S5/CP-027 Kožljek

Moderator: s58r

Odgovori
S57S
Prispevkov: 54
Pridružen: 03 Jul 2021, 00:19

S5/CP-027 Kožljek

Odgovor Napisal/-a S57S »

Uvod
Kožjek sem hotel že nekajkrat obiskati, saj je iz Ljubljane oddaljen le pol ure vožnje. Cesta je, razen na mestih, kjer potekajo gradbena dela lepa. Le na omejitve hitrosti pazite, saj je v naseljih, skozi katera boste peljali nekaj lepih, novih škatel na ''pecljih'', ki neumorno čakajo na prehitre voznike in njih denarnice.

Parking koordinate
46.02886, 14.26046
Na hribi.net (na pametnem telefonu) pa lahko vnesete tudi: Kožljek in nato Samotorica - Kožljek 20min lahka označena pot
Nato samo še tapnete na GMAPS ikonico desno zgoraj in se prepustite navigaciji.

Opis poti
Iz Ljubljane, Vrhnike, Dobrove ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Horjul, tam pa v središču kraja nadaljujemo v smeri vasi Koreno. Naprej se peljemo mimo doma starejših občanov, nato pa z vožnjo nadaljujemo po razmeroma strmi a lepi, na novo asfaltirani cesti. Le ta nas višje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Samotorice (ostro desno Koreno). Cesta naprej preči strma pobočja, kjer je možnost padanja kamenja, nato pa se rahlo spusti ter nas pripelje do manjšega križišča več cest. Ko boste opazili kozolec z informacijami o poteh, ste na pravem mestu.
Tokrat sem imel malo težave, ali parkirati tu ali ne. Na edino primerno mesto so naložili hlode, a nekako sem uspel stisniti avto ob hlode.
''Prijazni lastniki'' pa so tudi postavili veliko tablo z grozilnim, rdečim napisom: PRIVAT ZEMLJIŠČE - PREHOD PREPOVEDAN. To verjetno leti na pohodnike, ki bi želeli oditi proti cilju naravnost, po travniku navzgor in ne po cesti. Ker ni nič pisalo, parkiranje prepovedano, sem avtu pustil tu. Kasneje sem bil vseskozi v dilemi, kaj če bodo prav zdaj prišli nalagati hlode?
Predlagam, da se vi raje poskusite odpeljati po cesti navzgor. Malo višje, ob robu gozda se da prav tako parkirati. Še višje, ob kapelici pa je prostora le za en avto, a delno bo avto stal že na travniku. Sicer se vidi, da ljudje tu parkirajo. Odločitev je vaša.

Opis poti od izhodišča do vrha
Če ste parkirali na križišču ob kozolcu, potem se odpravimo po asfaltni cesti levo navzgor. Ko pridemo do kapelice, jo obidemo po desni strani in se usmerimo navzgor proti gozdu. Od tu do vrha je le še okoli 5 minut zmerne hoje.

Vrh
Na vrhu je klopca in nekaj, skupaj povezanih brun. Prostora za postavitev anten je dovolj. Hrib je lepo odprt, dobro nese tako na UKV kot KV.
Motenj ni.

Zaključek
Prijeten hribček, primeren za vsakogar. Od mesta na sliki, (navedene koordinate) kjer sem parkiral, pa do kapelice je manj kot 10 minut hoje.
Od kapelice pa do vrha prav tako. Manj kot 10 minut. Tale hribček bo ostal še za kakšno aktivacijo. Žal je tokrat zelo zelo pihalo. Morda bo naslednjič malo manj. Kljub zoprnemu vetru, ki mi je odpihoval stvari iz klopce sem vseeno na hitro spravil v SOTA dnevnik 42 zvez. Dovolj.

Parkiramo lahko tukaj. Lahko pa še višje.
parking1_cp27_1200.jpg
parking1_cp27_1200.jpg (189.4 KiB) Pogledano 132 krat
Možnost parkiranja tik ob kapelici. (za en avto)
cp27_kapelica_1200.jpg
cp27_kapelica_1200.jpg (153.1 KiB) Pogledano 132 krat
Tik pod vrhom Kožljeka.
vrh_kožjek_cp27_800.jpg
vrh_kožjek_cp27_800.jpg (215.91 KiB) Pogledano 132 krat

Odgovori