S5/TK-013 Javornik

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/TK-013 Javornik

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Glede na kar lepo vremensko napoved sva si z drago obetala lep nedeljski sončni sprehod in razgled z vrha Javornika S5/TK-013. Iz Ljubljane se odpeljeva okoli 9.30 ure, da se bodo imela meglice čas dvigniti in razkaditi. Iz primorske avtoceste zapeljeva v Logatcu in po stari magistralki nadaljujeva proti Kalcam in tam naravnost proti Hrušici. Manj kot kilometer od prelaza na Hrušici proti Podkraju je odcep desno s tablico na drevesu, ki kaže za smer Javornik. Takoj nato ostro desno in smo na makadamski cesti označeni s tablo, da gre za gozdno in da voziš na lastno odgovornost. Cesta je lepa, gladka. Takoj, ko se začne cesta vzpenjati, se pojavi gosta megla. Pripeljeva do križišča, v katerega iz leve strani pripelje cesta iz Vodic, naravnost pa gre naprej proti Javorniku.
Slika
Tu nekje sva imela namen parkirati in proti vrhu nadaljevati peš. Termometer kaže 0 stopinj, kljub gozdu kar dobro piha in megla je prav zoprna. Draga pove, da po takšnem (zaradi zdravstvenih razlogov) tako daleč ne bo zmogla in odpeljeva naprej. Ko po karti ocenim, da sva že kar preblizu Pirnatove koče na Javorniku - zaradi megle ali tako nizkega oblaka se ne vidi nikamor - parkiram. Po petih minutah hoje sva že pri koči in sam nadaljujem proti vrhu. Prave zimske razmere. Mrzlo, po tleh ostanki snega in ivja, vse rastlinje okovano v ivje, megla. Na vrh prispem v dobrih desetih minutah. Drevje in razgledni stolp v ivju, burja se kar dobro zaletava. Vrh je označen tudi kamnom. Vrh je poraščen, prostor za vertikalko je, za dipole pa ne.
Slika

Slika

Ker z najinim pohodom ni bilo nič, sem skoraj dve uri prezgoden glede na napovedano aktivnost. Zato se spustim nazaj do planinske koče v upanju, da se bo vreme kaj obrnilo. Po pol ure ne zdržim več, tudi megla se ne premakne nikamor, zato jo ponovno mahnem na vrh. Par metrov pod robom na južni strani pod eno skalo najdem dovolj zavetrja, da me burja ne doseže, poleg tudi dovolj prostora, da med drevjem v nebo potisnem vertikalko. Ker pa me zaradi burje z drevja nenehno zasipa ivje, ni drugega kot postaviti streho nad glavo. To mi vzame kar nekaj časa, tako da mi do napovedanega začetka dela ne ostane prav veliko časa. Spomnim se Miloševega samozložljivega šotorčka, razstavljenega v SOTA kotičku na radioamaterskem sejmu v soboto. Takšen, ali pa tudi manjši, bi bil kot nalašč za takšnele vremenske nevšečnosti.
Slika

Z delom začnem ob 10:48 UTC na 2m/fm, zveze stečejo druga za drugo, po pol ure zaključim in na frekvenci nadaljuje Bojan S56LXN/p, ki je se mi je javil z Brinoha S5/RG-052. To je moja edina S2S zveza danes. Vzpostavljene pa so 4 veze z 9A in ena z E7. Nato pripravim vertikalko za delo na 7MHz. Ker je kontest in tudi okoli qrp frekvenc grmijo le qroji, grem na 10 MHz. Na cq mi ne odgovori nihče, kar pripisujem tudi dejstvu, da je antena zaradi burje več v stiku z vejevjem, kot pa prosta. Vendar, ko se odzovem na cq, me vsi trije (SM, I in OZ) poberejo na prvi klic, raporti vseh treh pa so s QSB. Malo me že zebe zato zaključim z delom. Oblaki so se vmes dvignili, tako da se povzpnem še na razgledni stolp, na hitro razgledam po okolici in naredim nekaj fotografij. Še vedno je namreč neusmiljeno pihala burja.

Slika

Slika
Na poti do planinskega doma je, čeprav na prisojni strani, smrečne in brinje še odeto v ivje. Temperatura je še vedno okoli ničle. V planinski koči sem se odtajal s čajem, dobrim pasuljem in klobaso. Da ne pozabim, vmes je na vrh prispela tudi moja draga, fotodokumentirala aktivacijo in se vrnila v zavetje doma.

Slika

Naredil sem 24 zvez. 21 na 144 MHz/fm in 3 na 10 MHz/cw

Hvala vsem za zveze in spote. Se še slišimo.

73, Sergej S51ZJ

S53MN
Prispevkov: 157
Pridružen: 19 Avg 2008, 21:32

Re: S5/TK-013 Javornik

Odgovor Napisal/-a S53MN »

Težka je naša sotaška!

Čestitam, Sergej, se slišimo :)
73 de Andrej - S53MN

Uporabniški avatar
S56LXN
Prispevkov: 246
Pridružen: 14 Jan 2009, 08:30

Re: S5/TK-013 Javornik

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Težka, težka!
Bi si zaslužil že bonus točke.
Okoli Loškega potoka ni bilo tako belo.
LP Bojan

Odgovori