S5/TK-006 Praprot

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 273
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/TK-006 Praprot

Odgovor Napisal/-a s57x »

Praprot je gotovo eden tistih hribov, ki so najlepši jeseni. Kaj vse se nahaja v tem koncu, nas pouči tabla v križišču na koncu Predmeje, kjer zavijemo desno.Je sosed Velikega Črmenjaka, zato poti ne bom posebej opisoval. Vsekakor je GPS dobrodošel, zato bom kar napisal: verjetno je najboljše izhodišče kat točka N45 57 08,7 in E13 49 10,9
Tokrat je rampa odprta. Kadar nameravamo na Veliki Modrasovec, v tem križišču zavijemo levo.

Slika

Rdeča sled je vzpon.

Slika

Nič kaj prijetna hoja, del poti sem šel po precej zaraščeni, vendar brez problemov prehodni poti, zadnji del pa sem jo mahnil kar direktno na vrh. Na tem delu poti pa je praprot! Pa tudi koprive. Prilezem direktno h kamenju, kjer postavim PPS.

Slika

Sam vrh je nekoliko južneje, nikakor pa ne tam, kjer je narisan na AdriaTOPO.

Slika

Veter prinaša precej močne base iz smeri Čavna. Pa bi pričakoval drugačne glasove :D ; žal pa se tudi megla vedno bolj gosti, vsake toliko kar neprijetno pomoči, zato sem tudi aktivacijo hitreje kot sem načrtoval, zaključil. Vlaga tehniki ne koristi, pa tudi sestop v mokrem ni prijeten! Že tako mi je spodrsnilo, kako mi je pri mojem plesu uspelo istrgati žico iz vtiča, mi še sedaj ni jasno.

Slika

Vračam se po rumeni sledi. Sprva po neizrazitem grebenu, tudi tu je trasa videti izsekana (kot v posmeh, se je skozi meglo prikazalo sonce!),

Slika

kasneje pa kar po bivši eksploatacijski poti. Le zakaj bi potem, ko sem pridrčal do nje, šel po poseki in gostjem podrastju, direktno k avtu?

Slika

Pot je sedaj prav prijeten sprehod. Oko vržem na še meni neznan Mrzovec; bo počakal na lepe jesenske dni?
Levi hrib je TK-005.
Slika

Nekaj posebnega mora biti, saj LD Trnovski gozd v svoji predstavitvi pravi naslednje:
V časopisu Soča so 4 julija 1872 o Mrzovcu zapisali:” Trnovski gozd in njegovo hribovje, ki se pred njim in za njim mogočno razteza, to so naši hribi in ponosno lahko rečemo, da če si bil kedaj na Goriškem, pa nisi bil na največjem vrhu naših hribov na Mrzovcu, si več grešil in več opustil nego on , ki je šel v Rim, pa ni papeža videl “.

Slika

Domov se vrnem po modri sledi, ponovno sem si moral ogledati, kje sem prvikrat vandral. Verjemite, daleč pod vrh pridemo najenostavneje kar po poti, katere izhodiščno točko sem napisal na začetku, odsvetujem pa dostop z juga ali vzhoda skozi varovalni gozd. Je pa tudi to po svoje zanimivo.

73 es cu, Jurij, s57x

p.s O klofanju pa nič? Dobro je šlo, pa to je itak drugotnega pomena, mar ne?

Odgovori