S5/RG-008 Kalični vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/RG-008 Kalični vrh

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Prejšnji vikend sem »manjkal«, tako da sem že nestrpno čakal to nedeljo. Med tednom sem žično vertikalko in radiala dodelal za vsa tri območja (40-30-20M) in predvidel priključitev sevalca naravnost v postajo oziroma tuner, brez vmesnega koaksialnega kabla.
Čeprav sem spremljevalki napovedal malo zgodnejši odhod na potep kot običajno, se zopet pred 10 uro po lokalnem času nisva spravila iz Ljubljane. Nekaj bo treba narediti tudi po tem vprašanju, če bom hotel po vrhovih »poloviti« tudi tiste aktivatorje, ki so bolj pridni in ob jo uri ko jaz začnem postavljati anteno, z najvišjih vrhov že mahajo nazaj v doline.
Za cilj sem izbral 1117 m visok Kalični vrh, RG-008, za izhodišče pa dom na Travni Gori. Do tam sva se pripeljala. Iz Ljubljane po cesti proti Ribnici, za vasjo Žlebič desno do Sodražice, v vasi odcep iz glavne ceste levo na cesto za smer Hrib-Loški Potok in Travnik. Po nekaj kilometrih ovinkastega vzpenjanja je s tablo Travna gora označen odcep levo, od tu naprej po makadamu in po petih kilometrih smo pri domu na Travni oziroma na razcepu poti nad samim domom. Pri razcepu je mogoče parkirati, tudi par sto metrov naprej po zgornji cesti je v senci gozda moč najti mesto za avto. Pot, ki vodi proti Kaličnem vrhu je pa tista, ki pri razcepu nad domom vodi desno.
Po tej cesti sva odpešačila cca 2 km, vmes je označena pot za Kamni grič, tam, kjer naj bi se iz ceste desno odcepila planinska pot za Kalični vrh (po karti iz Geopedije) pa ni bilo (nisem našel) ne poti ne nobene oznake. Tako sva jo po prvi neoznačeni gozdni poti mahnila desno navkreber. Pot se je končala južno od vrha vendar praktično že na grebenu, tako da do samega vrha ni bilo omembe vrednih vzponov. Pot ni vidna, je pa greben izrazit in sam vodi proti vrhu. Mešani gozd je redek, tla skalnata in poraščena, veliko je odmrlega drevja. Hoja po grebenu pripelje do mesta, ki daje videz najvišje točke in tam najdem na skali že zbledelo planinsko označbo. Sem že odložil nahrbtnik misleč, da sem na vrhu. Ko sem vključil (cestni) Garmin, pa ta ni bil mojega mnenja.Sledil sem mu še cca 80 m naprej proti severu, kjer sem na manjši vzpetinici v podrasti odkril oznako vrha. Preselim nahrbtnik, pogledam uro in - groza, je že pol dveh po lokalnem času. Skoraj dve uri sva lezla do vrha. Spet bom zadnji. Na vrhu je gozd v smeri vzhoda razredčen, za vertikalko je prostrora dovolj na več mestih, tudi inverted V bi se dalo postaviti. Razgleda pa ni. PPS postavim ob vrhu na primerno odrezan panj. Fiksiram palico in najprej, da mi zaradi pozne ure na 2m vsi uidejo, pogledam kaj tam dogaja. Seveda na vseh kanalih kontest. Na ssb delu najdem S53XX/p na CP-008 in S58J/p na CP-023. Nato dvignem vertikalko (za 10 MHz) in tuner jo brez težav uglasi - SWR 1:1,2). Enako je bilo kasneje tudi na 20 in 40 m, tako da priporočene dimenzije žic Jureta, S57XX, držijo ne da bi še kaj popravljal. In v moje veselje je moja prva SOTA zveza na 10 MHz Jure S57XX/p na SOTA točki TK-008. Naredim še tri zveze na 10 m, poskusim tudi s CQ SOTA vendar ni odziva. Grem še na 7 Mhz kjer naredim S2S zvezo z HA in eno navadno zvezo z DL, nato pa nazaj na 2m na FM. Ura je že 16 po lokalnem času vendar po spotu (hvala S57WDN) s CQ SOTA spravim v pol ure skupaj 17 zvez. Najdlje sežem do Bohinja (S56GTG) s signalom 57. Ker po 10 minutah od zadnje zveze ni več odziva, zaključim. Nazaj greva kar naravnost navzdol skozi gozd po vzhodni strani hriba, pravokotno na cesto, ki poteka ob vznožju in je ni mogoče zgrešiti. Pred 18. uro sva že v domu na Travni gori, kjer ob odličnem kosilu-večerji zaključiva izlet, oba zadovoljna. Jaz z doslej najštevilčnejšo bero zvez, moja draga s polno vrečko smrekovih vršičkov. Hvala vsem za zveze.

73, S51ZJ Sergej
Priponke
pps.jpg
pps.jpg (86.66 KiB) Pogledano 2736 krat
Označeni vrh
Označeni vrh
Vrh.jpg (117.92 KiB) Pogledano 2728 krat
Smer za Kalični vrh je desna cesta. Odcep, kjer sva šla desno v gozd je fotografiran nazaj v smeri od koder sva prišla
Smer za Kalični vrh je desna cesta. Odcep, kjer sva šla desno v gozd je fotografiran nazaj v smeri od koder sva prišla
izhodisce_-in_pot.jpg (101.3 KiB) Pogledano 2731 krat
Zadnjič spremenil s51zj, dne 20 Maj 2009, 17:01, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/RG-008 Kalični vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Zdravo!

je bila tisto popoldne kar gužva na "osmicah" :D. Boš pa moral popraviti SP v CP in TR v TK ;) ... Zanimivo tudi, da se ti je kasneje tako lepo odprlo na 2m. Jaz sem nekaj časa klical v prazno in nato odnehal. Očitno so bili vsi po zaključku maratona na kosilu, potem pa so ponovno prilezli na plano :lol:, jaz pa takrat že v avtu.
Jure S57XX

s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

Re: S5/RG-008 Kalični vrh

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Hvala Jure, popravljeno. Moja šlamparija :oops:
73, Sergej

Odgovori