S5/TK-016 Špičasti vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/TK-016 Špičasti vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Špičasti vrh (1128m) se skriva v gozdovih južno od Zadloga in zahodno od Črnega vrha. Zadlog je postal »slaven« v zadnjih velikih deževjih, saj je celotno planoto tam okoli zalilo. Tref punkt z večjim delom ekipe – Jurij, Ivan in Dominik – je bil v Črnem vrhu. Tudi Jurij je bolj priden glede poročil, zato lahko o tej in njegovi lanski aktivaciji več preberete tu in tu. Moji vtisi so v nadaljevanju.

Slika

Brez posebnega obotavljanja nadaljujemo v smeri Zadloga. Prvi smerokazi in markacije za Špičasti vrh so že v delu, ki se imenuje »Na Sredi«, a se odpeljemo še nekoliko više po cesti, ki nas lahko pripelje na Col. Avte pustimo na mestu, kjer se prične gozdna cesta, ki pa je še preveč zasnežena, da bi se jo dalo uporabiti z avti. Ni krize, hoja je prav prijetna, le temperature nekako ne sodijo na začetek februarja (rdeča sled).

Slika

S ceste zavijemo na mestu, kjer se nam z nasprotne smeri pridruži markirana pot s planote. Kljub obilici gnilega snega se da kar v redu hoditi. V bifeju, ki očitno obratuje ob kakem pohodu si malo oddahnemo in nadaljujemo proti vrhu. Zadnji vzpon je kar strm in mora biti ob mokrem vremenu in gladkem listju kar zoprn.

Slika

Vrh je pogozden, a razgledni stolp pomaga, da se dvignemo nad drevje in se razgledamo. Morja se zaradi morske megle tokrat ne vidi. PPS postaviva pod stolpom, kjer nas čaka vse potrebno udobje. Nekaj časa nam nagaja kapljanje s podestov stopa, a tolpo vreme tudi to težavo hitro odstrani.

Slika

Najti prostor, da se bo fiberglas brez zatikanja raztegnil, niti ni tako enostavno. Veje so dokaj nizko. Na bandu se pojaviva nekako v okviru predvidene časovnice. Pile-up je silovit, na momente komaj obvladljiv. Tudi UKV je živahen. Tu se pozna, da je v zraku nekaj več aluminija.

Slika

Počasi se živ-žav umiri in potrebno se bo odpraviti. Vračamo se po preizkušeni, nekoliko manj strmi smeri. Nekaj časa sledimo markirano pot, nato zavijemo levo skozi gozd, ki je dovolj redek, da se ne zatikamo s cevmi privezanimi na nahrbtnike. Kmalu »pademo« na gozdno cesto, po kateri se vrnemo do avta.

Slika

Sledi še analiza ob skodelici čaja, ki prija kljub pomladnim temperaturam zunaj.

TNX za idejo, povabilo in drušno!

Nekaj slik je še tu … KLIK
Jure S57XX

Odgovori