S5/RG-034 - Srebotnik

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-034 - Srebotnik

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Za nedeljsko aktivacijo 22.5.2011 sem izbral 786 m visoki Srebotnik s SOTA referenčno oznako S5/RG-032. Ker ga je Bojan S56LXN kot dosedaj edini aktivator osvajal s strani Rakitne, sem se odločil za pristop iz Borovnice.

Slika

Proti Borovnici sem se pripeljal iz Vrhnike in izraziti hrib z izrazitim vrhom, ki ga vidimo nad Borovnico pri vožnji iz te smeri, ni Srebotnik. Ta je za njim. V Borovnici v križišču zavijemo levo za Podpeč, nadaljujemo po mostu čez Borovniščico in takoj za mostom zavijemo desno na lokalno cesto, nadaljujemo pod železniško progo in naravnost nekaj 10 metrih po ravnini do vznožja hriba, kjer izberemo tisti levi odcep, ki edini vodi navzgor v hrib. Asfalt se konča po nekaj 100 metrih, tam kot je označeno na karti, nadaljuje se makadamska gozdna cesta. Po štirih kilometrih pridem do načrtovane izhodiščne točke, kjer se na cca 580 m nadmorske višine levo v hrib odcepi gozdna pot.

Slika
Hoja, kot jo je zabeležil Garmin

Ob cesti je mogoče parkirati dve ali tri vozila. Pot na Srebotnik je (bila) označena s smerokazom, na katerem je komaj mogoče razbrati nekdanji napis Srebotnik. Navsej poti nisem videl nobene planinske oznake.

Slika Slika

Slika Slika
"Kažipot" za Srebotnik in prvi razcep - zavijemo levo

Kmalu pridemo do prvega Y razcepa poti in držati se je treba leve, čeprav je na leski v razpotju popolnoma zbledela tablica, ki pravi naj gremo desno. Sem šel, pa sem se po nekaj 100 m vrnil, ker je pot vztrajno zavijala desno in se oddaljevala od cilja. Lahko da se kje iz te poti odcepi pot levo proti vrhu, ampak je nisem iskal. Sem se torej vrnil in držal leve poti, to je kolovoza, ki je vrisan tudi v karti. Ko se ta kolovoz obrne proti SZ pridemo na jaso, ki pa ni več tako obsežna, kot je narisana na karti. Spet nadaljujemo naravnost po že s travo poraščenem kolovozu na koncu katerega je videti lovsko prežo. Tam smo že tik pod vrhom zato zavijemo desno navzgor, ter po nekaj 10 metrih pridem na manjšo jasico na rob grebena, kjer je nekaj kamnov zloženih v možica. Vendar mi Garmin kaže, da vrh ni tu, zato nadaljujem cca 30 m po robu grebena proti SZ, kjer, preden se začne teren spuščati najdem na dveh drevesih oznake gozdarjev (dve vodoravni rdeči črti) in prvič videni trikotni oznaki (rdeč trikotnik z belim poljem, ki sta bili že zelo stari). Mislil sem, da gre za planinsko oznako, ki jo je rast drevesa deformirala, doma pa sem na spletu našel pojasnilo, da gre za lovsko oznako, ki nakazuje področje in smer skupinskega lova. Skratka, tu mi Garmin zapiska, da sem na vnešenih koordinatah za to SOTA točko. Tudi po karti je vrh označen bolj na SZ koncu grebena kot stoji "možic". Krošnje dreves so visoko, listnati gozd ravno prav redek da je dovolj sonca in tudi dovolj sence in tako se odločim da pps postavim na tej lokaciji. Na karti GPS sem z rdečo točko označil jasico na kateri je kamniti možic. Je pa praktično celotna dolžina grebena (ki je zelo izrazit) znotraj 100 m dopustnega horizontalnega odmika. Do vrha sem hodil tričetrt ure. Poleg vertikalke za 40 m in nižje bande bi bilo mogoče postaviti tudi dipole za ta področja.
Slika SlikaSlika
Preža, pri njej zavijemo desno in po stezici proti vrhu

