S5/RG-013 Kopa

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-013 Kopa

Odgovor Napisal/-a s51zj »

V nedeljo 25.3.2012 se z Iztokom S53IZ dobiva v Ljubljani in nato v enem avtu nadaljujeva proti Kočevju. Najin cilj je aktivacija vrha z imenom Kopa in SOTA oznako S5/RG-013 na 1077 m nadmorske višine.

Slika
Rdeče: avto, modro: peš

V Kočevju zavijeva levo za Cvišlerje, Onek in Laze pri Oneku, za njim nato na drugo cesto po Lazah levo za smer Rajhenau. Nato le slediva tablam za Podstene. V prvem križišču greva desno namesto naravnost za Rajhenau in nato v naslednjem levo. Vseskozi se vzpenjamo, cesta je gozdna makadamska, normalno prevozna tudi v tistem delu, pred križiščem z naslednjo cesto, kjer je na katri vrisana le kot pot. Prečkava še to križišče in zapeljeva do naslednjega križišča štirih cest pod Podstenami. V križišču avto umakneva s ceste, od tu dalje greva peš.

Slika Slika
Table nas zanesljivo pripeljejo do izhodišča

Par korakov je potrebnih po cesti v smeri Podstene, nato pa se že odcepi desno kolovoz, po katerem se pričneva vzpenjati. Na prelazu zavijeva desno in nato po SV strani pobočja proti vrhu. Nekaj časa slediva ulakam, nato pa po grebenu ob žični ograji, s katero je JZ del gozda zaščiten.

Slika Slika
Proti vrhu

Slika
Greben proti vrhu

Na vrhu najdeva kamen, ki ga opisujejo tudi najini predhodniki, ki ni običajna trigonometrična oznaka, vendar ni dvoma, da je to vrh. Gozd je na tem delu redek, drevje visoko, tako da ni ovir za postavitev anten.

Slika

Čeprav sva imela s seboj tudi polagalko za žično vertikalko, sva se tokrat namenila aktivirati Buddistick vertikalko, ki jo je nabavil Iztok in sva jo priredila za pritrditev na foto monopod stojalo. Prvo testiranje z vzpostavitvijo zvez in preizkusom nastavitev tuljave ter radiala po priporočilih Miloša S57D sva sicer uspešno opravila že pred časom na Iztokovem domačem vrtu.

Slika Slika
pps

Buddistick sva pripravila za delo na 7 MHz/cw in jo na postajo priklopila preko LGD tunerja. Pri poskusu uglaševanja ugotovim, da mi Palmova CW ročica ne deluje. Z nje staknem kabel in najdem napako v kablu (žica za pike). Ker ob premikanju kabel občasno oživi, potrebujem več kot 15 minut, da sem kabel z izolirnim trakom nekako utrdil na ohišje ročice v položaj, da je delovala.

Po prvem CQ me je slišal DJ1FU Frid, me spotiral, in vsul se je običajni pile up. Če ne štejem 599, so bili raporti »običajni« kot na žični vertikalki – od 449 do 589. Zaradi okvare ročice se na druge frekvence nisem prestavljal. Doma sem ugotovil, da je bila žička za pike prekinjena v kablu cca 2 cm od konektorja na strani ročice.

Iztok je ta čas delal na 2m in 70 cm, nato se je prestavil na Buddistick vertikalko vendar se mu na SSB delu 40 m banda na CQ ni javil nihče, pa tudi sicer so ga takoj povozili, saj je potekal CQ WW WPX contest.

Ker je preko grebena ves čas kar dobro pihalo, naju je po dveh urah pričelo pošteno zebsti, sploh potem, ko se je tudi sonce skrilo za oblake, zato sva preizkušanje antene na višjih frekvencah sporazumno prestavila na druge aktivacije, pospravila in se po isti poti vrnila do avta.

Skupaj sva v aktivaciji naredila 56 zvez na 7 Mhz/cw in 145 MHz/fm. Na 70 cm sva klicala brez odziva.

Hvala vsem za zveze in spote.


73,

Sergej S51ZJ in Iztok S53IZ

Odgovori