S5/TK-022 Sivka

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 273
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/TK-022 Sivka

Odgovor Napisal/-a s57x »

O Sivki, tudi točki Slovenske planinske poti, in dostopih nanjo ne bi zgubljal besed, saj je bilo o njej veliko napisanega. V zadnjem času so tod prav lepo očistili gozd, nekaj mogočnih smrek nam je v neposredni bližini vrha dalo nekaj novih mest za postavitev solidne PPS.
PPS postavim na že preizkušenem mestu. Prostora za vse vrste SOTA anten je v izobilju.
Zadnja aktivacija, ko sem na Jelenku uporabljal vertikalko, me je pustila s precej mešanimi občutki, kar se tiče tovrstnih anten. Nič pretresljivega, taka pač je fizika. Če bi bilo vse enostavno, ne bi bilo zanimivo. Žal nimam drugega inštrumenta, kot SWR metra. Če je bil ta dovolj dober vsa ta desetletja, bo moral biti tudi tokrat. Je pa seveda razlika, kam pošiljaš tistih par vatov. Doma sem »speglal« anteno, da je bilo veselje gledat v inštrument. Seveda je bilo nekoliko drugače na hribu. Po Juretovem nasvetu sem pripravil tudi podaljške, da sem lahko poskusil še z ¼ valovnimi radiali, v zbirki sem imel tudi krajše podaljške za sevalec. Antena se je prav zanimivo obnašala. Na 40m je bila zmagovalna kombinacija 1 kos ¼ radiala in 1 skrajšan, sevalec pa sem podaljšal za cca 20cm. Na 30m pa 1x skrajšan za 40m in skrajšan za 30m. :!: :) Če bi se preselil na drug parobek, bi bila seveda kombinacija drugačna.
Kogar zanimajo problemi glede radialov, naj malo pobrska po literaturi, ali pa kar pogugla, tema je res zelo zanimiva. O vertikalki s poglašenimi radiali je pred časom pisal tudi Jure, s57xx in dodal nekaj zgovornih slik, o sami anteni pa zgovorno pričajo rezultati.
O igranju z anteno pišem predvsem zato, da bi koga, ki razmišlja o izgradnji, ohrabril.
Skratka, z malo igranja je lahko antena uporabna tudi brez ATU! Ker pa navadno nimamo na vrhu hriba ne časa ne volje po eksperimentiranju, moramo pač uporabiti ATU. Sam trenutno uporabljam ZM-2. Težko bi o njem napisal kaj več, ker imam premalo izkušenj. SWR z LED diodo je prav simpatičen in zelo občutljiv – klasičen SWR kaže 1:1, ko ledica še vedno brli! Osebno mi je sicer lažje uglaševanje s »klasiko«, saj vidiš, kaj se s kazalcem dogaja, ;)
Tokrat se mi (končno) pridruži tudi Janez, S57AJ s sinom Rokom.

Slika

Z Rokom jo kmalu mahneva naokoli, ata Janez se bo že znašel; midva greva raje na lov za kukavicami.

Slika

Aktivacijo na praznični dan smo uspešno zaključili; ni dvoma, Janez se je končno zastrupil tudi s SOTA delom. Upam, da Roku ni bilo preveč dolgčas v hamovski družbi :D

Slika

73 Jurij s57x

S59RA
Prispevkov: 5
Pridružen: 19 Sep 2009, 16:28

Re: S5/TK-022 Sivka

Odgovor Napisal/-a S59RA »

Jurij pozdravljen,
tudi sam se ukvarjam z uglaševanjem te vertikalke. Tako je, kot si napisal. Doma uglasiš in nekako najdeš resonanco, a je na drugem hribu spet vse drugače. Na sumu sem že imel, da mi SWR meter ne dela pravilno, ampak je z njim vse v redu. Zaenkrat nimam ATU in če bi se dalo ga za SOTO ne bi uporabljal. Pa bo menda treba. ;)
73 de Aleš, S59RA

Odgovori