S5/RG-005 Cerk

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-005 Cerk

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Cerk z referenčno oznako S5/RG-005 je z 1192 m nadmorske višine najvišji od vrhov Borovške gore, ki je razpotegnjena ob Slovensko - Hrvaški meji nad Borovcem pri Kočevski Reki.

Slika
Rdeča pot - avto, modra-peš, S =spomenik P=parkiran avto

Slika
Na Garminovi karti se asfaltna pot nadaljuje proti Hrvaški.

Kot običajno v te kraje me je pot iz Ljubljane vodila skozi Ribnico, v Dolenji vasi zavijem desno in nato skozi Grčarice in Gotenico do Kočevske Reke. Tam zavijem desno za smer Borovec pri Kočevski Reki. V Borovcu v križišču zavijem desno za smer Ravne. Že v tem križišču nas cestna oznaka opozarja, da je cesta odprta le do odcepa, ki vodi v Drago v Loški dolini. Nadaljujem do zaselka Ravne in malo naprej je levo ob cesti kamen, ki označuje planinsko pešpot na Cerk, tako kot je opisana na Hribi.net. http://www.hribi.net/izlet/ravne_cerk_/26/1479/2497
Ker sem si sam za izhodišče izbral gozdno cesto precej višje, sem nadaljeval z avtom po lepi asfaltni cesti. Pri odcepu desno za Drago nas prometni znak ponovno opozori, da je naša cesta naprej zaprta. Ker mi pripelje avto nasproti tudi sam nadaljujem. Cesta je na geopedijini karti sicer označena kot makadamska je pa široka asfaltirana. Malo pred prevalom Strma Reber -993 m (znak ob cesti) je na desni parkirišče ali počivališče od koder je pogled na Veliki Snežnik S5/BR-001.

Slika Slika
Cesta, ki je zaprta in pogled na Snežnik - nekoliko približan

Ko se po prevalu cesta spusti navzdol moramo v začetku dolgega desnega ovinka zaviti levo na gozdno cesto.
Slika Slika
Odcep na gozdno cesto in obeležje partizanske bolnišnice Stanetov dom

Kam ali do kje pelje asfaltna cesta, nisem preverjal. Na specialki Geopedije še ni vrisane, na Garminovi karti pa je narisanih še par ovinkov naprej, potem pa se konča. Po makadamski gozdni cesti, čisto spodobni, nadaljujemo naravnost. Pri obeležju, da je tu delovala partizanska bolnišnica lahko parkiramo, tu se na cesto vklopi markirana Kočevska planinska pešpot. Sam sem zapeljal levo še par sto metrov po cesti naprej in parkiral ob naslednjem cestnem razcepu.

Slika
Izhodišče - planinska pot poteka po cesti strogo levo, pot, ki pride iz gozda zgoraj, je ulaka

Slika
Peš pot navzgor rumeno, navzdol belo

Od tu nas vodijo markacije na Cerk po levi cesti navzgor (desna gre navzdol), nekaj sto metrov naprej, ko se cesta zravna pa že moramo paziti, da zavijemo desno na gozdno pot.
Slika

Na drevesu je oznaka za Cerk (40 minut) vendar je namenjena tistim, ki pridejo iz nasprotne smeri, to je po peš poti iz Raven. Sam sem oznako gladko zgrešil, ker sem bil pozoren le na planinske oznake na drevesih ob cesti na desni, te pa so seveda označevale pot navzdol proti Ravnam. Ceste na srečo hitro zmanjka oz. se zaključi z obračališčem in tako sem po karti hitro uvidel, da sem šel predaleč. Ko sem nato pravilno zavil na gozno pot, do vrha ni nobenih težav, ker je pot dobro markirana, tako po drevju, kot po skalah. Gozdna pešpot, ki zavije iz ceste se hitro priklopi na traktorski ulako in po njej pridemo do manjše jasice pod vrhom nato pa še par minut po stezi skozi gozd do vrha. Nazaj grede (bela sled) sem nadaljeval kar po traktorski vlaki, ki pripelje prav v križišče z avtom.

Slika

Vrh je označen z betonskim stebrom, ni poraščen (vrh), posebnega razgleda pa razen v dolino na Borovec tudi ni. Vrh je poln neutrjenega razmetanega skalovja in podrastja, tako da previdnost pri hoji ni odveč. Je pa nekaj kot miza velikih skal, na eni sem uredil pps. Prostora je dovolj za vse antene tudi žične dipole.

Slika
pps in stolp z HB9 za 70 cm

Slika


Aktivacijo sem pričel z žično vertikalko na 7 MHz/cw, nato pa nadaljeval na 145/fm, kjer so bile narejene tudi 3 S2S zveze (OE/S52Q/p in OE/S55IHX/p sta bila na OE/KT-097, OE/S56CW pa na OE/KT-070). Z Markom je uspela tudi zveza na 433/fm, kasneje pa na tem bandu edino še z Marijanom S56IAA. Vmes sem za preizkus razpel eno verzijo windom antene http://www.hamuniverse.com/k4iwlnewwindom.htmlin napravil 3 cw zveze na 10 MHz in eno na 14 MHz. Na višjih bandih pa ni bilo uspeha.
Vreme je bilo prav prijetno, tako da sem v miru užival in se z vrha počasi odpravil okoli 14.30 ure po lokalnem času. Skupaj sem pridelal 43 zvez.
Hvala vsem za zveze, Danilu S56SFZ in Vitasu LY5G pa tudi za spota. Se slišimo z naslednjega vrha.

73, Sergej S51ZJ

Odgovori