S5/TK-027 Korada

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s53x
Prispevkov: 457
Pridružen: 20 Maj 2008, 15:36
Kontakt:

S5/TK-027 Korada

Odgovor Napisal/-a s53x »

Za opis aktivacije Korade je kriva današnja deževna nedelja, saj onemogoča prijetnejše zunanje aktivnosti.

Za tokratn opis izberimo za izhodišče Novo Gorico, prevozno sredstvo naj bo kolo. Ni potrebno, da je ravno gorsko, kajti poti so zelo dobro utrjene in normalno prevozne. Z vsaj malo kondicije.
Iz Nove Gorice gremo v Solkan, se zapeljemo na most, ki preko Soče pelje v Goriška Brda in po nekaj deset metrov strmine, zapustimo asfaltno cesto ter sledimo prvim markacijam. Te se kasneje odcepijo strmo navzgor na SOTO TK-032. Po nedokončani kolesarski poti, ki po dolini Soče povezuje Novo Gorico s Plavmi, v naslednji uri prevozimo dobrih 10 km poti. Na izhodu vasi se odcepimo proti vasi Vrtače, ki jo vidimo visoko nad dolino. Makadamskih 6 km ni prestrmih, saj so cesto zgradili še v času, ko je tukaj kraljevala Italija, kar pomeni, da so cestni vzponi zelo tekoči in skoraj ne presegajo 12 % strmine.

Slika
pogled na del prevožene poti,
ter tri goriške SOTE- Skalnica TK-029, Škabrijel TK-031 in Sabotin TK- 032.

Pogled na prevoženo pot in smaragdno kačo v dolini je na nekaterih serpentinah neverjetno lep. Ko po urici ponovno dosežemo asfalt, je do cilja le še lagodni sprehod, saj je pred nami za premagat le še 150 višinskih metrov.
Tudi koča na Koradi je odprta le ob vikendih in praznikih, saj je tudi tu njen primarni namen služenje denarja in ne planincem. Nad tem dejstvom sem bil še bolj razočaran par dni nazaj, ko nas je dobrih 40 obiskovalcev Snežnika dobesedno zmrzovalo na mrzlem vetru, pri temperaturi okoli ničle. Sam sem tega sicer navajen, kar pa ne morem reči za poln avtobus čeških študentov, ki so kljub v rokah prinesenim velikim polenom, iskali zavetje na severni strani hriba. Ne, da za plačilo ne dobiš niti čaja kot nekoč, celo vrata so ti zaprta. Sem bil siguren, da jih bodo v protest odnesli tudi nazaj v dolino.
Ampak zdaj je tu Korada. Dosežena je po 24 km in po dobrih dveh urah kolesarjenja. Vzpona je skupaj za 800 višinskih metrov.

Slika
mizica pogrni se in razgledi

Kot je znano, je vrh bolj planotaste oblike. Nekdo je nanj izpred koče prinesel težko klop, ki se je kar ponujala za primerno lokacijo današnje aktivacije. Zakaj se je znašla tu je postalo jasno kasneje, ko se nam je pridružil domačin in hotel vedeti, če z žicami merimo sevanje. Ko je izvedel, da je to le radioamaterska zadevščina je bil kar malo razočaran. Tik ob klopci gleda iz zemlje manjša skala, kateri je en bajaličar nameril visoko stopnjo sevanja in zato tudi zdravilnega učinka. Kaj je res in kaj ne, ne bi vedel, ampak domačin je na njej stal naslednjih dvajset minut, putika, ki ga zadnje čase muči, pa mu ni minila. Vsaj dokler je stal tik ob meni in postaji. Na njej stoji skoraj vsak dan tako, da ga je lahko zdravila naslednji dan. Kdo ve.

Band je tu zelo tih in čist, verjetno so malo krive tudi dnevne propagacije. Še dobro, da imamo 40 m obseg, kajti višje ni bilo tejkerjev. Vrh je kljub relativno majhni višini zelo razgleden. Lepo je tu.
Povratek nam vzame naslednjih 24 km, ki pa so v glavnem le navzdol ali po ravnem tako, da se na izhodišču znajdemo že po dobri uri in pol. Za tiste z malo več raziskovalne žilice obstaja mnogo stez, ki vodijo v dolino Soče, zato si ob višku časa lahko izberemo tudi katero izmed njih. Nekaj jih je tudi markiranih.

Slika
v dolini Soče

Kolesarjenje, narava, razgledi, SOTA, hrana, dobra družba. Po takem dnevu si res lahko rečeš: življenje je lepo.

več fotografij KLIK


73 de S53X/p
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !

Odgovori