S5/GS-002 Donačka gora

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 276
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/GS-002 Donačka gora

Odgovor Napisal/-a s58r »

Zadnji dan v letu in za mene osebno je aktivacija Donačke gore že »tradicionalna« rutina tega dne … hi. Ker sem samo pot oz. dostop, že opisal ( sicer v poletni aktivaciji izvedeni v prvem letu S5 SOTA aktivnosti ) bi rad poudaril osnovni namen letošnje aktivacije, to je testiranju komaj 1,6 m vertikalne antene oz. iskanje odgovora na vprašanje ali je »smiselno« nositi s seboj »veliko« anteno – za KV ( 10-12 metrsko palico, z INV V ali EF žično anteno ). Vsekakor boljša antena »zagotavlja » več zvez, to pa pomeni večje zadovoljstvo tako za aktivatorja, kot tudi lovce. Poleti, ko je lepo vreme, to ni nikakršen problem. Pozimi je zadeva že malo bolj težavna, še posebej če je relativno malo prostora in se aktivacija izvaja v času, ko je okoli tebe polno obiskovalce…… in moraš anteno »potegniti« preko okrašene novoletne jelke, na kateri se po vrhu vsega nahajajo še sladkarije !!! In ravno to se nahaja oz. dogaja vsako leto, zadnje dni decembra na Donački gori.

Že nekaj časa imam doma omenjeno anteno, ki pa sem jo uporabljal samo za sprejem ( 1,6 m dolga vertikalka za mobilno delo, z odcepi za KV obsege in 2 m ). Ker z to anteno še nisem oddajal, testiranja pa tudi nisem imel časa izvesti, me je pošteno glodal dvom, ali bo aktivacija sploh uspela. Tolažil sem se z mislijo, da bom aktivacijo izvedel tudi na ostalih bandih, ne samo na 40 m in če bo potrebno tudi na 2m. Dvom je bil tako močan, da sem s seboj vzel še palico in EF za 40 m ( mojo do sedaj običajno opremo ) – za vsak slučaj….No, pozabil pa sem mikrofon , kar sem ugotovil šele na poti proti vrhu.

Avto sem parkiral pred Rudijevim domom in se napotil po znani poti proti vrhu. Čeprav ni bilo veliko snega, pa je bila sama pot dobesedno ena sama drsalnica in z veliko težavo sem se skupaj z ostalimi pohodniki pomikal proti vrhu. Že tedaj sem vedel, da bo pot navzdol še težavnejša…. Tako je sicer dobre pol ure trajajoča pot, sedaj trajala eno uro. Vsi napori pa so bili pozabljeni ob razgledu, ki ga je omogočalo lepo vreme.
Slika
Pogled proti zahodu.... Plešivec ( GS-003 ) in za njim Boč ( GS-001 )...
Slika
Antena in izvedba aktivacija ob novoletni jelki.... nevsakdanja aktivacija ;)

Hitro postavim tronožno stojalo, nataknem na njo anteno ( na predhodno pripravljenem plastičnem vmesniku ) in jo postavim v bližino novoletne jelke. Ne daleč stran pa na kamnitem podstavku uredim svoj »PPS«. Začnem z delom na 40 m in proti pričakovanju, brez problemov naredim okoli 30 zvez. Vsekakor bi z delom nadaljeval, vendar me je začelo pošteno zebsti, zato sem hitro preklopil še na 20 m, vendar brez uspeha. Ker se je ista zgodba ponovila še na 15 m, sem se vrnil na 7 MHz in nadaljeval z delom. Tipkanje je postajalo čedalje težje in ko zaradi mraza že nisem mogel več pisati v log, sem odnehal. Tako se je končalo pri 43 QSO-jih, od tega 15 DXCC. Več kot sem pričakova.

Slika
PPS na kamnitem podstavku.... samo ko le ne bi bilo tako mrzlo....
Slika
še posnetek za spomin... sneženega moža je pobralo predhodne dni... ko ni bilo tako mrzlo, kot danes..

Ko sem pospravljal me je pošteno zeblo in bilo je potrebno narediti nekaj krogov rekreacije okoli kamnitega križa, da sem lahko končal z pospravljanjem.

Pot navzdol oz. vrnitev, pa je bila zgodba zase. Veliko jih je popadalo ( na srečo brez poškodb ), se spuščalo kar po zadnji plati, večina pa je ubrala pot kar med drevesi skozi gozd, saj po poti enostavno ni šlo…. Sam se naredil nekaj akrobatskih elementov, ki spadaja bolj v kategorijo umetnostnega drsanja…. Vendar nisem pristal na zadnjici.

Ko sem se peljal domov, pa so bile, večji del poti, moje misli pri anteni…. Tako da naslednjič…. Bomo še videli.

73 de S58R - Rado

Odgovori