S5/KA-010 Trupejevo Poldne

Moderator: s58r

Odgovori
S57S
Prispevkov: 54
Pridružen: 03 Jul 2021, 00:19

S5/KA-010 Trupejevo Poldne

Odgovor Napisal/-a S57S »

Datum aktivacije
14. avgust 2023

Izhodišče
Srednji Vrh

Porabljen čas za vzpon
2h 45min
Porabljen čas z sestop
2h

Uvod
Trupejevo Poldne me je že pred časom pritegnilo s svojim nenavadnim imenom. Na internetu se najde več razlag kako je do tega poimenovanja sploh prišlo. Dve od teh razlag pravita nekako takole: Trupejevo Poldne je ime dobilo po kmetiji Trupej, ki leži na severnem delu, pod vrhom, na avstrijski strani. Poldne pa naj bi pomenilo, da je ob 12. uri vrh sigurno v soncu. Druga razlaga pravi takole: Trupejevo Poldne je dobilo ime po tem, da opoldne vrže senco na domačijo Trupej na Koroškem. Kakorkoli, ime mi kljub razlagi, še vedno zveni nekoliko čudno. Avstrijci pa to goro imenujejo Techantinger Mittagskogel.

Koordinate za parkiranje
46.4894, 13.8373
Parkiramo na označenem parkirišču. Plačila zaenkrat še ni. Čeprav smo na gorenjskem.

Opis poti do parkinga-izhodišča
Z avtoceste Ljubljana-Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice-zahod (Hrušica) in z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Ko pridemo v Gozd-Martuljek zavijemo desno, v smeri Srednjega Vrha, ter se po ozki in strmi asfaltni cesti zapeljemo navzgor. Cesta je res ozka, a je kar nekaj izogibališč brez katerih res ne bi šlo. A vseeno previdno. Ko se cesta spet nekoliko položi, bomo pripeljali do križišča ob katerem je nekaj parkirnih mest. (Za navigacijo lahko uporabimo tudi GMAPS ikono na hribi.net)

Opis poti od parkinga-izhodišča do vrha
Iz parkirišča se usmerimo levo navzgor po zgornji cesti. Gremo mimo kmetije in pridemo do kapelice. Čez nekaj deset metrov naprej pa cesto zapustimo in se usmerimo desno navzgor na kolovoz. Temu kolovozu sledimo vse do mesta, ki ga imenujejo ''Železnica''. Še eno čudno ime na tem koncu. Do sem se lahko pripeljete tudi z avtom, po drugi strani, a ne vem v kakšnem stanju je ta druga, daljša cesta. (Ta varianta je prav tako opisana na Hribi.net) Skratka, tega kolovoza se vseskozi držimo in ne zavijemo nikamor drugam. Po več kot polovici te poti je na dan, ko sva šla na Trupeja z Božo, tekla voda. Ne zelo, ampak dovolj, da je bila pot kar precej blatna, a še vedno daleč od tega, da bi bila neprehodna. Struga potoka, ki v dobršnem delu sledi naši poti je na nekaj mestih ubrala svojo, drugo pot in sedaj teče malo po strugi, malo po cesti in še kje drugje. Na nekaj odsekih se spet čisto izgubi, tako da je struga potoka povsem suha. Celo šum potoka na nekaj mestih ne slišimo več. Zaradi letošnje precejšnje količine dežja, tudi v teh krajih, me je bilo vseskozi strah, če so mostovi preko katerih poteka kolovoz zdržali visoke hudourniške vode. Na srečo (mislim, da sem naštel štiri mostove) so zdržali prav vsi. Gre v bistvu za plohe položene na bruna, ki premostijo še vedno precej deroč potok. Ko pridemo do tako imenovane ''Železnice'' nadaljujemo naprej. Pot sama po sebi ni označena a so po novem na drevesih nabite majhne table na katerih piše Alpe Adria Trail. Le-te nam precej olajšajo orientacijo, saj nas usmerjajo v pravo smer. Ko pridemo še višje bomo na levi strani opazili lovski dom. Tokrat je bil zaprt. Mi nadaljujemo naravnost in sledimo poti naprej oziroma rahlo desno. Pot je zelo dobro shojena. Nekoliko višje bomo prišli do malo bolj zoprnega terena, kjer začne pot potekati strmo navzgor po drsečem pesku. Pohodne palice so še kako potrebne. Tu se vidi moč narave in vode, saj je na nekaterih mestih pot sedaj speljana povsem drugje kot nekoč. Ampak je dobro vidna in našega cilja ne bomo zgrešili. Ko prispemo na sedlo, ter križišče več poti, zavijemo le še levo navzgor. Sedaj se pot zopet bolj vzpne. Po nekih deset minutah hoje skozi rušje bomo končno zagledali značilno skrivljen križ na vrhu do koder nas loči le še nekaj nadaljnjih minut hoje.

Vrh
Vrh ni poraščen a je prostora bolj malo. Če prištejemo še planince, ki po črednem nagonu hočejo vsi pocingljati z zvončkom, potem ga je še manj. Vrh je na strani proti Avstriji izrazito prepaden, tako da je pazljivost še kako na mestu. Sam sem polagalko privezal kar na križ. Vertikalni del antene sem moral skrajšati oziroma naviti na navijalko za dober meter, drugo po sem v celoti raztegnil po pobočju navzdol. ATU v KX2 se kljub cel meter krajši žici ni pritoževal. Na takih lokacijah, če upoštevaš še druge obiskovalce, res ne bi strašil z nekimi dipoli ali 20m dolgimi žicami, saj prostora preprosto ni dovolj. Če bi bil na hribu sam, bi še nekako šlo. Toda saj se ve, v hribih nismo sami. Zato so vertikalke na takšnih lokacijah zakon, saj ne zasedajo skoraj nič horizontalnega terena.

