S5/CP-038 Veliki Kovk

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-038 Veliki Kovk

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Velki Kovk nad Cerknim je najnovejša pridobitev CP območja. Šele podroben pregled natančnejših topografskih kart je potrdil, da zadošča zahtevi P150. Dostop do izhodišča večji del poteka po znanih poteh. Iz Škofja Loke po Poljanski dolini in nato vzpon preko Kladja. Načrtoval sem, da se iz Cerkna direktno zapeljem do Zakriža, a mi je zapora ceste to preprečila. Potreben je bil ovinek čez Gorje. Zapeljem se do Gorenjih Raven a ne najdem uporabnega parkirišča. Zato se vrnem in avto pustim na razširitvi ob cesti.

Slika

Tako je potrebno nekaj prvih metrov pešačiti po asfaltu. Na manjšem križišču zavije kolovoz ostro levo v gozd. Od tu dalje je stvar občutka, katere vlake se držite. Na kartah ne boste našli nobene poti, zato je papirna karta neuporabna. K sreči je bilo ponoči dovolj hladno, da so blatne vlake zamrznile, drugače bi bila hoja prav neprijetna. Za končni del vzpona sem že doma izbral travnato pobočje, ki je na ortofoto posnetku lepo vidno. Do vznožja pripelje vlaka, ki se na nekaterih mestih nekoliko spusti, zato nobene panike! Ne boste padli v dolino, hi. Mimo vodnega zajetja pridemo na travnik in nato po njem proti grebenu od koder je le še nekaj korakov do vrha.

Slika

Sam vrh ni posebno izrazit. Tik ob njem pelje nova vlaka – najverjetneje posledica čiščenja gozda po žledu. Poklepetam z domačinom, ki sprehaja psa. Pravi, da se da na vrh priti tudi po potki s sedal nad Zakrižem. Vlaka, po kateri pridem, pa se niže po pobočju obrne nazaj proti Ravnam.
PPS postavim na mestu, kjer se drevje dovolj razmakne za postavitev vertikalke. Band je bil precej živahen, tako je precej postaj vknjižilo nov SOTA vrh. Kljub vsemu se pozna, da je bila aktivacija izvedena med tednom, zato stotice nisem uspel doseči.
Na povratku preizkusim svežo vlako (zeleno), ki me po lahko prehodnem terenu pripelje na znano pot, ki sem jo uporabljal pri vzponu. Nekoliko niže se raje odločim za brezpotje preko sveže očiščenega gozda – precej prijetnejša hoja kot mešanje blata, ki je v času, ko sem bil na vrhu, že odmrznil.

Slika

Na povratku si ogledam ostanke nedokončanih utrdb Alpskega zidu nad Zakrižem. Za podrobnejše raziskovanje mi je zmanjkalo časa, s sabo pa tudi nisem imel rezervne baterije. Nekaj osnovnih informacij o ostalinah lahko izveste, če v iskalnik vnesete »utrdbe Zakriž«. Tako je ostal še en dodaten razlog za povratek v te konce …

Nekaj slik je TUKAJ
Jure S57XX

Uporabniški avatar
S56LXN
Prispevkov: 246
Pridružen: 14 Jan 2009, 08:30

Re: S5/CP-038 Veliki Kovk

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Jaz sem parkiral v Gorenjih Ravnah za zadnjimi hišami ob kolovozu na travniku v smeri vrha.
Najprej po stezi, nato pa po gozdni cesto oz. vlaki do vrha.
Naredil le par zvez na 2 in 6m, ker me je pri avtu čakala naša.
Dol sem šel po isti poti razen spodaj, kjer sem šel mimo lesenega vikenda, kjer si šel ti gor.

73, Bojan

Odgovori