Slika Slika
Vrh in možic, ki ni na vrhu

Slika Slika
Lovska oznaka in pps

Z delom sem pričel na 7 MHz/cw, kjer sem takoj naletel na Radota S58R/P na S5/BI-017 in Jureta S57XX/P na na S5/KA-019 in se po teh dveh vzpostavljenih S2S zvezah prestavil na 10MHz, da ne bi poleg contesta še sam delal gužve na bandu (v resnici sem obupal, ker nisem uspel najti prazne frekvence, če sem jo pa me je že prvem CQ povozil kakšen QRO tekmovalec, ki mojih 5W ni slišal). No, na 10 MHz/cw sem se najprej javil Juriju S57X/p na S5/TK-022, nato pa 20 minut neuspešno CQ-jal po frekvenci. Potem sem v naslednjih 20 minutah napravil 13 zvez in ker se je spet ustavilo (ni bilo nobenega spota) sem preklopil še na 145/FM. Za rep sem ulovil Marka S56CW/P na Stožiču (S5/KA-005), po dolgem času poklepetal OC-ji , ki se mi vedno oglasijo na CQ SOTA in se javil tudi vedno rado slišani prijateljici Sabini S57BNX/p, ki je aktivirala Osolnik S5/CP-022. Preklopil sem še na 433/fm, kjer sem slišal Miloša S57D/p v relaciji z S57ILF vendar Francija nisem sprejemal. Tudi mene očitno ni nihče slišal saj se ni nihče odzval, tudi kasneje na CQ ne. So se pa pogoji očitno na hitro drastično spremenili, saj sem po preklopu nazaj na 145 MHz tudi Sabino komaj še slišal. Priklopil sem ponovno anteno za 7MHz, pa je bilo toliko nevihtnega prasketanja, da sem takoj zaključil z delom. Navzdol sem se vrnil po isti poti.

Naredil sem 27 QSO, od tega 2 na 7 MHz/cw, 14 na 10 MHz/cw, in 11 na 145/fm. 5 zvez je bilo S2S.

Hvala vsem za zveze Boštjanu S57GB pa tudi za spot. Se še slišimo.

73, Sergej S51ZJ
Zadnjič spremenil s51zj, dne 26 Maj 2011, 21:34, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/RG-034 Srebornik

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Živjo!

Imaš prav okrog vrha. Tisti, ki je bolj JV je malce višji, odmaknjen je kakih 75m. Zadeva se vidi šele na 1:5000 kartah. Npr: tukaj, a morate izklopiti vse nepotrebne sloje. Bomo popravili koordinate ob naslednji izdaji ARM-a.
Jure S57XX

s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

Re: S5/RG-034 - Srebotnik

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Jure,
hvala za info in link, nisem niti vedel, da je dostopna tudi ta karta. Meni se je po občutku sicer zdel višji tisti del vrha na katerem sem bil, ampak nisem preverjal, niti z garminom ne. Čeprav višinomera nimam skalibriranega, sem pa sedaj pregledal sledi in je res na Sota točki izmeril 786 m pri možicu pa 787 m (št. sledi oz. točke 249 in 261). Med aktivacijo sem imel GPS ugasnjen, ob odhodu pa je pokazal druge višine, vendar je ponovno višje izmeril možica.

73, Sergej

Sem hotel pripeti datoteko .gdb na ne vem kako.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/RG-034 - Srebotnik

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Na višine izmerjene s temi našimi napravami se nebi ravno zanašal. So bolj za "občutek" ;) ... Tam spodaj pod oknom za pisanje sporočil imaš zavihek "Naloži priponko". Če ti forum noče vzeti datoteke s končnico "gdb", zazipaj vse skupaj, pa bo.
Jure S57XX

s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

Re: S5/RG-034 - Srebotnik

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Joj, sem neroda, celo stran sem pregledal, ker se mi ni zdelo mogoče da priponke ne bi bilo mogoče pripeti, pa nisem videl zavihka. Pa saj sem na začetku celo slikice pripenjal na ta način.
73, Sergej
Priponke
Srebotnik_1.7z
gdb datoteka za Garmin
(3.79 KiB) Prenešeno 298 krat

Odgovori