ne znam izraziti v opisu zahtevnosti, a povem naj, da ni tako enostavno. Ko premagamo ta najzahtevnejši del, smo praktično že na zahodnem vrhu, kjer je naša SOTA točka. Na tem mestu je tudi manjša ''piramida'', sestavljena iz kupa skal. Vpisne knjige ali česa drugega na tem vrhu ni.

Vrh
Vrh je tipično visokogorski, brez omembe vrednega rastja. Prostora je dovolj. Ker boste na vrhu verjetno sami, tudi kakšen dipol iz polagalke ne bi smel biti problematičen. Opozorim pa naj, da vas čaka še precej poti nazaj in vsaj jaz si kakšnega daljšega ostajanja na vrhu ne bi privoščil. Sploh ne pozabite, da je tudi nazaj treba premagati najbolj izpostavljen greben med vrhovoma.

Zaključek
Planjava je za SOTA aktivatorje relativno zahteven hrib. Če smo seveda pošteni, predvsem do samih sebe in aktivacijo opravimo iz pravega, zahodnega vrha. Tudi drugače, če Planjavo obiščemo le na vzhodnem, ''uradnem'' vrhu pot do tja ni najenostavnejša. Zahteva vsaj malo več kondicije in zbranosti. Pot do Kocbeka se precej vleče, a je narava tako lepa, da vseeno lepote narave pritegnejo veliko planincev. Obiskovalcev tega področja je precej, saj ista pot, v dobršnem delu poteka tudi na Ojstrico. Ko sva se ta dan vračala že nazaj, sva naletela na punčko, ki je padla na mestu, kjer so na poti večje skale in si poškodovala koleno, nogo in ključnico. Do te mere, da ni mogla več stati na nogah. Krvi sicer ni bilo videti, le zateklina se je večala. Vprašala sva, kako naj pomagava in če bi jo nesli izmenično do avta? Ker pa je bila oddaljenost do avta prevelika (do tja je bilo vsaj še dobri dve uri hoje), sva se z njenim očetom takoj strinjala, da se ne da storiti nič drugega, kot poklicati in počakati gorsko reševalno službo. Zaželela sva jima lahko le še srečno. Kasneje, ko sva bila z Božo že nad Pastirsko kočo na planini Podvežak, ju je očitno pobral helikopter. Kar precej časa je krožil in preletaval področje. Verjetno jim oče ni sporočil natančnih GPS koordinat in so morali mesto nesreče precej iskati. Sam imam na telefonu instaliran program z imenom GPS Test. Naložite si ga, če nimate kakšnega drugega. Lahko vam bo nekoč v veliko pomoč. Žal mi tedaj, ko sva bila na mestu nesreče ni ''potegnilo'' da bi očeta povprašal, če ima možnost GRS sporočiti GPS koordinate. Kakorkoli, uspešno so ju našli in res upam, da je s punco danes že vse v redu ter da poškodbe niso bile prehude. Še sreča, da imamo tako dobro urejeno reševanje v gorah. Zaenkrat so tovrstna reševanja še zastonj. Nikakor, poudarjam nikakor s tem ne mislim, da bi to izkoriščali in si upali preveč, rekoč, saj bo že nekako. Zato naj vsak sam sproti presodi, česa je sposoben.
Še enkrat bi rad poudaril, da gre pri SOTA Planjavi za relativno naporno pot, katera v zadnjem delu, proti zahodnemu vrhu, alpinizma ne-vajenemu povprečnemu pohodniku sproži precej adrenalina. Posledice razburjenosti zaradi, nekaj minut pred aktivacijo opravljenega plezanja, se na tokratnem videu oziroma aktivatorju precej opazijo. Kar pa se poti same kot take tiče je to trenutno tudi najin maksimum, ki se mi zdi še sprejemljiv. Za kaj več pa bo potrebno najeti kakšnega gorskega vodiča. Če bi me, ali naju bodo moje želje po SOTA dogodivščinah kdaj pripeljale do še bolj zahtevnih gora. A do tam je še veliko drugih možnosti in drugih manj zahtevnih nabiranj izkušenj po našem prelepem alpskem svetu. Želje in pa na srečo izkušnje z leti seveda rastejo. A žal s tem tudi naša starost.

