S5/TK-020 Bevkov vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 273
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/TK-020 Bevkov vrh

Odgovor Napisal/-a s57x »

A vidva sta jo pa kar peš? Saj bi lahko prišla do Slabeta tudi z avtom! Pa smo se hitro zmenili, da smo »mi« ta zaresni planinci, ki planinske užitke zabelimo še z malo tehnike itd, malo SOTA EPP nikoli ne škodi. Seveda možakar glede »osvajanja« Bevkovega vrha z avtom ni mislil resno, vsaj ne v zimskem času; marsikaj zanimivega sva zvedela v našem pogovoru pri tistem zelenem kamnu.
Verjetno je dostop do vrha z »naše« strani najdaljši. Cesta je, kot povsod tod naokoli, umno speljana, na parih krajih dokaj ozka in ves čas zahteva zbrano vožnjo.

Slika

Parkirava poleg cerkve v Otaležu. Burja je kar živa, vsaj nam, ki živimo po grapah, se zdi tako.
Že na začetku poti naju pozdravi nič kaj sodobna ikonografija. Tu še nismo pozabili, čemu govorimo slovensko!

Slika

Drživa se markacij; te naju kmalu pripeljejo na asfalt, ki drži do kmetije Na Hmenici in deloma še naprej proti Slabetu. Od tod se daleč vidi; iznad krniške planote kukajo najvišji vrhovi Trnovskega gozda, daleč na zahodu se slutijo Dolomiti, za Krnom se kažejo značilne kaninske škrbine, za njimi vršaci Karnijskih Alp.

Slika

Še nekaj poti naju čaka do vrha. K sreči se pot umakne sunkom burje, tako da je pot kar prijetna. Pod razglednim vrhom so imele divje svinje bal! Prav neverjetno je, koliko škode naredijo. Po sledeh sodeč, jih niti ni bilo veliko. Si je pa nekdo pred nama pobliže in natančno ogledoval njihovo raboto.

Slika

Slika



Ko se dvigneva na vršni greben, burja poskrbi, da imava dovolj svežega zraka. Kapuca še kako prv pride.

Slika

Še smreke so se stisnile, da jim je topleje, hi

Slika

Od tu se odpre lep pogled, oko seveda najprej poišče Triglav in pa bližnji Porezen.

Slika

Krn ne moremo zgrešiti:

Slika

Do vrha je le kratek sprehod.
Za kakšne večje antenske sisteme tod ni prostora, za naše skromne SOTA potrebe pa je prostora zadosti, če imamo med opremo še kakšen stol/p, smo pa sploh na konju. Žal sta mraz in burja kmalu naredila svoje. Na 30m sem naredil le nekaj zvez, nato sem se opravičil in zaprl postajo. Po dobre pol ure me je treslo, kot malega cucka. Le v roke me ni zeblo, tanke rokavice iz flisa so se že večkrat izkazale kot dobra naložba. Ja, pa kemični svinčniki tudi odpovedo v takih pogojih! Še dobro, da je bilo tako. Zdaj imam (končno) med obvezno opremo tehnični svinčnik, blok s trdimi platnicami, pri Conradu pa sem naročil kljub flisu še ogrevalnik rok – kot se zadeva uradno imenuje. Saj veste, koga kopiram?

Slika

Pot navzdol je lažja, debeli nahrbtniki in fizika opravijo svoje. Med potjo malo ogledujeva za življenjem. Nič kaj ne kaže, da bo pomlad letos prehitela. Videla sva dva mala zelena teloha, precej vesela pa sva bila kar nekaj rastlinic bodike ali božjega drevca. Včasih dokaj pogosto rastlino v trnovskih gozdovih, so, čeprav je zavarovana, razni psevdo cvetličarji skoraj iztrebili. Kmalu sva odkrila tudi, kje je vir semenja.

Slika

73 es cu, Jurij s57x

Odgovori