S5/PK-005 Žigartov vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 276
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/PK-005 Žigartov vrh

Odgovor Napisal/-a s58r »

Žigartov vrh se nahaja na vzhodni strani Pohorja, v bližini znanega športno rekreacijskega centra na Arehu oz. Ruške koče pri Arehu. Do koče sem se pripeljal iz smeri Celje-Maribor po avtocesti, ki sem jo zapustil na izvozu za Rače-Fram ( Garmin »priporoča« izvoz na Hoče, vendar sem ga namenoma »ignoriral«, ko sem si predhodno ogledal pot na karti ). Takoj po izvozu , v naslednjem križišču zavijemo levo, nato po nadvozu čez avtocesto in naprej do Frama. Ko le tega zapustimo, se začne cesta vzpenjati in na vijugavi cesti moramo biti pazljivi, saj je to priljubljena kolesarska tura in skoraj ni vikenda, da ne poteka kakšna športna prireditev. Splača se vzeti si čas in si ogledati okolico ( ob upoštevanju dogajanja na cesti .. hi ), med tem ko se vozimo mimo številnih, lepo urejenih turističnih kmetij. Med vožnjo, svojega cilja ne boste videli, se pa odpira lep pogled na jug in vzhod, kjer izstopata Boč in Donačka gora.

Slika

Ko se pripeljem do izhodiščne točke, Ruške koče pri Arehu, je nepopisna gneča in sicer ogromne parkirne površine so polno zasedena, tako da sem se moral premakniti kak kilometer stran, kjer sem parkiral avto. Natovorjen z potrebno opremo za aktivacijo, nadaljujem pot po makadamski cesti v smeri Rogle in po nekaj minutah pridemo do odcepa, ki zavije levo skozi gozd, na koncu katerega se nahaja jasa. Tu zagledamo zgornjo postajo gondole. Pot nadaljujemo levo ob gozdu do konca vlečnice. Pot nas nato vodi skozi gozd, kjer pri prvem odcepu zavijemo levo, pri drugem desno in zaradi gosto poraščenega gozda, stolp opazimo šele ko smo pred njim.

Slika
Točka 1. kjer zavijemo levo iz glavne ceste in krenemo skozi gozd do zgornje postaje gondole ... točka 2. naprej levo ob vlečnici..
Slika
.. do konca vlečnice in skozi gozd ... prvič zavijemo levo... drugič desno...
Slika
... in stolp je pred nami... skrinjica je malo stran ,levo v gozdu .... .. obisk in klepet z Marjanom, S56JAZ ...

Na »vrhu« ( 1346 m ) je bil postavljen opazovalni stolp, za potrebe zemljarstva pred 40 leti. Dostop na vrh ni možen, pa tudi varen ni, glede na stanje v katerem se nahaja. Okoli stolpa je majhna jasa in imel sem kar nekaj telovadbe, da sem našel koliko toliko prostora za postavitev svojo 20 m dolgo EF anteno za 7 MHz, na odprtem prostoru. Stolp sem postavil ob sušici, ki je bila postavljena, kot opozorilo oz. varovanje pred dober meter globoko luknjo. Pri postavitvi samega stolpa, pa se je začela »veselica«. Prve dve sekcije polagalke sem še normalno izvlekel, vse ostale pa so kar izpadle iz predhodnih. Nekako sem uspel usposobiti zadevo, vsaj nekaj sekcij, tako da sem imel najvišji vrh antene, nekje na ( nizki ) višini, dobrih 4 m. Ko pa sem privezal še zastavico, sem samo upal da ne bo zapihljal vetrič in se bo zadeva sesedla. To se je na žalost tudi dvakrat zgodilo….. Ob slabih raportih in spoznanju, da so to zadnji izdihljaji teleskopske palice, sem se po uri dela, v kateri sem naredil nekaj manj kot 50 zvez, odločil, da počasi zaključim. Ravno tedaj pa sem dobil tudi »obisk«. Prišel je Marijan, S57JAZ in stekel je pogovor… seveda na SOTA temo oz. o naših »zgodah in prigodah…. ». Tako kot vedno ob takšnih priložnostih, čas hitro teče in med tem ko je Miran ostal, da izvede aktivacijo, sem se jaz odpravil do izhodičča oz. parkirišča. Domov sem se vračal preko Hoč in ob primerjavi obeh poti, sem imel občutek, da je ta »hitrejša« od tiste po kateri sem prišel ( Upam da ne zaradi tega, ker sem prej vzpenjal, sedaj pa spuščal … ;) ), tako da bom naslednjič zapustil avtocesto pri izvozu za Hoče.

73 de S58R - Rado.

Odgovori