S5/KS-050 Jasovnik

Moderator: s58r

Odgovori
S57S
Prispevkov: 55
Pridružen: 03 Jul 2021, 00:19

S5/KS-050 Jasovnik

Odgovor Napisal/-a S57S »

Uvod
26. aprila 2023, sva se z Božo odpeljala še do vznožja Jasovnika. Pred tem sva bila na Špilku (S5/KS-043)

Parking koordinate
46.20934, 14.89216
Parkirala sva nekoliko nižje od kapelice, na desni strani ceste.

Opis poti do parkinga-izhodišča
Avtocesto zapustimo na izvozu Trojane ali že prej in se peljemo po stari regionalki proti Vranskem. Najbolje, da sledimo navigaciji zgoraj navedenih koordinat.

Vrh
Vrh je delno poraščen in poteka po izrazitem grebenu. Za postavitev žičnih anten je bolj malo prostora. Boljše bi bilo uporabiti vertikalno anteno.

Zaključek
Jasovnik je hrib, ki mi je od vseh do sedaj obiskanih SOTA vrhov bil najmanj všeč. Praktično celo pot se sliši promet, kar res ni pomirjajoče, če na SOTA izletih iščete sprostitev in tišino. Da bi bila stvar še slabša je od nekod smrdelo še po bencinu oziroma motornih izpuhih. Kar ne morem verjeti, da je to prihajalo morda iz avtoceste, tako visoko gor po pobočju. Verjetno je nekdo kje tam blizu doli gonil Tomosov APN4 do onemoglosti. Zvoka ni bilo slišati, smrdelo pa je prav tako, kakor se spomnim iz otroštva teh smrdljivih, neuničljivih mopedov. Drugače pa, za tako nizek hrib je vzpon na vrh precej strm. Na vrhu ni, razen vpisne knjige ničesar. Nobene klopce ali česar drugega, kamor bi se človek lahko usedel. Če radi na vaših SOTA DXpedicijah sedite, si vzemite s sabo tudi stol ali nekaj, kar boste lahko dali na tla. Razgledov, razen na avtocesto in strma pobočja sosednjih hribov ni. Na vrhu naju je ulovila kratkotrajna ploha, kar je bilo dovolj, da se je prej še kolikor toliko znosen vzpon sedaj spremenil v nevaren drseč spust po listju in koreninah. Na srečo sva jo odnesla brez padca. Le nekajkrat mi je dobro zdrsnilo, a sem se nekako ujel. Verjetno bi pohodne palice prišle še kako prav. Žal jih največkrat pozabim v avtu. Seveda je tudi topot bilo enako. Očitno me kolena še ne bolijo dovolj. 2m FM ne gre nikamor. V logu je nekako po čudežu končal le Vili, S55VN, kot zadnja zveza, saj prej nisem uspel doklicati nikogar. Ideja je bila, da opravim aktivacijo le na UKV, z manj kot 100€ vrednim vokičem. Vendar na začetku, kljub nekaj minutnemu klicanju, na več simpleksih nisem uspel slišati nikogar, kaj šele doklicati. Ker je vedno bolj deževalo, sem okleval, ali naj potegnem iz nahrbtnika dragi KX2? Seveda je po 8,5 sekundnem premisleku zmagala želja po uspešni aktivaciji. Samo plastično vrečko sem povlekel preko drage postaje, da dež ni direktno močil radia in na hitro skompletiral 5 KV QSOjev. Medtem je ploha že oslabela in dež je povsem ponehal. Še enkrat sem poskusil srečo na 2m FM in takrat, kot pravim ujel Vilija, S55VN.
Skratka, za ta hrib pa resno in krepko priporočam uporabo KV.

Parkiramo cca 100m nižje od kapelice
Jasovnik_parking_800.jpg
Jasovnik_parking_800.jpg (178.23 KiB) Pogledano 404 krat
Kapelica je videla že boljše čase
jasovnik_kapelica_800.jpg
jasovnik_kapelica_800.jpg (187.62 KiB) Pogledano 404 krat
Na vrhu grebenastega Jasovnika. Takoj po koncu plohe.
Jasovnik_na vrhu po koncu dežja.jpg
Jasovnik_na vrhu po koncu dežja.jpg (211.09 KiB) Pogledano 404 krat

Odgovori