Youtube video je na naslovu:
https://www.youtube.com/watch?v=Y23s9sd ... U3Uw%3D%3D

Parkiramo lahko tudi nekoliko višje
PLANJAVA_1_PARKING.jpg
PLANJAVA_1_PARKING.jpg (7.22 MiB) Pogledano 295 krat
Pastirska koča na planini Podvežak
PLANJAVA_2_PASTIRSKI.jpg
PLANJAVA_2_PASTIRSKI.jpg (6.55 MiB) Pogledano 295 krat
Prijetna pot nekoliko višje od pastirske koče
PLANJAVA_3.jpg
PLANJAVA_3.jpg (7.99 MiB) Pogledano 295 krat
Lepa pot
PLANJAVA_4_SPODAJNEKJE.jpg
PLANJAVA_4_SPODAJNEKJE.jpg (7.02 MiB) Pogledano 295 krat
Proti Korošici in žal pogorelem Kocbekovem domu
PLANJAVA_5_PROTI KOCBEKU.jpg
PLANJAVA_5_PROTI KOCBEKU.jpg (6.94 MiB) Pogledano 295 krat
Že precej visoko
PLANJAVA_6_GRIZEMO.jpg
PLANJAVA_6_GRIZEMO.jpg (6.09 MiB) Pogledano 295 krat
Dvojna vizualizacija
PLANJAVA_7_PACEK_JOŠKO.jpg
PLANJAVA_7_PACEK_JOŠKO.jpg (7.52 MiB) Pogledano 295 krat
10 minut - malo morgen
PLANJAVA_8_10MIN.jpg
PLANJAVA_8_10MIN.jpg (5.35 MiB) Pogledano 295 krat
Pogled iz vzhodnega proti zahodnemu vrhu
PLANJAVA_10_pogled_nazahodnivrh.jpg
PLANJAVA_10_pogled_nazahodnivrh.jpg (5.64 MiB) Pogledano 295 krat
Že na zahodnem vrhu. Zmedeni 1st OP išče opremo
PLANJAVA_9_NA VRHU_OP1.jpg
PLANJAVA_9_NA VRHU_OP1.jpg (5.88 MiB) Pogledano 295 krat
Razgledi, razgledi
PLANJAVA_11_RAZGLED.jpg
PLANJAVA_11_RAZGLED.jpg (7.97 MiB) Pogledano 295 krat
Sestop z vzhodnega vrha
PLANJAVA_12_POT_NAZA_2.jpg
PLANJAVA_12_POT_NAZA_2.jpg (4.2 MiB) Pogledano 295 krat
Sestop
PLANJAVA_13_POT_NAZAJ.jpg
PLANJAVA_13_POT_NAZAJ.jpg (4.86 MiB) Pogledano 295 krat
Še nižje
PLANJAVA_14_POT NAZAJ.jpg
PLANJAVA_14_POT NAZAJ.jpg (7.54 MiB) Pogledano 295 krat
Aha, v to smer
PLANJAVA_15_NAZJ_PROTI KOROŠICI.jpg
PLANJAVA_15_NAZJ_PROTI KOROŠICI.jpg (6.49 MiB) Pogledano 295 krat
Še kakšna za nežnejši spol
PLANJAVA_16_ROŽICE.jpg
PLANJAVA_16_ROŽICE.jpg (6.56 MiB) Pogledano 295 krat
Prehojena pot in lepo porabljen čas v naravi
PLANJAVA_17_POT_1.jpg
PLANJAVA_17_POT_1.jpg (1.3 MiB) Pogledano 295 krat

s58r
Prispevkov: 276
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

Re: S5/KS-004 Planjava

Odgovor Napisal/-a s58r »

Aleksander, hvala za lepo poročilo in nasvet.

73 de S58R - Rado

Odgovori