S5/BI-020 Kamnik ( Veliki vrh )

Moderator: s58r

Odgovori
s58r
Prispevkov: 276
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

S5/BI-020 Kamnik ( Veliki vrh )

Odgovor Napisal/-a s58r »

Razlogov za tokratno aktivacijo je bilo kar nekaj. Od tega, da so začeli kolektivni dopusti ( končno prost dan… ) in ne nazadnje ta, da mi je Boštjan S52FT na HAMRADIO nabavil novo opremo ( FT-817, ant. tjuner Z-817, nov stolp .. ). Ko mi je v torek, 14. julija ( na moj rojstni dan ) poštar dostavil majhen paket, v katerem je bila ročka (Palm Radio M-P 817), je odločitev padla. Po dveh dneh odpravljanja »zaostalih del« doma ( po »monsunskem« deževju je sledilo košenje trave in žive meje okoli hiše ) in neuspele izdelave in testiranja nove antene ( skrajšana loop zanka ), je bila odločitev za aktivacijo S5/BI-020 Kanmik ali Veliki vrh.

Dostop : Ko se pripeljete v središče Žalca, ne morete zgrešiti velike cerkve, pri kateri zavijete desno ( za tiste iz smeri zahoda ), oz. levo, če prihajate iz smeri Celja. Nato prečkate zeležniško progo in naprej most. Pot vas tu vodi po glavni cesti vse do Zabukovice. Pri obeležju na nekdanji rudnik, zavijete levo čez most, nato pa takoj desno – označba za Gozdnik. Glej zemljevid :
Slika

1. ko zapeljete v »središče« Zabukovice,opazite na desni strani spomenik na nekdanji rudnik.
Tu zavijete levo čez most in nato takoj desno – smer Gozdnik.
2. po delno asfaltirani cesti nadaljujete vožnjo slabe 3 km , vse do razpotja na katerem se pot nadaljuje naravnost, levo in desno.
Levo za Gozdnik, desno pa je manjši parkirni prostor, katerega uporabljajo pohodniki za izhodišče na Mrzlico.
Tu zavijemo desno in nadaljujemo vožnjo slab km.
3. Izhodišče pohod na BI-020 po južni strani ( slika spodaj ).
Slika
"Uradno" ( kot je navedeno na tabli )je od tukaj naprej samo pol ure hoje do vrha. Ta navedba bi bila točna, če bi bila pot položna, tako pa je potrebno premagati okoli 300 m višinske razlike.

Slika
Od tega kažipota krenete levo v gozd.
Slika
Ura je 8:30 pa se temperatura že približuje 30. stopinjam in po vrhu vsega, sem pozabil še pohodni palici.

Slika
Začne se z lepim sprehodom v senci dreves….

Slika
Tukaj krenemo levo in »sprehoda« je konec….

Slika
Edini del poti, kjer lahko »zgrešimo«, tu kreni po desni poti !

Strm vzpon, temperatura krepko preko 30 C, sta kriva, da je iz mene lil-šprical znoj kot iz posode za zalivanje rož in ko sem dosegel vrh,
je bila prva naloga preoblačenje.

Slika
Z gozdom porasel vrh, ki je "odprt" proti sevru-zahodu.

Slika
Na vrhu se nahaja kažipot
Slika
.... in majhen bivak.

Na samem vrhu ( na zahodni strani grebena ) se nahaja kažipot in majhen bivak – ki ponuja lepe pogoje za delo. V njem je tudi klopca, ki jo izkoristim za PPS, katerega postavim ob samem kažipotu, na njega pa pripnem stolp, na vrhu katerem se nahaja kratka vertikalka. Antena 2 x 1,5 m ne obeta ravno veliko. Vendar se Z-817 pokaže kot odličen pripomoček in v dobri uri je narejenih 50 QSO-jev, med njimi so 4 zveze S2S.
Od naših fantov sta se oglasila S51ZG in S53X.

Po kratkem premoru poskusim ponovno, vendar kmalu neham, saj je vročina neznosna in ko ugotovim, da je na frekvenci, pod mano še en aktivator, odneham. Zadovoljen, saj je tokratna aktivacija, v kateri sem prvič preizkusil novo opremo, presegla moja pričakovanja.

Slika
Zaključena aktivacija S5/BI-020

Mimogrede : tudi tokrat me je presenetil Roy – G4SSH, ki me uspe vedno »narediti«, pa če imam še tako šibek signal. Vedno me je zanimalo katere antene uporablja, zato sem mu s tokratne aktivacije poslal zgornjo sliko in vprašanje glede uporabljene antene. Ravno ko sem začel pisati to poročilo, pa je prišel njegov odgovor. Ko sva imela zvezo, je bil na obisku pri svoji hčerki v Cornwall-u in od nje delal z FT-897 in mobilno vertikalko, dolžine vsega 2 m, katero je imel v sobi !!!

Moja izkušnja tokratne aktivacije, oz. priporočilo za aktivatorje :
- relativno kratka pot, vendar strm vzpon, varno izvedljiv samo v suhem vremenu ( dobro bi bilo preučiti pot po zahodni strani, vtis imam da je lažja ,
za razliko od vzhodne, ki poteka preko skalovja, na katerem se rade sončijo kače in glede na to, da se je na nekaterih mestih pri prehodu, potrebno oprijemati skal…. ).
- več kot dobrodošla uporaba pohodnih palic, še posebej pri sestopu.
- antenski stolp si pripnite čim nižje, saj zadnjo tretjino strmega vzpona prepletajo nizke veje in nepotrebni »plesni« koraki vam bodo še kako odveč…..

73 de S58R - Rado

Dodatne informacije o Kamniku na : http://www.hribi.net/gora/kamnik/25/854

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/BI-020 Kamnik ( Veliki vrh )

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Vse najboljše :D !
Jure S57XX

s58r
Prispevkov: 276
Pridružen: 10 Maj 2008, 18:27

Re: S5/BI-020 Kamnik ( Veliki vrh )

Odgovor Napisal/-a s58r »

Jure, hvala lepa.

lp
Rado

Odgovori