S5/TK-033 Mrzli vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/TK-033 Mrzli vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Pet let je minilo, odkar sva z Jurijem skupaj aktivirala Mrzli vrh (TK-033), ki se nahaja nad Mostom na Soči. Tudi takrat je bil 24. oktober. Letos je bila sobota, pred petimi leti nedelja. Datum je pomemben zato, ker se je na ta dan leta 1917 pričela 12. ofenziva na Soči. Takrat so združene nemško – AO enote prebile fronto v zgornjem Posočju. Po štirih dneh so se boji premaknila na italijansko ozemlje. Orožje ob Soči je končno utihnilo, marsikaj je v skoraj 100 letih šlo v pozabo, a k sreči ne vse. Žal se vse premalo ljudi zaveda, da bi verjetno v večjem delu današnjega ozemlja Slovenije govorili drugačen jezik, če se takrat narodi AO monarhije nebi tako zagrizeno upirali Italijanom.

Slika

Pred petimi leti sva na pobočjih JZ od kote na brezpotju naletela na spomenik. Napisa nisva uspela natančno prebrati, saj je bil komaj čitljiv. Poleg tega naju je priganjalo tudi vreme, ki je grozilo z dežjem. Za dodatno podobnost je manjkala še megla, ki je skrivala napadalce in pripomogla k uspešnosti operacije.

Sklenila sva, da ga letos ponovno poiščeva in poizkusiva prebrati napis. Druga »naloga«, ki sva si jo zadala, je bilo malo bolj raziskati teren, ki skriva marsikaj zanimivega. Pred kratkim so na spletu postali dostopni LIDAR podatki, ki pokažejo marsikatero ostalino iz tistih časov. Strelski jarki, zakloni, položaji topništva, ostanki oskrbovalnih poti in celo večji kraterji, ki so nastali pri eksplozijah granat najtežjih topov. Ko k temu dodamo še podatke iz starih vojaških kart, zadeva postane zelo zanimiva.

Slika

Izhodišče za letošnjo S5100ISONZO aktivacijo je standardno – parkirišče na sedlu Poljance, kjer se nahaja označeno izhodišče za Mengore. Vreme je bistveno lepše kot pred leti, do neke mere moti le močan veter. Prečkava cesto Modrejce – Kozarišče in se napotiva v hrib po dobri gozdni cesti, ki je jasno prikazana tudi na zemljevidih. Majhna tablica s smerokazom naju opozori, da se nahajamo na poti proti Selskemu vrhu, ki se nato spusti proti Selam pri Volčah. Na cesti vztrajava vse do ostrega desnega odcepa strme vlake. Tudi tu lahko opazimo majhno puščico, ki kaže v smer najinega pohoda. »Od prve« najdeva spomenik, ki sva ga iskala. Nahaja se JZ od kote 492 – oboje je označeno na karti. Napis je slabo čitljiv. S pomočjo svinčnika in kasneje tudi dveh članov foruma Proheridate izvemo, da je tu za posledicami ran 2. 12. 2015 umrl prostovoljec Lucca Umberto, vojak 93 pehotnega polka. Šlo naj bi za tipski spomenik, ki so ga med obema vojnama postavljali prostovoljcem iz Trenta približno na mestu, kjer so zaključili svojo pot pri »osvobajanju«.

Slika

Od spomenika želiva nadaljevati po poti, ki sva jo prehodila pred leti. A delava račun brez krčmarja. Žled pred časom je prej lepo prehoden in urejen gozd spremenil v pravo zmešnjavo podrtega drevja, zvitega grmovja, ovijalk, bodičaste podrasti in suhih vej, ki samo čakajo, da se vanje zapleteš ali nabodeš. Ruševine senika nad potjo so bile povsem prekrite z drevjem. Nobene možnosti ni, da bi se povzpela po znani smeri. Zato nadaljujeva po vlaki do sedla med Mrzlim in Selskim vrhom. Tudi s te strani ni dostop nič boljši. Pot proti vrhu je pravi boj za preživetje, tako da za raziskavo terena ni ostalo volje. Imava pa vzrok, da se na lokacijo vrneva v začetku prihodnjega leta, ko bo odpadlo vse listje in bo podrasti najmanj.

Slika

Vrh je tak, kot pred leti – le kupi odlomljenega drevja in vej vse naokoli. KV PPS postaviva na samem vrhu, UKV pa tik pod njim – v ostankih okopov. Računala sva, da bo kaj več življenja na UKV, saj je bilo napovedano srečanje OT v Idrskem, a uspeva narediti samo Bojana na Kuku. Tudi KV ni bil nič posebnega. Podobno stanje sva ugotavljala že pred leti – pač lokaciji primerno.

Na spustu je prva naloga poiskati čim bolj varno pot sestopa. Pod listjem se skriva kup suhih vej in lepljiva zemlja, tako da dobro drsi. Uspe nama najti kolikor toliko dober prehod, ki vodi preko ostankov strelskih jarkov proti vlaki in nato po znani cesti do izhodišča. Me prav zanima, če bo gozd kdaj urejen tako, kot je bil pred žledom. Takrat je bila le neposredna okolica vrha nekoliko bolj zanemarjena, ostalo je bilo kot sprehod po parku. Sedaj pa …

Slika

Kasneje se na hitro udeleživa srečanja Pri Jazbecu v Idrskem in nadaljujeva povratek proti domu preko Kobale.

Slike so dostopne v galeriji.
Jure S57XX

Odgovori