S5/RG-010 Krim

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-010 Krim

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Sobota 27.6.2009 je bil zadnji od dni poletnih aktivacij in uporabe posebnih pozivnih znakov. Kot sem zapisal v poročilu o aktivaciji Svetega Ahaca RG-038 dan prej, sem imel tudi danes v uporabi znak S5SOTA. Žal je tudi ta dan hobi prišel na vrsto šele v popoldanskem času.
Za cilj sem izbral Krim RG-010, s 1107 m nadmorske višine. Tokrat sem bil sam. Pripeljal sem se skozi Podpeč po cesti za Rakitno. Na vrhu rakiške planote je iz te ceste odcep na makadamsko cesto levo proti Krimu in nato po nekaj kilometrih še en odcep levo proti vrhu. Ker se je napovedana ura aktivacije približevala, sem se odpeljal še nekoliko višje in parkiral na enem redkih prostorov ob cesti blizu planinske oznake, ki usmerja, da je desno v breg vrh dosegljiv v 20 minutah hoje, po cesti pa v 25 minutah. Izbral sem seveda položnejšo cesto in v prej kot pol ure sem bil na vrhu. Tam je planinski dom, ob njem označba vrha, okolica pa »poraščena« z antenami.
Slika
Slika Slika

Razgled je na severno stran, tokrat se je od tam približevala nevihta, ki pa je Krim le oplazila.

Ko sem malo pred 16. uro po lokalnem času prišel na vrh in na dvorišču pred planinskim domom izbiral mizo, kjer naj uredim pps, je pričelo rahlo deževati - ravno dovolj, da sem se moral umakniti pod balkon doma, kjer sem tehniko zložil na drva, na fiberglas nataknil HB9 in pričel z delom na 144 MHz. Prvi je bil S57GB, ki je poslal še post (hvala Boštjan) in prej kot v pol ure se je nabralo 11 zvez. Počakal sem še, da sta S57AJJ/p in S57AX/p, ki sta se oglasila s prvo aktivacijo KA-027 namestila za delo, nato jima prepustim frekvenco. Vmes je prenehalo deževati in ob robu dvorišča pred domom pritrdim palico ter raztegnem žično vertikalko za 7 MHz, po robu pa radiale.
Slika
Poglasim, vendar ne slišim praktično nobenega signala. Prisotna je neka motnja, ki po celem bandu drži S meter na 9 (seveda ob odprtem RF). Čeprav sem napovedal tudi delo na 40 m niti ne poizkusim poklicati saj odziva kogarkoli gotovo ne bi slišal. Skrajšam anteno in preklopim na 30 m, tu je boljše, S meter stoji na 4 vendar vsaj slišim nekaj telegrafije. Očitno vertikalka ob vseh napravah na vrhu Krima ni najboljša izbira antene. Vseeno pričnem z delom in vztrajam do 18.45 po lokalnem času, vmes me je G4ELZ (hvala Jeff) spotiral, tako da sem v slabih razmerah za sprejem pobral vsaj najmočnejše signale. Zvezo sva naredila tudi z S53SOTA/p in za finale še z S51AU. Z delom sem zaključil ker je vrh v trenutku zajela megla (ali oblak) in prav počasi je pričelo kapljati.
Slika

Pospravim in se takoj odpravim proti avtomobilu, vendar me na pol poti le ulovi dež, kar pa ni imelo kakšnih prehladnih posledic v naslednjih dneh.
S klicnim znakom S52SOTA/p sem s Krima naredil 30 QSO. 11 na 144 MHz od tega dve S2S in 19 QSO na 10 MHz, od tega ena S2S.

Vsem hvala za zveze.

73, Sergej S51ZJ

Odgovori