S5/CP-024 Polhograjska Gora

Moderator: s58r

Odgovori
S57BNX
Prispevkov: 49
Pridružen: 25 Sep 2008, 16:32

S5/CP-024 Polhograjska Gora

Odgovor Napisal/-a S57BNX »

Nad Polhovim Gradcem se dviguje 824m visok in strm hrib – Gora s cerkvico sv. Lovrenca, ki ima SOTA referenčno oznako S5/CP-024. Polhograjska Gora je idealen cilj za tiste, ki želite vzdrževati svojo pohodniško kondicijo, saj vodi nanjo kratka in strma pot, na kateri ne boste »izgubljali časa« s hojo po ravnem. A tudi tisti, ki v hribih iščete naravne lepote, ne boste razočarani – z vrha Polhograjske Gore je lep razgled na okoliške hribe, v ozadju pa boste v jasnih dneh zagledali slovenske Alpe. Konec aprila na njenih pobočjih zacveti blagajana, ki si jo je na teh pobočjih ogledoval celo saški kralj Friderik Avgust II. (po njem je tržaški botanik Tommassini poimenoval tudi bledorumeni ušivec).(povzeto po http://www.zaplana.net)

Slika

Lahko bi začela takole: » kondicije nimam, torej nimam kaj vzdrževati. Hoje po ravnem ne maram, zato mi ne bo treba izgubljati časa s tem. Lepih razgledov ne vidim, zato bom lahko vso svojo pozornost namenila radioamaterskemu delu....« Pa to ni v mojem stilu. Res pa je, da sem bila že čez glavo sita svoje neaktivnosti. Vsi pohajkujete naokoli, jaz pa posedam doma. Zato je bil že skrajni čas, da malo sprehodim svojo ahilovo tetivo v korist SOTE. Polhograjska Gora me je mikala, ker pot poznam in se mi je zdela primerna za tovrstno rehabilitacijo. S prijateljico sva se dogovorili za nedeljski (ženski) dan, Jurij S57X mi je ponudil posebni SOTA znak, prognostik Andrej Velkavrh pa mi je obljubil lepo vreme. Kaj bi hotela še več? Izkoristila sem te okoliščine in izvedla aktivacijo.

Za izhodišče sva si izbrali dokaj strmo makadamsko pot, do katere sva se pripeljali skozi naselje Briše. Avto sva parkirali pri vznožju hriba in se v samoti jutra peš odpravili navkreber. Tišino je poleg najinih glasov motilo le ptičje petje. Drugih znakov civilizacije pa še ni bilo opaziti. Tam, kjer se pot odcepi levo v skale, me je malo zbodlo pri srcu, saj sem na svoji prvi aktivaciji tega hriba brez pomisleka izbrala težji dostop. Danes sem seveda morala naokoli. No, kar se mora, ni težko. Bolj počasi sva lezli v klanec in svoj napovedani začetek aktivacije sem malo zamudila. Ni se mi preveč mudilo, saj je bila ura zgodnja in tudi drugi aktivatorji so imeli svoje aktivacije napovedane ob kasnejšem času.

Slika

Na vrhu kraljuje cerkvica sv. Lovrenca in utaboriva se na njenem južnem koncu. Na nizkem zidcu razpostaviva vso radioamatersko kramo. Najprej HB9MTN anteni za delo na 145 in 433MHz in postaji ICOM IC-V82 za delo na 145MHz in dualband WOUXUN KG-UVD1, ki sem ga imela namen uporabiti za delo na 433MHz. Pa še log in ostale pripomočke za lažje delo. In aktivacija se lahko prične. Na prvi CQ mi prileti kdo drug kot sam moj preljubi mož Miloš S57D s sosednjega hriba. Res lep pričetek dela. Tako sva oba lahko nadaljevala, vsak na svojem področju dela. On na 50MHz, jaz pa na 145MHz. Ker je bil to čas S5 maratona in 9A kontesta, sem imela dosti sogovornikov in dovolj časa, da z marsikom tudi poklepetam. Nisem odnehala prej, dokler se v logu ni nabralo 50 QSOjev. Od tega 10 S2S zvez in 3 DXCC. Med S2S zvezami so bile tudi 3 s S54SOTA/P in S57SOTA/P. V enem dnevu so bili aktivni kar trije posebni pozivni znaki tudi na UKV področju. To je lep dokaz, kako je SOTA v enem letu popestrila dejavnost na 144MHz.

Slika

Najlepša hvala vsem za QSO, saj ste mi vsi fantje na ta način pomagali upravičiti uporabo posebnega znaka S53SOTA/P!

73 & 88, Sabina S57BNX

p.s..
Tik pod vrhom sva videli še dve blagajani, ki še lepo rumeno cvetita planincem v pozdrav.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-024 Polhograjska Gora

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Oj!

Lepa količina zvez, bravo! Bosta morala še en komplet anten narediti :D, da se Miloš ne bo pritoževal ;). Praviš južna stran cerkve za PPS. Pol pa ni čudno, da sva se komaj slišala - je šlo direktno skozi cerkev :lol: ...
Jure S57XX

S57BNX
Prispevkov: 49
Pridružen: 25 Sep 2008, 16:32

Re: S5/CP-024 Polhograjska Gora

Odgovor Napisal/-a S57BNX »

Ni bil niti tak problem v antenah, ampak bolj v kablih. Tako na hitro kot sva se midva odločila za ločeni aktivaciji, jih je bilo kar na enkrat premalo. Bova morala kaj storiti še v tej smeri. HB9 za 145MHz imam svojo že kar nekaj časa, za 433MHz bom morala pa še »nekomu« zatežiti. Tokrat mi je Miloš prostovoljno odstopil svojo. Hvala Miloš! Na fotkah sta sicer videti kot bi delala EME, pa sta bili med delom v resnici prav lepo usmerjeni. Slike so nastale na koncu aktivacije, ko se nama je že mudilo in se nisva preveč trudili z obračanjem.

73, Sabina S57BNX

Odgovori