S5/RG-053 Mačkovec

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-053 Mačkovec

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Zaradi napovedanega spremenljivega vremena sem za nedeljski izlet in SOTA aktivacijo zjutraj na računalniku po geopediini karti brskal za vrhovi v okolici Ljubljane in se že nagibal za obisk Mokrca. Potem se je miškin kazalec ustavil na Mačkovcu S5/RG-053 z 911 mnv. Podatki so pokazali, da gre za »nov« vrh (velja od 1.6.2009), dostop z avtomobilom do izhodišča je tudi izgledal v redu in ker še ni bil aktiviran je seveda prevagala odločitev, da z drago obiščeva prav ta vrh.

Dostop z avtomobilom do najinega izhodišča (Predgozd)ni zapleten. Iz Ljubljane po dolenjski cesti do Škofljice, tam desno na cesto za Kočevje do Rašice, kjer zavijemo iz glavne ceste desno in mimo Trubarjeve domačije nadaljujemo naravnost v proti kraju Rob. V osrednjem križišču v vasi zavijemo levo - v tej smeri je med številnimi smerokazi v križišču tudi smerokaz za Selo (Selo pri Robu). Nadaljujemo po tej še vedno asfaltirani cesti. Naravnost peljemo tudi mimo oznake in odcepa, ki nas usmerja levo proti slapu Kobilji curek, ki sva si ga ogledala pred leti. Kmalu po tej oznaki asfalt zavije desno – gre za pot, ki pelje le do bližnjih hiš in se tam konča, naša cesta pa na tem razcepu nadaljuje gola.

SlikaSlika
Vendar, makadam je vzdrževan, cesta široka. Vseskozi se vzpenja in nas pripelje do (asfaltiranjega) križišča v zaselek, ki je na karti označen kot Predgozd, tam pa stoji tabla za vas Selo. Na drevesu pa tudi obvestilna tabla, da je to območje medveda.

V križišču se držimo desne in po nekaj sto metrih pripeljemo do zapuščene (tako je delovala) planinske koče. Iz oznak pred kočo razberem (in se pozneje doma na internetu poučim), da je tu križišče slovenskih evropskih pešpoti E6 in E7. Na »križišču« je dovolj prostora za parkiranje avtomobila.

Slika Slika

Z dvorišča te koče vodita (na zahod v smeri Mačkovca) dve poti – gozdni cesti, leva nekoliko navzdol je označena kot pešpot E7 za smer Bloke, desna neoznačena, ki se takoj vzpenja, pa je za smer Mačkovca.

Slika

Po karti naj bi se ta gozdna cesta po 500 m končala. Vendar tam zavije ostro desno (kam pelje nisem raziskoval) na tem ovinku pa sem pot nadaljeval naravnost po traktorski gozdni poti, kot je označeno na karti. Ta gozdna pot nas pripelje južno pod vrh Mačkovca, do zgornjega roba jase na kateri so lovska preža in krmilnice.

Slika Slika
Od tam jo mahneva desno proti vrhu kar naravnost skozi gozd saj je dovolj redek, da je mogoče na daleč slediti konfiguraciji terena in se orientirati v smeri vrha. Na vizualno najvišji točki preverim položaj z GPS, kakšne kamnite oznake v okolici nisem našel. Bližnja bukev pa ima takšnole bulo.

Slika Slika
Drevje je visoko, tudi krošnje pričnejo visoko na deblih, vendar so na vrhu združene, tako da pogleda na odprto nebo ni, seveda pa tudi ni nikakršnega razgleda (razen po gozdu). Vendar so krošnje na tem mestu ravno toliko narazen in visoko, da jih moja raztegnjena vetikalka ni dosegla. Za kakšen dipol ni prostora, mogoče le za najvišje HF bande. Gozd je svetal in prijeten, brez podrasti.

Preden sem začel s CQ SOTA na 7 MHz/cw sem »pogledal« na SOTA frekvence 144MHz in s Sabino S57BNX/p in Juretom S57XX/p smo naredili S2S zveze. Na 7MHz me je že po prvi zvezi F6CEL spotiral (hvala) in potem je bil malo manj kot uro pileupa. Med drugim dve S2S zvezi s HA. Preklopil sem še na 10MHz, pa na CQ ni bilo odziva,se mi je pa na klic takoj odzval LA1KHA/p, ki je aktiviral LA/TM-052. Nadaljeval šem še na 144 Mhz/fm, vendar kljub spotu S52Q (hvala Aco), ni bilo posebnega odziva, čeprav sem anteno obračal na vse strani.

Slika Slika

Skupaj sem naredil 39 zvez. 31 na 7MHz/cw, 1 na 10MHz/cw in 7 na 144MHz/fm. Od navedenih je bilo 5 zvez S2S.

Hvala vsem za zveze73
Sergej S51ZJ

Odgovori