S5/CP-001 Altemaver

Moderator: s58r

Odgovori
s56wrt
Prispevkov: 35
Pridružen: 02 Sep 2008, 20:19

S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a s56wrt »

Po sobotnem deževnem dnevu je danes prav lepo posijalo sonce. Pila sva kavo na balkonu, ter gledala proti Ratitovcu, ki naju je kar vabil. Gledala sva kako se vrh jasni in izginjajo meglice, tako je padla tudi odločitev aktivacije. Osvojila sva ga že preko planine Pečana ter Klom, čez Razor in Po(v)den iz vasi Prtovč. Ostala nama je še pot iz vasi Torka, katero sva izbrala tudi danes.


Dostop do izhodišča:

Z avtomobilom se odpeljemo po lokalni cesti iz Železnikov proti Zalemu logu, kjer po približno 1,5 km zavijemo desno za vas Ravne. Vozimo se približno 15 minut po nekoliko bolj ozki cesti, kjer tudi v nedeljo nekdo dela drva. Ko zapustimo vas se odcepimo desno, ter po nekaj metrih spet levo na slabšo makadamsko cesto,ki nas vodi na Torko. V vasi pakirava, ter domačina vprašava, če bo avto koga oviral. Bil je namreč že cel vozni park.

Slika


Opis poti:

Iz vasi Torka nadaljujemo pot po makadamski cesti desno za hišo, kjer po 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice, kjer se po nekaj 10 metrih pot odcepi levo proti lovski koči.

Slika


Po približno pol ure hoje se priključimo sedlu Po(v)den. Na sedlu nadaljujemo levo v smeri Ratitovca, po sprva zložni poti, ki se vzpne čez pas malinovja, nato pa preide v gozd, kjer se začne strmeje vzpenjati. Pot se višje položi in nas pripelje do slabše gozdne ceste, kateri sledimo le nekaj 10 m, nato pa nas markacije usmerijo desno na vse bolj strmo peš pot. Pot kmalu preide iz gozda in nas pripelje na strma travnata pobočja (v snegu velika nevarnost zdrsa in snežnega plazu), po katerih se vzpenjamo proti desni.

Slika Slika

Višje nas pot mimo skalnih stolpičev pripelje na glavni greben, kjer le ta zavije ostro v levo in se povsem položi. Sledi lahkotna in prijetna pot, po kateri se v 10 minutah nadaljnje hoje, ki poteka po vse bolj razglednem pobočju, povzpnemo do Krekove koče na Ratitovcu.

Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Soriške planine. Pot se najprej rahlo spusti do zimskega bivaka, kjer se nam z desne strani priključi pot s planine Pečana, mi pa nadaljujemo naravnost do napajališča za živali, kjer se pot preneha spuščati. Pot naprej se začne strmeje vzpenjati ob pašni ograji in nas po nekaj minutah vzpona pripelje na vzhodni predvrh Altemaverja. Sledi kratek spust, nato pa markirana pot zavije nekoliko proti desni. Ravno na mestu, kjer markirana pot zavije nekoliko proti desni le to zapustimo in vzpon nadaljujemo po lepo vidni, a nemarkirani poti, ki se nadaljuje po grebenu Ratitovca.

Slika

Tej razgledni poti nato sledimo do slabše prepoznavnega vrha Altemaverja, katerega dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.

Slika


Slika

S52AL/P & S56WRT/P na delu…



Opis poti je delno povzet iz hribi.net

Hvala vsem za spote, se slišimo prihodnjič.

73 de s56wrt & s52al

Uporabniški avatar
S57D
Prispevkov: 279
Pridružen: 16 Jun 2008, 09:01
Kontakt:

Re: S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a S57D »

.
Zadnjič spremenil S57D, dne 26 Maj 2010, 10:26, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Žena gre sama, postajo bi bilo pa potrebno nosit :lol: ... Lepo!
Jure S57XX

Uporabniški avatar
s53x
Prispevkov: 457
Pridružen: 20 Maj 2008, 15:36
Kontakt:

Re: S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a s53x »

Nova pridobitev na Altemaverju. Po frišnem betonu sodeč je tu dan ali dva.
Slika
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a s57xx »

To je pa res novost. Morda so le opazili, da vrh neposredno nad domom ni najvišji :lol: ... Pa so zadeli vrh :?
Jure S57XX

Odgovori