Zaključek
Trupejevo Poldne sem uspešno odkljukal. Sam hrib meni osebno, kar se tiče SOTA aktivacijske točke ni najbolj všeč, čeprav je narava izredno lepa. Ampak za njegov grozeč prepad na vrhu ne morem trditi da blagodejno vpliva na to, kar v bistvu iščemo v hribih. To je ''odklop'' in možgane, če se le da na OFF. (Čivave na straži sicer nimam). Več kot 1000 metrski odsekani robovi pač ne dovoljujejo izklopa koncentracije. Še manj kakšnega štorastega polaganja dipolov ali pa samo radialov naokoli ne. Poleg tega pot poteka, vsaj po tej varianti z izhodiščem od Srednjega Vrha, praktično vseskozi konstantno navzgor, po zaprti dolini in z okoli 45 stopinjskim naklonom. Osebno imam raje bolj gor-dol speljane poti, čeprav se na takšnih potkah potem izgubljajo višinci. Za pot navzgor sva porabila 2h 45minut, za spust pa okrogli 2h. Mapy.cz je pokazal 1034 višinskih metrov. Glede UKV-ja bi rad omenil, da leti dobro predvsem po Avstriji, ki je kot na dlani. Prvič se mi je na 2m FM oglasila OE7 postaja iz Lienza. Sicer je to nekaj manj kot 100km a vseeno. Nisem navajen, da bi mi na CQ SOTA na 2m FM letele nazaj OE7 postaje. Proti osrednji Sloveniji pa ne gre več tako dobro. Prav pozna se, da smo že precej na zahodu. Z Mirom, S52ON sva se trudila z zvezo na UKV, a tokrat ni šlo. Moja ABBREE EFHW UKV antena in 5W, vsaj od tukaj, ni dovolj dobra za osrednjo in vzhodno Slovenijo. Večjih anten za UKV pa nisem pripravljen vlačiti na SOTO. Še tako ali tako se nabere preveč teže. Če odmislimo nekoliko zoprn vrh in se skoncentriramo na res lepo naravo, ter imamo srečo in smo na vrhu sami, je Trupejevo Poldne lahko vseeno zelo lepa SOTA aktivacija.

Youtube video na naslovu:
https://www.youtube.com/watch?v=fawq3Gy ... anderZagar

Parking na Srednjem Vrhu
TP1_PARKING.jpg
TP1_PARKING.jpg (4.42 MiB) Pogledano 239 krat
Usmerimo se na zgornjo cesto
TP2_IZ_PARKINGA.jpg
TP2_IZ_PARKINGA.jpg (5.88 MiB) Pogledano 245 krat
Nekoliko naprej od kapelice se usmerimo na ta kolovoz
TP_Zapusti_cesto.jpg
TP_Zapusti_cesto.jpg (6.18 MiB) Pogledano 240 krat
Ko pridemo do tega mesta, nadaljujemo po spodnjem kolovozu
TP_18_DESNO SPODAJ.jpg
TP_18_DESNO SPODAJ.jpg (7.25 MiB) Pogledano 241 krat
Narava je lepa
TP3_.jpg
TP3_.jpg (8.25 MiB) Pogledano 245 krat
Pot nam velikokrat preseka voda
TP4_.jpg
TP4_.jpg (9.02 MiB) Pogledano 245 krat
Točka na poti imenovana Železnica
TP6_ŽELEZNICA.jpg
TP6_ŽELEZNICA.jpg (8.8 MiB) Pogledano 245 krat
Od Železnice nadaljujemo v tej smeri
TP5_ŽELEZNICA.jpg
TP5_ŽELEZNICA.jpg (8.33 MiB) Pogledano 245 krat
Držimo se smeri, ki nam jo kažejo Alpe Adria Trail table
TP7_Alpe_Adria_TRAIL.jpg
TP7_Alpe_Adria_TRAIL.jpg (4.22 MiB) Pogledano 245 krat
Zanimivo drevo na poti
TP8_DREVO.jpg
TP8_DREVO.jpg (6.98 MiB) Pogledano 245 krat
Čudoviti razgledi (že ob povratku)
TP9_RAZGLEDNA.jpg
TP9_RAZGLEDNA.jpg (7.35 MiB) Pogledano 245 krat
Eden od lesenih mostov na poti
TP10_MOSTOVI.jpg
TP10_MOSTOVI.jpg (7.72 MiB) Pogledano 245 krat
Pogled proti Trupejevem Poldnu
TP11_POGLED_NA_TP.jpg
TP11_POGLED_NA_TP.jpg (5.7 MiB) Pogledano 245 krat
Tik pod vrhom TP
TP16_TIK_POD_VRHOM.jpg
TP16_TIK_POD_VRHOM.jpg (6.24 MiB) Pogledano 245 krat
Trupejevo Poldne je mejna gora. Mejni kamen tik pod vrhom
TP12_MEJNI.jpg
TP12_MEJNI.jpg (8.48 MiB) Pogledano 245 krat
Slovensko
TP15_S5_IME.jpg
TP15_S5_IME.jpg (3.91 MiB) Pogledano 245 krat
In na drugi strani križa še v nemškem jeziku
TP13_OE_IME.jpg
TP13_OE_IME.jpg (4.35 MiB) Pogledano 245 krat
Prekrasni pogledi v Avstrijo
TP14_POGLED_V_OE8.jpg
TP14_POGLED_V_OE8.jpg (5.01 MiB) Pogledano 245 krat
Slej ko prej se je treba posloviti od gore
TP17_POVRATEK.jpg
TP17_POVRATEK.jpg (8.25 MiB) Pogledano 245 krat

Odgovori