S5/TK-046 Lašček

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/TK-046 Lašček

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Po nekaj debate, slabih izkušnjah z dostopom na Veliki vrh in novih podatkih, ki nakazujejo, da je Lašček verjetno najvišji vrh Banjšic, smo se odločili, da Veliki vrh umaknemo s seznama in ga nadomestimo z Laščkom. Aktiviramo ga v sklopu S5100ISONZO aktivnosti. Načrtovali smo, da bomo vrh prvič aktivirali s posebnim znakom, kateremu se veljavnost s koncem leta 2015 izteka. No, delali smo račun brez krčmarja, saj nas je prehitel turbo aktivator. Od njega še vedno čakamo na informacijo, kako je možno v dobri uri in pol aktivirati en vrh na Banjšicah, pospraviti, se spustiti do avta, odpeljati do naslednjega izhodišča, se povzpeti na nov hrib, postaviti opremo in narediti par zvez.

Slika

Del ekipe (Sabina, Miloš, Jure) se sestane v Gorenji vasi in nadaljuje po znani poti preko Kladij, mimo Cerkna do Želina, kjer se sestanemo z drugim delom (Jurij, Dominik). Skupaj se odpravimo v smeri Mosta na Soči, kjer želimo preko Dolenje Trebuše priti do Čepovana, od tam naprej pa do izhodišča nad vasjo Cvetrež. Osnovna smer vzpona je bila zamišljena po opisih poti na Hribi.net, a nas precej zavedejo oznake, ki nas usmerijo precej bolj južno na solidno makadamsko cesto (rdeča sled). Hitro ugotovimo, da bi se lahko še kar nekaj časa peljali, a je kar je. Nadaljujemo po cesti, kjer so edine oznake kažipoti proti domačiji Bremec. Kar precejšen ovinek želimo presekati po novejših vlakah, ki pa se običajno zelo hitro končajo v povsem neprehodnem goščavju. Zemljevid ne pomaga, saj je na terenu vse kaj drugega, kot kažejo precej stare karte.

Slika

Končno nam med koto 960 in vrhom Laščka uspe priti na normalno prehodno stezo, ki je celo markirana. Pot se malo pred domačijo Kušnik (karta) obrne proti vrhu. Namesto okoli 260m višinske razlike in slabega 2.5km poti, smo naredili okoli 6km, 460m vzpona in 240m spusta, a je bila pot normalno prehodna in varna.

Slika

Po prihodu vrh ravno zapusti večja skupina planincev, tako da ga imamo nekaj časa samo zase. CW in SSB/FM PPS sta hitro postavljena. Odziv na bandu je bil dober, a nas je žal preganjala ura, saj je bilo potrebno pred mrakom priti do avta. Vračamo se v smeri, ki nam jo priporočijo domači obiskovalci vrha. Na koncu se izkaže, da je to smer, ki se bolj ali manj sklada s tisto iz opisov na spletnih straneh, le realnost na terenu, zaradi žledoloma, ni tako rožnata, kot jih prikazujejo slike tam.

Slika

Spust sprva poteka po ozki stezici, ko pa pridemo na pašnik, se pot za nekaj časa izboljša. Malo pod domačijo Bremec pa ponovno pridemo na območje žledoloma, kjer je očiščena le pot, vse naokoli pa leži drevje križem kražem. Spust traja eno uro višinske razlike pa so primerljive s tistimi, ki jih navajajo na Hribi.net. Kot običajno pa je časovnica precej napeta - sploh če s sabo tovoriš kup opreme. Nekje med uro petnajst ali uro in pol bi bilo bolj realna časovnica. Zelo verjetno pa bi se dalo pripeljati v bližino obeh omenjenih domačij in si tako čas dostopa skrajšati na 30 do 45 minut – odvisno katero izhodišče bi izbrali.

Nekaj slik je tudi v galeriji
Jure S57XX

Odgovori